3 februari 2009

En stat skall styras via Outlook!

Lotus Notes... smaka på det ordet, andas det inte lite sådär förra seklet... Jag vet inte någon "yngre" person som föredrar Notes framför Outlook och självklart skall då regeringskansliet sitta med nya, fräscha Outlook och Exchange istället för någon gammal lösning från kalla krigets dagar...

Min svärfar svor tex. ganska rejält när MEMO försvann (innan han började förstå att Outlook var så mycket bättre) och då jag själv kommer ihåg detta hemska gamla system från min tid på Skandia, så förstår jag en av de stora anledningarna att tex. IKEA som sista (!?) bolag tog steget över... Det är när de yngre krafterna blir starkare än 50+ gänget, som det börjar hända saker på IT-området!

Jo jag jämför Lotus Notes med MEMO... den sistnämnda är så gott som stendöd, den förstnämnda är på väg in på muséernas mörkaste IT-avdelningar...Nu får vi se hur lång tid det dröjer innan så gott som all mailhantering som sköts lokalt försvinner... med alla tjänster som erbjuds via Internet lär det inte finnas några mailservrar kvar på företagen om säg fem år... vad tror ni!?

6 kommentarer:

  1. Men du...
    Nu vet jag att du gillar att sälja MS-produkter från andra inlägg du gjort, men det här var väl ändå lite väääl vinklat?

    När ska ni microsoftälskare börja inse att man inte vill leka klienter alls? Varken Notesklienten eller Outlook är direkt något som ger de flesta människor en kraftig erektion.

    Nej, fram för webmail så kan man ta å jämföra Inotes mot outlooks webtjosan, sen är det itne så hemskt och läskigt med ibm.

    Fast jag tror fortfarande hela valet mellan domino och exchange är lite som baken, själv tycker jag att domino är ett fantastiskt roligt system att administrera även om jag slutat med det, exchange har jag aldrig riktigt fått häng på.

    :-]
    /Lars

    SvaraRadera
  2. Men webbmail... det var väl precis som jag skrev :)

    Trodde inte att detta inlägg skulle röra upp sådana känslor, men å andra sidan är det väl en döende suck från Notes-älskarna :/

    SvaraRadera
  3. Jag försöker förtvivlat söka igenom detta inlägg för att hitta något om webmail, men det är fruktlöst.
    Jag får då anta att du syftar på inlägget om att man inom 5 år inte kommer ha några mailservrar på företagen.
    Det vore väl fantastiskt, särskilt att ha allt i molnet, men när vi kommer till webmail och mobilitet så vet jag inte direkt om man kan anse att Domino är kalla kriget-daterat idag.
    Både DWA och Traveler utgör finfina produkter för detta.

    Men samtidigt ska man inte haussa IBM för mycket, dom är fortfarande ett skitföretag med röriga licenskostnader som ibland har lite svårt att lyssna på sina kunder, precis som deras kära kollegor och konkurrenter på fönsterputsarsidan.

    Det som rör upp känslor är inte att du bashar notes, det ägnar jag hela dagarna åt då jag jämt hittar saker jag stör mig på med det.

    Dock skall jag villigt säga att jag har minst lika många saker jag stör mig på med Outlook.
    Båda systemen har sina tillkortakommanden, men eftersom man kan flytta domino mellan olika OS och har lättare att röra sig till en ny plattform om det kommer nya krav från ledningen som säger att man skall dumpa exempelvis (insert generic os here) så är man ändå med i matchen.

    Tackåbock :-]

    SvaraRadera
  4. Frågan är dock hur regeringskansliet hanterar applikationer och säkerheten kring det. Många har ju valt Lotus Notes för att det varit en bra och säker plattform för olika grupper att kommunicera med varandra.

    SvaraRadera
  5. http://blog.lotisverige.se/Sweden/swedenblog.nsf

    SvaraRadera
  6. Ok, som länken ovan visar ser dom ganska lika ut, åtminstone i desktopversion. Webbmailsdelen av Notes suger fortfarande rejält och serverdelen når inte upp till Microsofts motsvarigheter!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *