TRANSLATE

21 februari 2009

Molnen tätnar, men solen finns där

För er som arbetar med IT är det verkligen dags att börja titta på Cloud Computing om ni inte redan gjort detta. Fick precis en undersökning från Microsoft inför årets Partnerkonferens och det var rejält viktat mot hur vi som partner skall hantera Microsofts satsning på just "the Cloud"...
Håller ju koll på tex. vad branschfolk säger på IDG och följer sedan en tid Radar Groups rapporter och nu kan man tex läsa att Q1-2009 har haft den svagaste marknadsutvecklingen hittills, med vissa undantag.

Radar Groups prognos för marknadsutvecklingen Q1 2009 visar:

  • Marknad hårdvara minus 5%
  • Marknad mjukvara plus/minus 0%
  • Marknad tjänster plus 0,5%
Inom tjänster så minskar efterfrågan på resurskonsulter med - 15% medan efterfrågan på tjänster som outsourcing och alternativa affärsmodeller ökar med mellan +5% upp till +15%.
(Ni hittar hela rapporten på Radar Groups hemsida)
Solen kikar fram bakom molnen
Med andra ord kan man tolka siffrorna som att hårdvara tappar mark, mjukvara står och stampar lite (väntar på uppdrag för den nya tekniken!?) och marknaden tjänster är på väg att växa (och här tror jag själv att det är den senare delen av Q1 som bidrar till den lilla, men dock faktiska ökningen).
Det mest intressanta när man tittar lite mer på siffrorna är nedgången för resurskonsulter (jämför med hur många uppsägningar vi sett det senaste på vissa av våra konsultbolag) kontra intresset för outsourcing och framförallt alternativa affärsmodeller som ökat rejält.Det är här i den sistnämnda delen "alternativa affärsmodeller" som vi hittar Cloud Computing och ju fler som hakar på, ju mer behov kommer det att bli av dessa tjänster.
Är du nyfiken på tex. Microsofts kommande Azure-satsning kan du besöka Informats kostnadsfria seminarie den 6 mars i Stockholm. En spännande vår väntar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar