21 december 2015

Mina personliga drivkrafter

Så har vi då genomfört ännu ett personlighetstest och denna gång enligt REISS som mäter personliga drivkrafter. Den vetenskapliga grunden till Reiss Motivationsprofil baserar sig på den amerikanska psykologiprofessorn, Steven Reiss motivationsforskning. 

Genom gedigen forskning omfattande tusentals testpersoner kom Steven Reiss forskarteam fram till att varje människa drivs av totalt 16 psykologiska grundmotiv. Dessa motiv hos individen måste
tillfredställas, för att vi ska uppleva att våra liv känns meningsfulla. Enligt hittills genomförd forskning har grundmotiv dels en genetisk grund, dels formas de av erfarenheter under våra barndomsår och ungdomsår och förblir relativt lika genom livet, och ger oss därför långsiktig hjälp att orientera oss i livet. Jag kan inte direkt säga att jag blev förvånad över resultaten
Utan att plöja igen hela testet så lyfter vi istället fram några drag som är mer framträdande

Enligt testresultat har du högre än genomsnittligt motiv av makt. Därför kan du ha ETT
STORT BEHOV AV ATT PÅVERKA ANDRA. Detta behov återspeglas som en önskan att leda,
att uppnå något och bygga nytt. Människor med högt maktmotiv är envisa. De är starka och kraftfulla personligheter. Människor som har ett starkt behov av inflytande verkar påstridiga. De kan försvara sina värderingar kraftigt. De kan vara snabba att erbjuda hjälp och råd till vänner och människor de möter.

Enligt testresultat har du högre än genomsnittligt behov av hämnd eller tävlan, därför kan
du ha ett STARKT BEHOV AV ATT VINNA. Människor som har ett starkt behov av att vinna, är ofta kämpar. De är motiverade att ge igen till dem som motarbetar dem. De låter inte andra behandla sig själv hur som helst. De accepterar inte att bli ojust behandlade.

Enligt testresultat har du lägre än genomsnittligt hedersmotiv. Det kan hända att du har ett STARKT BEHOV AV ATT TA HAND OM DINA PERSONLIGA INTRESSEN. Med andra ord,
kan du ha ett starkt behov av att söka personlig nytta och att fokusera på att uppnå dina personliga mål. Ord som kan beskriva dig är opportunistisk eller målfokuserad

Enligt testresultat har du lägre än genomsnittligt idealismmotiv. Det kan hända att du har
ett STORT BEHOV AV REALISM. Ord och fraser som eventuellt kan beskriva dig är jordnära,
är inte intresserad av sociala ändamål, realistisk, och eventuellt en som inte bryr sig om
världsproblem.

Tja vad ska man säga... lite mer på djupet än andra test kanske, men också väldigt ärligt!

11 december 2015

En utbildningsfantasts resa, del 12

Då är vi här igen... december... och i år är det en samling rejält trötta människor omkring mig och det är inte konstigt alls. Det sägs att när det stormar som mest bygger vissa vindskjul och andra sätter segel, den senare kategorin har jag omgett mig av det senaste året!!

Det har blivit en liten tradition för mig att kika tillbaka på hur året varit och nu blir det faktiskt dussinet jämnt för mig när vi pratar år i utbildningsbranschen, man kan väl lugnt säga att det har hänt en del sedan den där regniga januaridagen 2004...

I januari 2015 ligger fortfarande träningsenergin på topp och det nya medlemskortet på Endorfin i Alingsås används flitigt, är det inte alltid så? Årets första månad innebär också startskottet på en hemskans massa resande för mig och när jag nu kikar igenom kalendern så inser jag att över en månad av året har jag tillbringat på hotell. Att jag också i genomsnitt varit dubbelt så många dagar på vårt Stockholmskontor som i Göteborg ger väl också en bild av hur intensivt 2015 har varit, sällan har en julledighet varit så välkommen som i år.

Bland våra partners är som ofta Microsoft först ut och ‪#‎TechXAzure‬ visar lite vägen, i år är det molnet som gäller än mer än vanligt! Åt andra hållet ligger Skåne och även här har det blivit några arbetsdagar i år som just uppstartsmöten med partners som Edument i Helsingborg och System Verification i Malmö. Partnerskap är oerhört viktiga och jag är verkligen stolt att vi har dessa utvalda partners som vill åt samma håll som vi på Informator!

I februari så "frigörs" lite mer tid för mig när äldsta dottern (trots distriktlagsträningar och i övrigt en fin framtid inom fotbollen) avgör att hon lägger fotbollen på is till förmån för sin dans. Detta i sin tur gör att jag själv träder tillbaka från ledarrollen efter några år, vilket i sin tur gör att jag plötsligt då får "mer tid" att jobba. I vanliga fall hade jag inte lagt än mer tid på jobbet, men i år har vi sagt att det är 7:ans växel som gäller och det kommer verkligen märkas senare på året. Istället hoppar jag på en halvårs (uppdelad) utbildning inom Chef- och Ledarskap, en oerhört nyttig erfarenhet!

Lyft din karriär med öppen källkod - IDG/TechWorld #1 - 2015
I mars kommer första numret av TechWorld ut för året och det är riktigt tillfredsställande att få se sina egna tankar i print över hela 4 sidor av tidningen. Öppen källkod är temat och det är väl lite signifikant för mig som gammal Microsoftälskare att än mer anamma Open Source samma år som Microsoft själva tar fram stortrumman för sin egen transformation, timing brukar det kallas :)

I april bär det av till Finland igen och nu märks det än mer vilket jobb vi gjort på Informator i Sverige. Mina möten med produktledare och säljare blir nästan workshops kring best practice och det känns verkligen som att de tankar vi jobbat så hårt med är en väg att gå även för Finland (vilket också skall visa sig än tydligare senare under året). Helsingfors är en trevlig stad och efter att ha haft finska kollegor i över 10 år känns det som att i år är året då vi verkligen börjar dra nytta av varandras erfarenhet i än högre grad än tidigare!

Maj anländer och lite värme med den, underbart! Största milstolpen här för mig är att jag och frugan firar 10-årig bröllopsdag, det är inte illa det. Firar litegrann på egen hand genom att ta en rundtur kring gamla härliga Hisingen, det var inte igår och absolut inte att för en gångs skull få se Sveriges vackraste ö ifrån sjösidan, rekommenderas varmt!

Att den stora bröllopsfesten sen lite senare slutar med att någon lyckas dra med sig magsjuka och faktiskt smitta ALLA andra gör åtminstone att ingen glömmer den i första taget :)
Annars bjuder maj också på klassikern Klassbollen där jag såklart är tvungen att ta på mig ledarkläderna igen och det är skönt att konstatera att det är som att cykla, spelar ingen roll hur länge sedan, det blir ändå bra resultat i slutänden, härligt och givande för mig som far att kunna stötta alla barnen i deras fritidsintressen!!

Jag får ofta frågan "hur hinner du med allt" och det är inte lätt, men skulle jag känna att mitt arbete i allt för hög grad går ut över barnen och familjen så är det ett enkelt val för mig. Nytt jobb finns alltid, men att få tillbaka förtroende från familjen är desto svårare att reparera. Tack och lov att man kan multitaska :)

Juni anländer och sommarlängtan med den... Största händelsen arbetsmässigt är den workshop som vi i allra största hemlighet sätter upp hemma hos mig inför höstens stora utmaning. Nu har ju vi kört hela hösten, men Informators Time-to-Skills är verkligen en vägvisare för oss att kunna ge än mer verksamhetsnytta än tidigare och det har redan börjat göra skillnad i våra kurser!

En mer personlig milstolpe är att äldsta töserna tar studenten och vilken skön känsla att se barnen växa upp och göra bra ifrån sig. Många känslor som bullas upp där kan man lugnt säga!


Microsoft WPC 2015 - Orlando, Florida
Tobias & Tiffani Bova, Gartner
Juli för mig har de senaste åren inneburit en tripp över pölen till Microsofts stora partnerkonferens någonstans i USA. I år hade konferensen landat i Orlando och jag borde kanske satsat lite mer på att övertala familjen att ansluta, inte varje vecka man är i Disneyland liksom... Huvudbudskapet på årets konferens var utan tvekan "disruption" och jag är så glad att vi redan tidigare insett detta och redan påbörjat vår resa mot moderna leveransformer inom utbildningsvärlden! Redan 2014 skrev jag faktiskt en artikel i TechWorld om optimerade leveransformer för bästa kunskapsinhämtning och det är ju exakt så som vi arbetar idag. Det är bara att bygga vidare, continous improvement!!

Auktoriserad Informatorlärare
I augusti kickstartar vi höstterminen med den mest välbesökta och för mig hittills bästa lärarträff som jag någonsin varit med på alla år på Informator. Det är här vi lever som vi lär och har deltagare med både remote från andra kurscenter såväl som via Cloud Access när våra duktiga kursledare är ute hos kunder någon helt annanstans.

När vi presenterar vårt arbete under året och planerna för Time-to-Skills är mottagandet enormt! När minglet skall komma igång är det knappt så jag kommer ut ifrån föreläsningssalen då verkligen alla vill gratulera och följa upp hur just dom kan stötta processen!
Jag skall inte tröska igenom vartenda event som jag och Informator deltagit på i höst, men många har det varit! Allt ifrån SQL Saturday för första gången i Sverige, till storevent som Agile People och Öredev. Det enda jag kan säga är att det är värt allt slit och med all exponering som Informator fått så kommer även nästa år att bli enklare, våra tankar och värderingar har verkligen synts överallt!

Lite extra kul för personlig del är att barnen också börjar kunna delta. Antingen som 15-åringen som eventhjälp eller när 12-åringen (som även praktiserat hos Informator) sitter en heldag och skapar spel när vi arrangerar Hackathon hos Informator i Göteborg med Kodcentrum och Spotify. Jättekul verkligen!

Oktober kommer in nästan obemärkt när allt rullar på i samma höga fart. Ledningskonferens ute på Sandhamn blir startskott för våra vårplaner och det är mycket att jobba med. Utan att gå in på detaljer så kommer både vårt höga fokus kring moderna leveransformer att fortsätta 2016, men vi kommer också att förädla kursutbudet något kopiöst både på innehålls- såväl som leveransmässigt. Det kommer att bli ett spännande år! Eventaktiviteterna når sin peak när vi samma vecka deltar både på Leadershipdagen i Malmö, Agile People och TechDays i Stockholm och toppar med jubileumsmiddag när Informator fyller 25 år.
Jubileumstal till VD:ar

Det är faktiskt otroligt att tänka på, men jag har varit med drygt halva den tiden, nästan så man börjar känna sig gammal. 

Jubileet i sig är en strålande framgång när personal, partners och kunder minglar om vartannat. Först borta i våra fina lokaler där vi bullat upp både med nostalgihörna (vem kunde tro att vi hade kvar kurskataloger från den första tiden), trevligt tilltugg och klockrena presentationer av vårt leveranskoncept där yours truly också kör en presentation av Informator Training Cloud som streamas live via Informator Remote Cloud Access.

I skrivande stund har Nobelfesten precis avverkats och för mig var det lite extra kul i år då jag plus ett gäng SharePointnördar tillsammans avnjöt både blå salen och den gyllene dito när Eropean SharePoint Conference hade sin festliga avslutning i Stadshuset. Lite plåster på såren efter en heldag i utställarmonter.

Lite mer avkoppling blev det senare i november när jag och VDn passade på att få en inspirationsdag med talare som Hans Rosling, Renate Clumska, Robert Gustafsson med flera. Så fruktansvärt välbehövligt att under en heldag egentligen kunna koppla bort output och enbart fokusera på input!!

Det är verkligen inspirerande att kunna lyssna på dessa härliga människor som på var sitt sätt har en förmåga att fånga små vardagshändelser och lyfta upp det viktiga i situationer som andra kanske aldrig hade uppfattat. Helt klart något som jag kommer göra om framåt! Passade även på att sticka iväg en kväll och lyssna på det bästa ifrån Gartner IT-Expo och det är nästan en bekräftelse i varje föreläsning, Informator är på helt rätt väg!!

Nu närmar sig sista arbetsveckan med stormsteg och det kommer bli så skönt att kunna gå på ledighet och totalt stänga ner omvärlden och ladda batterierna! Jag är oerhört stolt över vårt arbete 2015 och vi har redan börjat vässa det inför nästa års utmaningar!!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *