22 juli 2017

Mera sommar och semester

Tänk att det blir så mycket extra sport när man är ledig, eller vad sägs om några dagar nere på härliga beachhandbollen i somriga Åhus och sen hem för att följa upp alla häftiga fotbollslag som är med i Gothia Cup i år. Tur att man har semester så att man hinner med allt roligt :)

Svenska sommaren är verkligen underbar, vill gärna ha mer sol!!

Åhus Beachandboll 2017
Lillkillens handbollslag Alingsås HK P07 hade med inte mindre än tre stycken lag ner till Åhus i år. Yngsta dottern stannade hemma då hon skaffat jobb på Gothia Cup, men annars var vi iväg allihopa och hejade på dom duktiga killarna från Alingsås!

Nu hade vi väl i ärlighetens namn inte tur med vädret alla dagar, men de första dagarna bjöd på strålande sol och till och med bad i det kalla vattnet i södra Sverige. Spelet bjöd på både sol och regn så inget av lagen nådde riktigt fram, men det allra viktigaste i denna cupen var såklart att få den härliga lagkänslan och både killarna och vi föräldrar lovade nästan på stående fot att komma tillbaka 2018 :)

Soliga middagar på altanen
Väl hemma ifrån Åhus körde fotbollen igång på riktigt med både Gothia Cup (med inte mindre än fem duktiga Alingsåslag) och även om alla lagen spelade riktigt bra var det ändå till sist Gerdskens (uttalas Järssken) B15 som drog det längsta strået med sitt guld i B-slutspelet, grymt jobbat alla duktiga ungdomar!

Samtidigt är det ju EM-fotboll där Sverige hittills både lyckats klara av oavgjort mot nemesisen Tyskland och sen spöa Ryssland med 2-0 så det ser riktigt lovande ut. Jag själv håller mig till att spela FIFA på Xboxen och njuta av kämpamatcher som nu senast när Österrike lyckades knipa en poäng av stormakten Frankrike, imponerande! Kul att kunna följa alla duktiga tjejer nu!

Vi håller oss mycket på hemmaplan i år, njuter av alla badplatser hemma i Alingsås och kanske en liten roadtrip till kusten eller något trevligt utomhusbad som i Vara eller Jönköping. Den Svenska sommaren kan vara fantastisk och det finns väldigt många platser kvar att upptäcka!!

Den lilla pärlan i Vara - utomhusbadet, perfekt för de yngre barnen och oss vuxna som vill ha lite lugn och ro :)

12 juli 2017

Sommar med familjen

Blandade utflykter sommar-17
I förrförra veckan var "alla" jobbarkompisar på konferensen A Mindset for results, i förra veckan verkade "alla" jag känner vara på plats i Almedalen och denna veckan sköljs jag över med foton och intryck ifrån årets stora Microsoftpartnerkonferens "Inspire" som just nu genomförs i Washington D.C. Sommaren och slutspurten av våren innebär vanligtvis många härliga konferenser och själv har jag ju i över 10 år varit just den personen som rundat av arbetshalvåret genom att tex. sticka till Nordamerika och umgås med mina närmsta 17.000 Microsoftkompisar :)
Men i år passar jag själv på att njuta av aktiviteter från avstånd via Twitter och LinkedIn, det funkar det med!

Härliga minnen från Barcelona
I år var det inte riktigt samma känsla av spänning kring dessa konferenser och jag har svårt att sätta fingret på det, men det lockade allt mer att umgås så mycket som möjligt med familjen och när frugan råkade boka in en vecka i härliga Barcelona mitt bland alla vanliga jobbkonferenser, ja då fick det bli som det blev. En härlig vecka i Spanien var faktiskt för kort kunde vi alla konstatera efteråt och till nästa år blir det åtminstone 2-3 veckor där vi verkligen har tid att utforska allt vi vill och njuta av soldagarna nere vid stranden! Men såhär från sidan passar jag på att hålla koll på nyheterna som kommer från tex. Microsoft och tipsa kompisar i D.C (har ju ändå varit över senaste 10 åren :)

mini-road-trips i Sverige...
Här närmast kommer det bli sköna dagar i Åhus med beachhandboll och grillkvällar med härligaste Alingsås HK på schemat. I övrigt är det mest familjeaktiviteter i Sverige som gäller med Skara Sommarland och Astrid Lindgrens värld som mittpunkter. Igår överraskade även frugan med en övernattning på Gothia Towers + räkmacka bara för oss två, så skönt att barnen är så stora att vi faktiskt kan göra saker helt på egen hand! Nu väntar åtminstone två veckors total avkoppling, lämna telefonen hemma och bara njuta av allt som händer och vem vet, det kanske dyker upp helt nya spännande utmaningar framåt men det kommer ändå få vänta till augusti, nu har jag SEMESTER!

Härligast Holmalundsgänget på Gamla Ullevi som lagmaskotar för IFK Göteborg

8 juli 2017

Programmering i skolan, på sommarlovet

Tänk igår så var det då faktiskt sista arbetsdagen för mig inför semestern och även om inte vädret verkar ha förstått så är det faktiskt sommar nu! I veckan som gick var Informator medbjudna ner till årets Almedalen på Gotland (inte så varmt där heller alla dagar :) och huvudfokus där för vår del var såklart Programmering i skolan och hur vi i branschen kan stötta. 

Emil Robertsson (Informator) och Katarina Berg (Spotify) pratar digitalisering i skolan #Almedelan #Kodcentrum
I år stod vår VD på scen tillsammans med Kodcentrum och Spotify för att lyfta upp hur viktigt det är att försöka få med även delar som agilitet på agendan både för lärare som nu till hösten kommer ha med programmering i så gott som alla ämnen, såväl som självklart för att hitta ett bra och i många fall nytt arbetssätt för hur studenterna kan arbeta för ökad effektivitet. Vi har länge drivit på för att få med programmering i skolan och jag personligen är riktigt lycklig nu när vi börjar se ett resultat. Min fru är ju lärare i grundskolan och även hon har tänt till på alternativ hur hon ska få med sig programmeringstänket i sina olika ämnen. Men vi måste se till att även lärarna får riktiga utbildningar i vad digitaliseringen innebär och inte bara lämpas på ytterligare en skolplan plus ett "lycka till, detta ska du genomföra i höst"...

Kompetenshöj kompetenshöjarna
så kommer ni också att få se resultat!

Theodore S - The Agile Developer :)
Vi har ju sedan länge stöttat programmering för unga genom att aktivt arbeta tillsammans med Kodcentrum för att visa de yngre i Sverige att programmering kan vara riktigt kul. När Informator stod som arrangör i Göteborg nu senast hade jag faktiskt med mig äldste sonen ner som tyckte det var så kul att han utan tvekan vill fortsätta med detta framåt!

Så, vad gör jag då efter 17.00 min sista dag inför semestern? Jo självklart bygger jag ett utbildningsprogram åt 14-åringen så han har något att jobba med i sommar när han ändå sitter vid datorn. Jag bygger såklart in en överblick och introduktion till det agila området och fortsätter med en introduktion till objektorienterad utveckling, C# och Java i grunden... Skall bli riktigt intressant att se hur han tar till sig detta och blir det riktigt lyckat kanske jag kan ta det vidare till andra i höst!

Men NU önskar jag er alla en riktigt härlig sommar, passa på att logga av och ladda batterierna ordentligt oavsett vart du är någonstans!

3 juli 2017

Prisat utbildningsarbete även 2017!


Bästa Utbildning 2017
Varje år denna tiden samlas en grupp människor med fokus på optimal lärtransfer och förbättrat lärande. Det är en brokig samling fokuserade personer med bas i diverse utbildningsbolag men också representanter från HR- och utvecklingsavdelningar från flera stora och internationella företag som valt att satsa på att tillsammans hitta vägar mot det optimala lärandet...

Förra året var jag själv på plats när Informator överraskande prisades för bäst utbildningsprogram 2016 för det stora program som vi tagit fram för vår kund Ericsson inom området grupputveckling, samarbete och kommunikation.

Promote Award 2017
I år var jag bortrest med familjen i Barcelona när jag nåddes av nyheten att det program som jag själv lagt lite extra tid på i vår "ITIL Foundation Optimized" (som jag skrivit om tidigare) för andra året i rad förärat Informator utmärkelsen bästa utbildningsprogram 2017! Helt underbara nyheter och extra energi för mig personligen att jag verkligen är på rätt väg när det gäller optimering av lärtransfer och på den väg som vi deltagare på årets EdTechX bevittnade någon vecka tidigare i London. Härligt att få lite bilder skickade på glada kollegor på plats från både Sverige och Finland!
The program has a clear process design, great use of resources and a very nice look and feel. This is a great example of how Promote can be utilized for more than traditional training events.
Stort tack till alla som stöttat och hjälpt till på vägen mot leverans av detta program! Som många av er redan vet har vi redan tagit steget vidare inom Optimized-området och släpper i höst utbildningar i samma format inom projektledning och agila metoder till att börja med. Vi har en spännande framtid tillsammans!

1 juli 2017

EdTech in 2017 – The digital transformation continues

Emil Robertsson, Thomas Koponen and Tobias Strandh at EdTechX 2017 - London
It was one of the hottest week in ages in London and a premonition of one of the most interesting conferences I’ve attended lately, EdTechX 2017. Last year when me and Emil from Informator attended the conference we found lots of new material for the progress of our own training work at Informator and this year when we’ve grown even more in the Nordic approach, it felt natural to also have Thomas Koponen with us representing the Finnish perspective (and helping us cover as many different sessions as possible).

Charles McIntyre and Benjamin Vedrenne-Cloquet, co-founders of EdTech Europe conference kicked of the opening Keynote with tons of interesting data about what is happening in the EdTech world right now. Looking at the five years since this conference started, a lot has happened! In the digitization process we’ve gone from content is king + E-books to the definite rise of learning transfer platforms that now is an upcoming fact for both us in the adult education area. Looking at our own work this is without a doubt true! We’ve been implementing the Training Cloud over the last two years and are now partnering up with EdTech leader Claned to take the next step. For the youth education sector, we’ve gone from “Moocs will never replace University Degrees” to “Universities doomed to disappear” (which might be a bit excessive, but looking at the rising number of students worldwide, there is no doubt that the need for a digital alternative).  The learning world has moved on from flipped classrooms and extreme focus on courseware to using bots and a more project and phenomenon based learning. As one of the lecturers said;
In 2017 we do not need to fill students with tons of facts in the same sense as before, we have computers everywhere for this exact purpose. Our main goal ahead should be to teach students how to find the facts they need and focus on teach them how to use it!

Speaking on teachers… the calculations show that when the population of the world continues to grow, of course the need for good teachers do the same. Today in 2017 we have about 2.7 million teachers (as profession) worldwide. In 2020 the need will be almost 11 million and in 2030 there should be 25.8 million teachers needed to provide every child with a primary education. Even in the best of worlds I do think we all see the need to find additions to the human factor here! Bots and artificial intelligence will continue to add value and resources to the education sector and I personally see that we need to focus more on helping the leaders of our big companies really assimilate the digital transformation that is needed to take us all into the modern society! For us that works in the IT education industry it seems like a small step, but we need to bear in mind that many of our clients have merely looked at IT as a painful but necessary tool before. We must level up from only delivering product based training to a much wider perspective for all major employers to actually embrace the fact that digital has grown to be an essential part of all companies, no matter which industry you are focusing on!

In her keynote, Esther Wojcicki (Chief Learning Officer, Planet3) looked at the questions of how can technology empower students of today and how is the role of the teacher changing? As we’ve already concluded and implemented in our own work, technology can and will help in the learning journey for our students and it was really interesting listening to panelists as Jason Wong (global product manager at Google Education) explaining technologies that Google work on to assist both teachers and students and Anne Kauth (Professional Development and Partnerships at Minerva Schools) talking about how they’ve already started implementing more and more technology in their training to help the teachers in focusing on how to really teach students how to work with the new ideas, more than just teaching them the theory. This thinking really lines up with how we at Informator Tieturi more and more have moved on to the learning transfer practice where we flip the classroom and use the training cloud as a complement where our clients can learn in their own pace and actually get more out from the expert hours, practicing their new found knowledge together with world leading experts! In a world where time constraints collide with expert shortage, it really is our duty as an EdTech leader to do our very best to help both our students as well as the industry to move on to a more effective way of learning!

This year at EdTechX, my reflection is that we are talking more and more about best practices for the learning industry and the new products are more examples of ways to getting there. Learning portals and collaboration platforms is still the main factor and I do think that everyone attending the conference shares these ideas. The big thing for us now is to actually continue the work back home, teaching and sharing our joint ideas to both the people we work with as well as getting better in actually explaining the essential need to our clients (no matter if it is in the corporate or private world). Sadly, there are still many processes and regulations set as guide lines several centuries ago that still are in use even if the digital transformation has taken us all into an entirely new spot. There still is so many leaders and managers out there that are reluctant to change because “we’ve never done it like this before” and THAT is our main work ahead. We need to continue giving the clients what we as experts believe is the best possible solution and not always listen to exactly what is asked for. I’d like to end with looking back at the alleged words of wisdom from Henry Ford almost a 100 years ago;
“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.”
Our work continues...
/Tobias Strandh, Nordic Director


Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *