30 oktober 2009

Halvdag idag - Förutom på Försäkringskassan

Hade helt missat att vi kör halvdag idag så lite omstrukturering av möten etc löser att man är på väg hemåt efter lunch, riktigt trevligt.

Däremot hade en kollega lite problem att få kontakt med Försäkringskassan vilket inte var så svårförståeligt i vanliga fall och idag påbörjas ju även deras gigantiska IT-migrering så då ligger såklart både webb och telefonlinjer nere (för man kan ju inte svara i telefon när datorn inte funkar).

Alla vi som på något sätt haft att göra med Försäkringskassan har väl svurit både en och två gånger över deras handläggningstider och rigida tolkningsmodeller av olika case (har själv en och annan föräldrapenningshistoria att berätta), men som en annan kollega påpekade bör man inte låta detta gå ut över de anställda på FK... Det är ju faktiskt inte deras fel att hela Försäkringskassans ledning verkar bestå av en dagisklass som leker med LEGO...

26 oktober 2009

Dagens Gårda 091026

Secken tur att det finns webkameror så man kan glida in och kolla
hur bygget går när man är ledig... Jobbabstinens kanske :=9

25 oktober 2009

It's a long way to the top


Efter en heldagsutflykt till Sollebrunn för fotbollsturnering som slutade i straffläggning och uddamålsförlust) känns "It's a long way to the top..." som ett passande låtval denna helgen :)

22 oktober 2009

Nokia stämmer Apple

Ojdå.. då släppte Nokia just en pressrelase att dom stämmer Apple för copyrightbrott patentintrång kring iPhonen... Ser att IDG också klippt och klistrat från pressrelasen.. skulle vara kul om dom någon gång gick lite utanför detta koncept och kanske (oj, djärv tanke här...) tog reda på lite mer fakta, intervjuade folk som kände till bakgrunden, talade med domstolar om sannolikheten att stämningen går igenom etc etc etc... Ungefär som man förväntar sig att en riktig tidning agerar...

Å andra sidan är varken Aftonbladet , Sydsvenskan, DN, NyTeknik, Yle, VB, HBL, AF, PA mfl särskilt mycket bättre (och Expressen verkar missat nyheten helt), Sveriges samlade journalister står helt enkelt handfallna. Eloge däremot till Dagens Industri som gräver lite djupare under ytan, gör åtminstone ett försök till analys!

Apple Hot News nämner såklart inget om stämningen men om vi tittar lite utanför ankdammen Sverige så gör tex. Bloomberg analysen att skadeståndet potentiellt kan bli så högt som $12 per såld iPhone... (antagligen inte, men räkna om det med alla sålda Iphones om nu någon kan hitta den siffran). AppleInsider presenterar en annan analys där man försöker se varför Nokia lämnar in stämningen just nu efter över ett års förhandlingar med Apple runt ämnet...

Den bästa analysen och lägespresentationen (även om inlägget är från 2007) i mitt tycke är dock inte en tidning, utan bloggaren Michael Mace som på sin blogg MobileOpportunity skriver en helt klart intressant och läsvärd artikel som avslutas med orden "I don't know who will win, but I'm pretty sure that the main losers will be all of the other device companies and mobile operators who happen to be hanging around on the hill.My advice to them: Run."

21 oktober 2009

Dont' do drugs and drive


Den här var för underbar för att inte dela med sig av :)

Kapningen över - Piraterna har flytt

Belägringen är över!!!
Informatorpiraterna har utkrävt sitt byte och lämnat tillbaks sidorna på Computer Sweden... Missade du Piratpriserna på våra kurser? Oroa dig inte, det finns fortfarande ett sätt att få rabatterade priser på din utbildning...

Surfa över till Informators hemsida och teckna upp dig för ett Training Card så har du garanterat fått en riktig piratdeal :)

but not a bottle of Rum...

Informatorpiraterna slår till igen!!

Boka utbildning före 11.30 idag!
Informators pirater erbjuder ett nytt kap...

Anfäkta och anamma... då var det dags igen!! Förra sjöslagsvändan då Informators pirater kapade IDG så mönstrade över 100 nya Informatoranhängare ombord och nu händer det än en gång, fast denna omgången är det Computer Sweden som tas över 09.30!!

För er sötvattensseglande bloggläsare vill jag förstås ge en liten förvarning... Redan nu, en halvtimme innan har du möjlighet att surfa över direkt till Informatorpiraternas hemliga gömställe och likt Engelska flottan roffa åt dig allt du kan innan pöbeln hittar dit!!

OBS! Erbjudandet gäller endast nybokningar per telefon som görs idag mellan 09.30 och 11.30, så leta upp din favoritkurs och ring direkt till någon av orterna nedan!!

  • Göteborg 031-773 07 90
  • Stockholm 08-587 116 10
  • Malmö 040-66 22 060

20 oktober 2009

Imorgon smäller det...

Ohoj sneseglare...
Kan inte säga när, vart eller hur dom slår till... bara att ni skall vara riktigt, riktigt vaksamma imorgon... håll ögonen öppna och förresten... gå inte och lägg er... "To err is human, but to arr is Pirate!"

Microsoft och Antivirus (Security Essentials)

IDG skriver idag att det är rusning efter Microsofts nya antivirus Security Essentials som då är gratisversionen av Forefront. Med tanke på att systemet levereras av en stor spelare och då självklart inte kostar något så lär antivirusföretagen ha en rejäl uppförsbacke att sälja in sina lösningar... Jag har själv använt Security Essentials sedan i somras då vi installerade Windows 7 och kan bara säga att det funkar klockrent!

Anmärkningsvärt är också att enligt statistiken så kör nästan hälften av de 2.600.000 nedladdarna av Security Essentials faktiskt Windows 7. Redan där ser man att Windows 7 börjat tugga in rejält på företagsmarknaden och kikar man på några stora företag vars CIO:er IDG intervjuat så kommer det bli väldigt, väldigt många som rullar ut Windows 7 som till våren 2010!

För oss som utbildningsleverantör innebär detta ett stort steg och med tanke på att många valt bort Vista så är det än mer nyheter som både tekniker och användare kommer behöva lära sig. För er som på något sätt sitter med ekonomiskt ansvar skulle jag vilja bjuda på en liten räkneövning... Om utbildning av varje medarbetare gör att de snabbt kommer in i det nya arbetssättet (istället för att på egen hand säg under ett halvår sitta och lära sig)... hur mycket är det värt för er att satsa på kompetenshöjningen!? Återkom till mig när ni räknat klart!

För er som räknar snabbt tänkte jag passa på att rekommendera en kurs för teknikerna som skall arbeta med tekniken och sätta upp er IT-miljö och en kurs för medarbetarna som skall använda systemen, till lykke!

18 oktober 2009

16 oktober 2009

Veckans Gårdabild - Trevlig helg!!

Gårda växer på höjden och tvären... lämnar er med
denna sköna regnbild över grannfastigheten :)

ITIL, Volvo Cars, Göteborg och TGIF!!

Idag hade jag sett fram mot att lyssna på herrarna från Olingos dragning hos Informator i Göteborg om "Bättre kund- och leverantörsrelationer med hjälp av ITIL – praktiska erfarenheter och tips", men eftersom sonen fortfarande är dålig blir det en dag till med distansarbete... (fick förresten just höra att det blivit 3 platser lediga till i eftermiddag, så ring Göteborgskontoret 031-773 07 90 om du har möjlighet att vara med!!)

Lite grådaskiga nyheter från Götet är att Volvo Cars lägger ut hela driften till Mandator Fujitsu. Men ärligt talat Logica och Volvo IT (som beskrivs som "förlorarna" i artikeln)... det måste väl ändå vara lite skönt att vara av med dom?? Ungefär som kvartersbutiken som slipper den där gnälliga tanten som visserligen handlar varje dag, men alltid köper det billigaste sortimentet och konstant gnäller hur mycket allting kostar... Det finns andra kunder, go get ém!!

Trevligare fredagsläsning är då artikeln på GT om hur regeringens bidrag på 375.000.000 kr skall fördelas över olika områden i Göteborg... Där avslutar vi bloggningen för nu och TGIF!

15 oktober 2009

SharePoint Conference 2009 - Las Vegas

Satt och lekte lite med PhotoShop och kunde inte låta bli att ha lite kul med tanke på våra hot-shot lärare inom SharePoint som är på väg över till USA och Las Vegas för Microsoft SharePoint Conference 2009...

