TRANSLATE

1 januari 2012

En utbildningsfantasts resa, del 8

2011 - Vi vänder blad och ser framåt...

Nuförtiden verkar alla bokserier komma ut i sju sammanhängande böcker. Liksom Harry Potter-filmerna blev det för mig då 8 sammanhängande år på Informator, med en omedelbar spin-off, men nu skall vi inte gå händelserna i förväg :)

Januari börjar som vanligt med ICT-Mässan i Göteborg och i år har jag själv blivit inbjuden till  Trendspaningsdebatt med titeln "Hajp eller fundamental förändring?". Moderator är Johan Hallsenius från Computer Sweden och det är jag, Christina von Dorrien (VD Interactive Institute), Magnus Petzäll (CIO Göteborgs Stad) och Ingrid Blom från Logica som diskuterar vad som är på gång inom IT-Sverige. Själv håller jag kompetenshöjningsflaggan högt och får väl med mig de flesta i panelen. Det känns som en bra start på det nya jobbåret!

Säljmässigt börjar det i mitten januari snurra på riktigt bra och i samarbete med flera av våra duktiga lärare är jag med och projektleder ett flertal nya utbildningar direkt inriktade mot Informators största kunder. Absolut storsäljare är C++ i ett antal olika varianter, Java på längden och höjden, Agile & Scrum som komplement och certifieringsgrundande utbildningar inom tex. ISTQB.

Framåt mars är det dags för en Tysklandsresa igen i affärsutvecklande syfte och självklart är det Cebit i Hannover som hägrar. I år känns det av någon outgrundlig anledning som en bra idé att bila ner hela vägen och jag + två kollegor från Göteborgskontoret tar oss hela vägen ner i ett sträck. Mässan i sig är som vanligt gigantisk, men som icke-tysk måste jag nog erkänna att den tyvärr kanske allt mer blivit en lokal angelägenhet. Det känns inte direkt som det är på Cebit man hittar de hetaste nyheterna och vid dagens slut är det nästan den härliga ölhallen och såklart Wienerschnitzeln som blivit bästa behållningen. Resan avslutas med en avstickare till Hamburg och en rejäl energiboost för resten av våren. Tyvärr visar det sig i efterhand att vår produkt/marknadschef som inte kunde vara med på resan är på väg bort från oss till en partner och lämnar bolaget ganska omgående efter vår hemkomst. Det årliga besöket på TechDays i Örebro lämnar lite fadd eftersmak då det egentligen var meningen att vi skulle ha spikat kommande års strategi när vi ändå var på plats allihop...

Michael Schebesta, Labcenter,
Tobias Strandh från Informator
 och Mathias Wassén, Rapco, släpper loss
Ett hektiskt arbete tar vid där jag splittar min 150%-tjänst i någorlunda lika delar med försäljning och produkthantering inom Microsoftområdet. Certifieringar är på uppgång vilket bland annat visar sig när jag intervjuas för Studentguiden (som senare även repriseras hos IT-Jobb.se). Även Microsoft har starkt fokus på just certifieringar som tillsammans med "molnet" fullkomligt dominerar deras Marknadsdag framåt maj.

I juli är det så dags för mig att resa till USA igen på Microsoft Worldwide Partner Conference, femte året på raken!

I år är det Los Angeles som är skådeplats och jag + vapendragaren Mr PS åker i år en dag tidigare för att hinna umgås med övriga Svenskar som är på plats och acklimatisera oss lite innan själva huvudkonferensen drar igång. Los Angeles är en väldigt trevlig stad och i år är det rekordmånga Svenskar på plats för att lyssna på Microsofts kommande partner- och produktstrategier. Molnet är fortfarande prioritet och för mig är den enskilt största behållningen att inspireras av Sir Richard Branson som verkar vara en ytterst kompetent och sympatisk företagsledare med hur mycket bra idéer som helst! Nu verkar det lite som om årets arbetsresor är jinxade på något sätt för under semestern får jag reda på att min antagligen närmsta kollega Mr PS också går vidare i karriären till en annan av våra partners...

Hösten kör igång och från att i början av året ha varit tre stycken som samarbetade på produktområdet står jag plötsligt helt ensam och självklart med en utökad säljbudget för det nya verksamhetsåret. Jag gillar visserligen att utmana mig själv, men någonstans måste man dra gränsen och nu börjar till och med jag känna att det är lite för mycket att ta hand om. Jag har dessutom under sommaren haft lite diskussioner med ett intressant bolag som satsar rejält framåt och skulle kunna ge mig både roliga utmaningar såväl som erbjuda fördelaktiga omständigheter personligen...


Informators nya budgetår i augusti startar nästan omgående med en kickoff i London där hela bolaget samlas för att kraftsamla och fokusera mot ett gemensamt mål under verksamhetsåret. London är ju en riktigt trevlig stad och det är alltid roligt att umgås med kollegor som man kanske annars mest har telefonkontakt med, men i övrigt är jag inte helt övertygad om att jag längre är helt på samma kurs som pekas ut av vår ledningsgrupp.

Höstens arbete går vidare och det är ganska många förändringar i vårt sätt att jobba, men som vanligt får man ha siktet inställt framåt och satsa för att vinna. Vi lyckas nu landa ett flertal prestigeuppdrag som att delta på Best of MMS och PASS SQLRally Nordic men det är nog ett och annat ögonbryn som höjs när jag för första gången inte själv är på plats för att representera Informator. Det är helt enkelt inte samma sak när mina gamla vapendragare inte är på plats. Detta uppmärksammas såklart i branschen och jag börjar få inviter från både partners och inte minst tajta konkurrenter och till slut blir det ganska uppenbart för oss alla att jag behöver en nytändning och det är min "sommarkontakt" som till sist drar det längsta strået.

Så, efter åtta år på Informator är det dags för mig att lämna över stafettpinnen till någon annan (ej helt klart i nuläget vilka som kommer att ta över alla mina olika uppdrag). Idag påbörjar jag min anställning som Senior Sales/Business Development Manager hos Alpha Competence i Alingsås. Jodå, efter över ett decennium av pendlande har jag äntligen hittat ett bolag och en arbetsroll som känns perfekt och då dessutom på hemmaplan vilket innebär att jag kan lägga sådär två timmar extra på familjen varje dag!

Jag passar här på att tacka alla sköna kollegor (oavsett om ni fortfarande är kvar på Informator eller hittat andra utmaningar), kunder och härliga partners som jag fått nöjet att lära känna genom åren. Självklart hoppas jag på att vi även framåt kan hitta sätt att samarbeta för det är ju jäkligt kul att jobba tillsammans :) Då återstår egentligen bara att önska er alla ett lika härligt nytt år som jag själv räknar med!!!

2 kommentarer:

  1. Lycka till nu Tobbe, så hörs vi snart igen:-)!

    SvaraRadera
  2. Självklart mannen! Nu börjar det riktigt roliga :)

    SvaraRadera