16 februari 2009

Cloud Computing - Vinn eller försvinn

Det har i olika variationer varit på tal ganska länge nu, men har ni inte läst på om Cloud Computing är det verkligen dags att göra det nu! De senaste två Internationella partnerkonferenserna med Microsoft som jag varit med på har det varit "molnet" som varit det stora samtalsämnet. Att erbjuda tjänster istället för hårdvara (eller som komplement) är inget nytt, men att däremot mangla in pengar i konceptet som tex. Microsoft, Google, Amazon, IBM mfl tunga spelar nu gör kommer att påverka både din och min framtid.

Google goes Finland
Att Google köpte upp Stora Enzos gamla fabrik i Finland för att bygga datacenter och då värderar affären till flera miljarder Euro säger väl en hel del om vilken magnitud detta rör sig om.

Datacentret ska serva den globala marknaden och där lagras data om användarna, till exempel fakta om sökningar. Motsvarande center har Google också på andra håll i världen...

Microsoft hårdsatsar på molntjänster
Redan 2007 körde Microsoft stenhårt på att det framöver kommer vara mycket molntjänster som gäller. Men 2008 gick dom verkligen fram med storsläggan och presenterade mer konkret sina tankar kring vilka av deras nuvarande tekniker som skulle omvandlas till tjänster via Internet.

Jag kommer ihåg snacket efter Key-Noten framförallt bland de partners som själva erbjuder hosting och det var blandade känslor minst sagt. Att säga att det var läge att tänka på hur ens eget företag kunde anpassa sig till detta tänk är väl en understatement minst sagt...

VAD HÄNDER I SVERIGE KRING CLOUD COMPUTING
Att de stora analysdrakarna tänker internationellt är väl både bra och dåligt i vissa fall. Lilla Norden kanske inte alltid är den primära måltavlan när tex. Gartner går ut med sina stora prognoser för framtiden.

Kul då att se spelare som Radar Group som tydligt visar att dom vet precis hur detta kan påverka den marknad som de flesta av oss är verksamma i. IDG har tex. uppmärksammat deras rapporter där man kan läsa om att IT-marknaden faller och själv har jag fått nys om att Radar Group inom kort kommer att släppa en analys om hur Cloud Computing kommer att förändra i stort sett det mesta inom marknadsvärden, IT-kostnader och konkurrenssituationer. Det rör sig om över 12 miljarder i mjuk/hårdvara och konsulttjänster som kommer att påverkas av Cloud Computing framöver bara i Sverige.

Har ert företag en klar strategi för att komma fram som vinnare här? En start är att beställa deras kommande rapport om Cloud Computing, en väl värd investering för framtiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *