24 juni 2009

C, C++, Fortran eller varför inte Erlang!!

Computer Swedens Lars Danielsson skriver i en artikel att Sun lanserar ett verktyg för C, C++ och Fortran som ska underlätta utveckling av program för datorer med flera processorkärnor. Hmm... det var väl på tiden kan man tycka eftersom dessa språk sedan länge haft svårt att utnyttja hela kraften från flera processorkärnor!
Problemet med att utveckla för flera kärnor är att olika delar av koden måste
köras parallellt för att flera kärnor ska kunna sättas i arbete. Det innebär nya
utmaningar för utvecklare.

Ok, det visste vi redan och det finns de som sedan tidigare kommit vidare i denna process genom att använda andra högnivåsspråk som tex. Erlang (Wikipediainfo) som åtminstone sedan 2006 har riktigt bra stöd för multicoreprocessing. Erlang togs fram hos Ericsson här i Sverige och det är faktiskt så att en av våra kursledare satt med och tog fram det. Idag är han fortfarande imponerad över hur stabilt språket är och framförallt att det hela tiden utvecklas!

Jaja... lite insnöad kan man bli ibland, men tyckte det var lite kul att man missat det i artikeln :)

PS: Suns "Studio" hade jag helt missat... om den nu är så populär i telekombranschen tycker jag att jag skulle hört lite mer om den... till och med Microsoft verkar ju hunnit före :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *