TRANSLATE

9 augusti 2007

Kommer IIS att gå om Apache?

rack of webserversSåg en notis på IDG/Computer Sweden att till nästa år så kommer antagligen Microsofts IIS-server att ha passerat den sedan länge ledande webservern Apache.

Nu brukar jag vara lite skeptisk mot nyheter som rapporteras från ett Analysföretag utan att man ser konkret vem som är beställare av rapporten. I detta fall kan jag nästan sätta en peng på att det är Microsoft som gjort beställningen och satt upp kriterierna...

Varför säger jag så? Jo, om man tittar på nuvarande statistik så ligger IIS på ca. 30% (25% för ett år sedan) av marknaden medans Apace har ca. 50% (60% redovisat 2006). Även om IIS 7.0 från Microsoft verkar vara en fräsch nyhet så undrar jag om dom verkligen kan ta så mycket mark ifrån någon som varit ledande i mer än 10 år.

Men, det skulle ju inte vara första gången i så fall så vi får väl se.

Detta är ju inte direkt en jättenyhet, men om man ser till tidigare rapporter (Network Computing apr 6, 2006) så kan det nog ligga en sanningshalt i rapporten och vi får väl se om 1.000-tals PHP-nördar gråter blod nästa år när deras favorit-indian byts ut till fördel för "den store fienden" :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar