Att arbeta värderingsbaserat

Att arbeta värderingsstyrt kan låta som en floskel om det inte vävs in naturligt i det dagliga arbetet. Jag har själv varit med om att ta fram förändringsarbete i både Sverige och Finland och i bägge länderna har vägen till att hitta rätt ord för en gemensam värdegrund inneburit heldagsövningar där samtliga medarbetare varit involverade.

hur skulle era värderingar se ut?
Övningarna omfattar tex. att tydliggöra vilka fokusområden som är viktiga för arbetsgivaren såväl som hur vi vill att vi tillsammans skall uppfattas såväl av kunder som av de som vi arbetar tillsammans med. Att dela upp medarbetarna i tvärfunktionella grupper hjälper till att bryta nya banor och under en tidsbestämd övning lyfter vi fram så många positiva ord vi kan som vi skulle uppskatta att förknippas med. När vi därefter har en uppsjö av positiva nyckelord att välja i mellan behöver vi smalna ner utbudet till en hanterbar mängd. Tre värdeord är vanligt, men det kan lika gärna vara två eller fyra, men fler blir svårt att hålla konkret i vardagen framåt. Då alla sen fått vara med och rösta fram vilka ord som känns mest rätt och representativt för organisationen i stort så så kommer den tuffare delen. Gruppen skall tillsammans sätta ihop en kort beskrivning kring varje ord om vad det ordet verkligen innebär ur gruppens perspektiv. Håll det kort, två meningar är lagom för att ha en beskrivning som faktiskt kan hållas i huvudet.
När övningen är avklarad och vi har ett resultat som alla kan stå bakom så kommer det riktigt svåra uppdraget.

Ni måste gemensamt se till att det verkligen blir ett levande arbete och inte bara just floskler på väggen. Jag har arbetat med nomineringar i processer där tex. medarbetarna vid veckomöten, avdelningsvis kan lyfta fram vilka kollegor som de känner har stöttat allra mest och levt upp till en eller flera av värderingarna under den senaste veckan. En varning här att det lätt kan bli att vissa mer utåtagerande kollegor får nomineringar, medans de som ibland mer kämpar på i det tysta liksom aldrig uppmärksammas. Det allra viktigaste här är att ha en återkommande påminnelse om hur vi faktiskt rent konkret lever upp till värderingarna. Ju längre processen pågår, ju naturligare blir det att värderingarna faktiskt vävs in i det dagliga arbetet, oavsett när det gäller internkommunikation eller i dialog med kunder och partners.

En påminnelse då, det allra viktigaste i uppdraget är att verkligen få in värderingsarbetet i vardagen och vem uppskattar liksom inte en komplimang ibland! Under min tid som Nordisk Utbildningschef hade vi i både Finland och Sverige och en tradition i bägge länderna att alla medarbetare återkommande nominerade en kollega som han/hon tycker bidragit lite extra med koppling till våra värderingar Tillit - Engagemang - Mod. För mig personligen blev 2017 ett riktigt toppår där faktiskt 4av totalt 6 pristagare från bägge länder var en del av min avdelning, det gör mig både stolt och rörd att vi så väl lyckats implementera värderingarna som ju ändå är en väldigt viktig grundplatta för hela företaget i hur vi arbetar och stöttar varandra!

Hur arbetar ni själva med värderingar?

Kommentarer

aljapaco @instagram

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

TRANSLATE