Helt otroligt faktiskt, men trycket på SharePoint-utbildning är så fantastiskt att jag faktiskt tror att utslaget har vi kört minst en SharePoint-kurs varje vecka de senaste 2-3 åren! Nu kommer SharePoint 2010 och jublet verkar inte nå några gränser... Vi har ju redan planerat in att snabbt presentera nyheterna direkt när killarna kommer hem, i de kostnadsfria heldagsdragningarna "What happens in Vegas stays at Informator". Det är fullsatt sedan länge den 13/11 och 10/12 i Göteborg, Stockholm är lika knökat den 30 oktober men plats kvar den 26 november (dom kör ju dubbelt så stor sal som i Götet) och i Malmö har det varit fullt länge den 20 november (men eftersom vi fortfarande tar emot anmälningar är det säkert nytt datum eller större lokal på gång även där).

När det gäller kurser har vi redan klart med T2936 - Sharepoint 2010 - IT-Pro Update och T2937 - Sharepoint 2010 - Developer Update (där de allra första sedan länge redan reserverat plats för att snabbt komma upp på banan). Under planering ligger även Sharepoint 2010 för beslutsfattare, Arbeta effektivare med Sharepoint 2010, Administratörs- och redaktörsarbete med SharePoint 2010, Sharepoint Designer 2010, Installation och administration av Sharepoint 2010, Utveckling med Sharepoint 2010 och självklart Utveckling med Sharepoint 2010 fortsättningskurs... Håll koll på vår samlingssida!

CAAAAN YOU DIG IT....

Informator presenterar: Visual Studio 2010 och .NET 4.0

Idag/ikväll är det fullpackat hus hos Informator i Göteborg och det är självklart Informator presenterar: Visual Studio 2010 och .NET 4.0 som är dragplåster... När några av Sveriges vassaste .NET-utvecklare står på scenen (Alan Smith, Tiberiu Covaci, Mathias Olausson och Dag König) så kan vi lova Rock'n Roll :)

Informator bjuder på mat, dryck, mingel och 4 timmar med full fokus på det senaste inom .NET-utveckling... För er som inte fått plats på det fullknökade eventet rekommenderar jag varmt att ta en titt på vårt kursutbud på området (.NET & Visual Studio). För er lyckliga som fick plats önskar jag varmt välkommen ikväll!!

14 oktober 2009

Nytt nummer ute - Studentguiden

Så har då ett nytt nummer av Sveriges största studenttidning Studentguiden kommit ut igen och som vanligt är den proppfull med intressanta artiklar (som yours truly precis suttit och lagt upp på http://www.studentguiden.com/).

Titlar som "Sveriges Bästa arbetsplats, Bli mejlsmart, affärsutveckling och management, effektiv mötesteknik, Från blåställ till VD, Ingenjörernas arbetsmarknad, En upplevelse för livet, Maximal nytta i hemarbetet, Konsten att bli befordrad, Ekonomisk balans i förhållandet, Traineejobb - Möjligheter, Arbetsintervjun - Under ytan, Finanskrisdrabbade studenter, En väg ur ångesten, Kärlek på jobbet, Klättra på karriärstegen, 365 saker du kan göra"... måste ju bara locka er att besöka sajten och läsa mer :)

Open Source Day - Göteborg 13 november

- den öppna källkoden som en väg till lönsamhet
Välkommen till en halvdag späckad med praktisk information om hur open source – den öppna källkoden – kan skapa lönsamhet åt mindre och medelstora företag.
  • Minimera IT-relaterade utgifter med hjälp av open source
  • Så använder stora företag open source och free software. Vi visar hur mindre rörelser kan få liknande fördelar utan budget för forskning och utveckling
  • Risker med de nya licensmodellerna
  • Andra företag som gått över till att använda open source
Under dagen sammanför vi ledande aktörer inom Open Source världen. För mer information: www.opensourceday.se/schema.html

När: Fredagen den 13:e november kl.12.00 - 17.00 med efterföljande mingel, middag och konsert

Var: Världskulturmuséet, Södra vägen 54, Göteborg

Open Source-dagen arrangeras av Resource Point AB i samarbete med utbildningsföretaget Informator och Open Source-föreningen FSCONS.
Läs mer och anmäl dig på http://www.opensourceday.se/signup.cgi

13 oktober 2009

Windows 7 med IAMCP 091013

Idag var det fullsatt Fregatt hos Informator när IAMCP i Väst hade finbesök från Microsoft som presenterade Windows 7, med Partneransvarig Lotta Båth och Pontus Haglund som väl de flesta av oss lärt känna som en utmärkt presentatör. Riktigt kul att se att det var sådan uppslutning!!

Nu är det snart en ny träff på gång och nästa vända är det de kära branschkollegorna "på hörnet" som står som värdar.

Surfa in på http://www.iamcp.se/ och boka upp er redan nu och kolla Microsofts Partnerblogg för fler foton! Varmt välkomna :)

Idag Windows 7 med IAMCP och Microsoft

Så har jag då lagt sista händerna på förberedelserna inför dagens Windows 7-dragning med IAMCP här hos Informator i Göteborg... Pontus Haglund från Microsoft håller på att testa högtalarnas optimala nivå och allt är iordning... Det kommer ett starkt gäng från Microsoft Partners runtom i Västsverige hit så det kommer bli riktigt, riktigt intressant att se vad Pontus plockar fram ur rockärmen (hoppas kunna dela med mig av lite foton sedan också :)
Windows 7 rekommenderas av i stort sett varenda teknisk krönikör man hittar och självklart har Informator bollat upp med ett rejält kursutbud på området för er som vill lära er mer och snabbare bli effektiva med det nya operativsystemet!

9 oktober 2009

Det finns hopp


vet inte hur jag kom att tänka på detta (ha, där ljög jag)
men det finns chans för alla er It-nerdar, woooord up... nu ere helg :)

Fredag morgon


Goood morgon från ett mörkt Gårda!

8 oktober 2009

Gårda 091008

i eftermiddag öser regnet ner över Gårda, men bygget närmst oss börjar äntligen få upp väggar... Ok, jag vet att det är lathet gör att jag bloggar om detta igen, men lite kul är det att se ett nytt komplex växa upp bredvid sig :)

7 oktober 2009

Ny VD Microsoft Sverige

Peter Koppelman avgick ju som VD i maj och nu så var det äntligen klart att Per Adolfsson, försäljningsdirektör för små och medelstora företag, blir ny VD på Microsoft i Sverige. Så nu ser ledningsgruppen ut som följande... Om man funderar på hur Microsoft kommer fövaltas i Sverige under hans ledning kan man tänka tillbaks lite till Microsoft Summit och vad han helst ville diskutera då;
Vi kan prata om hur man kan spara pengar med programvara, hur man kan investera sig ur lågkonjunkturen och vad man bör fokusera på för att öka sin effektivitet. Om du är Partner till Microsoft kan vi prata om affärsutveckling, hur Microsoft kan hjälpa dig nå dina affärsmål och vad som helst annat som du vill diskutera.
För övrigt tycker jag det är lite tråkigt att inte Microsoft vågade satsa på en stark kvinna som jag själv trodde skulle kunna ske... men kanske nästa gång...

6 oktober 2009

Göteborgs Afterwork idag - 17.00 - 20.00

I eftermiddag är det dags igen för Göteborgsgruppen på LinkedIn att träffas "IRL". För er som ännu inte anmält er eller som fortfarande står som intresserade, gör nu slag i saken. Reservera mellan kl 17:00 och 20:00 och ta med ett glatt humör så syns vi på Ritz!

Mer info: http://events.linkedin.com/Goteborgsgruppens-Afterwork-2-HT09/pub/82201

Välkomna!

5 oktober 2009

Gårda 091005

Dagens skyscraper wannabee... Gårda 091005

IT-Seminarier i Göteborg v.42

Denna veckan är det hektiskt för oss på Informator i Göteborg med flera fullsatta kursstarter redan från idag måndag.

Men det är egentligen ingenting jämfört med nästa vecka där vi har inte mindre än tre kostnadsfria seminarier (+ en IAMCP-träff om Windows 7 för Microsoftpartners). Det kan finnas någon återbudsplats kvar, så passa på att boka in dig för spännande nyheter i veckan!


Sen var det ju lite kul att IDG skriver lite om de ändrade reglerna för Microsoftpartnerkompetens (som jag bloggade om redan i somras från partnerkonferensen.) Jag hade en förfrågan ute om inte Microsoft kunde berätta lite mer om dessa nya krav på IAMCP-träffen den 13/10 i Göteborg, men det blev istället lite större på Microsoft Summit... funkar la de mä :)

4 oktober 2009

Veckans musiktips - Sleeping my day away

... hade ju onekligen varit skönt någon gång... men hey... när barnen är stora skall det bli min mission att åtminstone ha en rejäl sovmorgon i veckan. Här får ni i alla fall lite Dansk Rock'n Roll från gamla Disneyland After Dark, D.A.D, enjoy!!

2 oktober 2009

Informator på Øredev

Informator kommer självklart att vara på plats när årets version av Sveriges bästa utvecklarkonferens går av stapeln! Utvecklarkonferensen Øredev, 2-6 November 2009 på Malmömässan, ansedd av många såsom Europas bästa utvecklarkonferens genomförs i år för femte året i rad.

Årets tema är "Efficiency" och det går igenom alla 14 spår under alla 5 dagarna. Dom första två dagarna genomförs kurser och tutorials därefter öppnar konferensen med 8 parallella spår. Totalt är det mer än 150 sessioner från 100+ talare från hela världen.

Till årets konferens kommer bland annat Trygve Reenskaug (mannen bakom det grafiska användargränsnittet) och presenterar helt nya idéer. Vi har ett helt spår som presenterar olika lösningar i Molnet. Förutom Java och .NET så kommer det att presenteras Scala, Erlang, Ruby, Clojure, etc. Vi har också ett stort utbud av presentationer i Agila metoder och användarfall för både projektledare, IT-chefer och utvecklare.

Utbilda dig på ØredevI samarbete med Øredev erbjuder Informator tre spännande utbildningar som genomförs under konferensens första dagar, läs mer på länkarna nedan och verkar någon av kurserna passa så lägger du till noteringen att du hittat infon via Tobias blog så ordnar jag en liten present extra:
Konferensbokning, Upplev Øredev och registrera dig på http://www.oredev.org/

1 oktober 2009

Idag Microsoft Summit

... och för första gången på flera år är jag inte på plats på Microsoft Summit... Ibland får familjens planer styra och vissa arrangemang går inte att byta bort, så var det med det... En hälsning i alla fall till alla er som är på plats på Summiten, kollegorna i IAMCP som har styrelsemöte idag och självklart gänget i BUGS som samlas ikväll för BizTalkmingel hos Informator i Stockholm!

Jag får istället rikta in mig på TechDays 2010 i Örebro den 23-24 mars nästa år (signa gärna upp dig även på LinkedIn). Det var riktigt trevligt och intressant i Västerås så vi hoppas att det blir än bättre i systerstaden :)

Nya kurser hos Informator

... eller, tja vi har kört dessa i omgångar som företagsintern utbildning, men nu släpper vi även upp dem som schemalagda kurser (och ett extra starkt tips är att ni konsultbolag som jobbar mot telekom skall ta en riktig funderare på hur ni jobbar med dessa områden idag :)

T2941 Effective Java
Denna kurs fokuserar på hur man skriver robusta och väldesignade program i Java. Kursdeltagarna får lära sig att använda effektiva mönster för att uppnå god läsbarhet, bra prestanda och för att underlätta framtida underhåll. Kursen tar systematiskt upp ett antal områden inom programutveckling i Java och förklarar hur man undviker vanliga fel och presenterar kompletta exempel på korrekt programkod.

Kursdetaljer: http://www.informator.se/Product.aspx?ArticleNr=T2941


T2906 C++ för Javautvecklare

I denna kurs lär du dig att skriva objektorienterade program i C++. Du lära dig att använda språkets grundläggande strukturer, samt att hantera mer avancerade språkelement. Du får lära dig att använda undantagshantering för att skapa program med robust felhantering, använda och utvidga in- och utmatningsmekanismerna i C++. Du får dessutom en inblick i C++ standardbibliotek, STL. Kursen tar även upp avgörande skillnader mellan Java och C++.

Kursdetaljer: http://www.informator.se/product.aspx?ArticleNr=T2906

T2939 Erlang för Javaprogrammerare

Denna kurs riktar sig till yrkesverksamma Java programmerare som snabbt vill bli produktiva i språket Erlang. Det unika med programmeringsspråket Erlang är möjligheten att skapa applikationer som effektivt hanterar ett mycket stort antal samtidiga processer, utan att vare sig en själv eller servern behöver anstränga sig.

Kursdetaljer: http://www.informator.se/product.aspx?ArticleNr=T2939

T2942 Perl programming (beginner to intermediate)

The course offer a combination of theory and hands on. There will be lots of code shown, as well as examples. Various resources will be introduced, like perl's own documentation system so that those who attend will be able to be productive in perl quickly.

Kursdetaljer: http://www.informator.se/product.aspx?ArticleNr=T2942


Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *