TRANSLATE

1 januari 2010

Dags att förbjuda fyrverkerier

... åtminstone för privatpersoner! Vi har kunnat läsa och höra brandskyddsföreningen uttrycka önskan om att i framtiden kunna stoppa enskilda personer att skjuta raketer om dom inte gått utbildning på säkerhetsbiten. Ett mycket bra förslag i mina ögon då man så gott som varje "smällarhögtid" får läsa om folk som dör, blir av med synen eller händer etc.

Nyårssmällandets puckoperiod började med en liten hund som vettskrämd sprang till skogs vid 12-tiden med en liten tjej jagande efter... Hur folk tänker som dels tar med hunden ut och också låter barnen hålla samma hund går över min förståelse... Igår blev jag själv även vittne till ett gäng idioter (vuxna) som stod och sköt små miniraketer mot varandra och andra i närheten. I samma sällskap var det även barn med (såg ut att vara från 6-7 upp till 10-11 år gamla). Det var bara så man stod och väntade på att någon skulle få en raket i ansiktet, något hår skulle brinna upp etc. Rena turen att ingen raket krossade en ruta (jodå, raketerna åkte på rutor som dock höll). Hela kalaset hade lika gärna kunnat utvecklas till att något hus brunnit ner... kul start på det nya året...

För er som gillar kaos kan ni läsa mer om "stökigheterna"(modeordet i år) på GP, GP, GT/Expressen, Aftonbladet, SVD. DN mfl tidningar...

Edit: Länk till Polisens informationssida om smällare och fyrverkerier (tack Daniel för länken)

44 kommentarer:

 1. Jag tycker att rakter ska tillåtas under nyår fy annars vad tråkigt det skulle vara att stanna hemma bara o titta på svenska tråkiga program!
  Tänk på hundar som skiter ner hela miljön tänk hur mkt hundar skriker under nätter vid öppen gata hur rolig är det tänk på andra hållen grabben innan du börjar skriva en massa skit.

  SvaraRadera
 2. Ok "anonym", du har inte läst riktigt vad jag skriver. Jag gillar också fyrverkerier, men med tanke på alla skador som händer varje år kanske man antingen skall låta endast proffs sköta fyrverkerierna alternativt införa det här "fyrverkeriekörkortet" som brandskyddsföreningen förespråkar...

  SvaraRadera
 3. vi ha gammal tradition att skjuta raketer på familjen när vi fira nyåret

  SvaraRadera
 4. Ok "anonym" (samma eller annan!?) Det låter som en fruktansvärt korkad "tradition". Ditt inlägg visar precis varför det behövs ett "fyrverkeriekörkort"

  SvaraRadera
 5. Sluta nu jävla mellanmjölksmoralkärring!

  SvaraRadera
 6. Ojdå, familjen Anonym ångar på... Lite spill får man tåla när folk skall ha kul eller!?

  SvaraRadera
 7. Sen var det den där elefanten med alkoholen på nyårsafton.

  ... Och alla andra dagar på året.

  SvaraRadera
 8. Anonym #4... Kombinationen alkohol-fyrverkerier är nog ingen höjdare heller... Måste nog ändå förtydliga att jag inte är för totalförbud för endera.

  SvaraRadera
 9. Människan har alltid gillat det som är farligt. Utan en härlig blandning av fara och meningslöshet i förgrunden har man ingen kul på livets scen.

  SvaraRadera
 10. Hejsan James, kul med någon utanför de anonymas skara :) Håller helt med att lite spänning alltid behövs och sålänge det endast är sig själv man utsätter för olika test är väl det mesta helt ok, men här är oftast barn inblandade som råkar ut för smällen.

  Vill igen påpeka att jag tycker det är både kul och roligt att kolla på fyrverkerier, men inte så kul att stå och nästan vänta på att någon skall bli skadad (som i "skjuta-raketer-på-familjen-traditionen" ovan)

  SvaraRadera
 11. Varför stoppa fyrverkerier det finns flertal saker som bör stoppas ärligt talat!
  Bilar?
  Hur många trafik olyckor sker inte det om året!
  Vi firar in det nya året med fyrverkerier 1 gång per år inte mer elr mindre det krävs skärpning nu verkligen!

  SvaraRadera
 12. med licens hade det varit den tråkigaste nyåret någonsin

  SvaraRadera
 13. tycker det är på tiden att vi förbjuder allt. vi är så jävla mesiga i sverige så d e helt sjukt. allt är så farligt buhu.. visst att det händer olyckor med raketer och det är ju tråkigt för de utsatta men varför ska en hel befolkning straffas? eftersom bilar krockar så mkt ska vi inte förbjuda det oxå ?? d e ju farligt att köra bil ju.. folk skadar sig ju även om ja klarat mig så är de lika bra att ingen får köra bil. förbjud allt och låt oss skaffa tillstånd för allt vi ska göra..

  SvaraRadera
 14. dumt nonsens alla ska få smälla fyverkerier, är de inte ansvarsfulla och försiktiga nog så förtjänar de att smälla händerna av sig. svenska folket idag behöver lära sig mer självinsikt och själv ansvar inte ha ännu mer saker bestämda åt dem

  SvaraRadera
 15. Tack Tobias! Håller med dig. Men är det inte jobbigt att munhuggas med alla dessa eftertänksamma och intelligenta människor som inte kan hålla sig till ämnet och som bara måste missförstå det man skriver?

  SvaraRadera
 16. Intressant att flera jämför med just bilar, med tanke på att det faktiskt krävs ett körkort för att få framföra bil...

  SvaraRadera
 17. Lisbeth Candow1 januari 2010 14:53

  Håller med dig fullt ut Tobias!
  Raketer skall hanteras av folk som vet hur man gör. Ett "körkort" eller att man som nu har offentliga fyrverkerier strax innan eller vid midnatt. Festligt och ger en samhörighetskänsla då många samlas. De flesta svenska städer arrangerar idag sådana större fyrverkerier. Så som någon skrev - man behöver inte sitta inne och titta på TV om man inte vill. Men det kräver såklart lite vilja och företagsamhet... Vi kan inte ha det som vi har det nu - ett evigt pangande flera dagar och efter nyår. Och hög skaderisk. Vad är det för tradition? Det är de som inte sköter sig som förstör för alla andra. Bort med privata fyrverkerier!

  SvaraRadera
 18. Ojdå, ett ämne som upprör tydligen skall försöka svara kort till alla här;

  Carl; inte stoppa fyrverkerier helt, men däremot försöka minska olyckor genom att folk åtminstone läser in sig på risker som finns (i.e "körkort")

  "Anyonym" - en licens brukar borga för att man åtminstone förstår grunderna i det man håller på med. Oftast öppnas då även nya vägar att använda sin "kompetens" och kanske till och med ha ännu roligare.

  Tyre, körkort för bil finns redan samt en mängd olika krav för områden/arbeten som anses mer riskfyllda. Att ha "licens" för hantera sprängmedel (om än i starkt begränsad form) känns inte helt osökt.

  "a men vad..." om skadorna enbart åsamkades de som själva leker med fyrverkerierna kanske jag hade hållit med dig, men som det är nu när många barn råkar illa ut är det faktiskt helt ok med lite starkare regler kring hanteringen.

  "anonym" inte alltid det är så lätt att läsa igenom ordentligt vad som skrivs, ibland fastnar man på något som retar upp en och då är det detta man svarar på, men tack!!

  Micke, my point exactly :)

  Lisbeth, tack! Håller med dig i mycket, men som sagt kanske "fyrverkerikörkortet" kan vara ett komplement för de som verkligen vill skjuta upp själva och förstår att man tex. inte får göra detta inne på en gård med hus omkring etc

  SvaraRadera
 19. det skulle vara tråkigt med licens få fyrverkerier ingen upplevelse o jag tror inte någon hlr vill få t,ex körkort för fyrverkerier jag tycker ni bör nu tänka efter vf förbjuder ni nt alkohol elr tobak som är livshotande medans fyrverkerier används enbart under nyår?

  SvaraRadera
 20. Japp. Eller kanske inte förbjuda men se till att det finns a) "körkort" som du skriver, eller b) kanske se till att det finns lite snutar ute som faktiskt haffar folk som inte sköter det, c) registrera alla som köper så kanske man tar lite ansvar.

  Det är också roligt att se i parker och längs gator, det verkar ju som de flesta tror att uppplockning och städning av skräpet ingår.. "fyrverkerikakor/bomber" står överallt..

  Det är ju inte tillåtet att skjuta fyrverkerier hur som. Många verkar alla tro att det är en rättighetet konstigt nog.. läs http://www.polisen.se/Lagar-och-regler/Kategori-1/ så blir man bara där lite visare..

  Blev vittne igår till en raket som flög in på en balkong och började brinna, de siktade medvetet på huset och stojade.. gott nytt år till alla som överlevde!

  SvaraRadera
 21. Felicia, en del kanske vill förbjuda helt att privatpersoner får skjuta raketer vid nyår, men jag tror mer på utbildning att man faktiskt vet vad som kan hända och hur man bäst förebygger olyckor etc. Självklart kommer folk supa till och skjuta hejvilt ändå, men det är lite som fyllekörningar. Hellre klara riktlinjer och vad är det egentligen för fel i att ha gått igenom riktlinjerna innan man använder något!?

  Daniel, håller med till 100% Det där med städningen verkar folk helt glömma (tittar ut på våran gård så ser det ut som någon tömt en container med skräp)

  SvaraRadera
 22. Asså vf förbjuda fattar inte lika bra förbjud el oxå vad är det för sverige har inte varit med om sånt förut.

  SvaraRadera
 23. aftonbladets läsare tycker att fyrverkerier ska tillåtas med hela 37.2 %

  SvaraRadera
 24. Anonym (alltså den senaste anonyma, blir lite lättare om ni skriver åtminstone förnamn), läs hela inlägget så ser du att titeln är till för att provocera, men det som förespråkas är lite klarare riktlinjer...

  Mackan... så du menar att 62,8 % vill förbjuda fyrverkerier!??

  SvaraRadera
 25. FÖRBJUD ALLA HUSDJUR! Dom orsakar allergiska reaktioner hos en del av oss människor! Ja ni som vill ha förbud mot fyrverkerier, ni ser väl hur fel det låter? Och dessutom att stoppa försäljningen leder bara till fler och värre skador då många kommer göra egna fyrverkerier...

  SvaraRadera
 26. Förbud? Licens? Ja, då ska vi också införa licenser för att få ha husdjur, nyttja alkohol, rökning/snus, hantering av levande ljus, div. verktyg, div. sporter, etc. För tydligen lever vi i landet där medborgarna inte anses kunna ta något som helst eget ansvar. Vad är det för jävla storebror sammhälle ni vill skapa egentligen? Lägg krutet ;) på alla de riktiga samhällsproblem vi har istället.

  SvaraRadera
 27. Det är väl alkohol som borde förbjudas, anser det ligger bakom mängder med våld, sjukdommar och relationsproblem och även olyckor med fyrverkier eller i trafiken. Om fyrverkier ska förbjudas så förbjud bilar, det kan nämligen hända att den som kör bilen är FULL !

  SvaraRadera
 28. Jag förstår att många människor tycker det är kul och vackert med fyrverkerier, men problemet är att nöjet sker på andras bekostnad. Personligen lider jag mest av bullret. Jag upplever det ständiga smällandet som tortyr. Många gånger är det svårt att fly från oväsendet, och därför är det inte rätt att smällandet får hålla på som det gör idag.

  I Malmö har införts regeln att fyrverkerier bara är tillåtna mellan klockan
  18 och 24 nyårsafton. Ett steg i rätt riktning. Polisen borde också få ökade resurser för att se till att de regler som faktiskt finns efterlevs. Enligt ordningslagen måste den som skjuter raketer till exempel ta hänsyn till tättbebyggda områden och olämpliga tidpunkter. Hur många gör det idag?

  Att det finns tusen andra saker som leder till problem och som inte är åtgärdade, såsom alkoholen, är ju inget skäl att inte försöka göra någonting åt fyrverkerierna.

  Lena Carlsson

  SvaraRadera
 29. Ojdå, ett ämne som fortsätter röra upp känslor... Försöker svara i tur och ordning här;

  Ludde, väntade bara på den kommentaren, grattis. Många som skadas idag gör förresten redan sina egna "bomber"... Återigen, bättre upplysning - inte förbud (läs inlägg och kommentarer ovan)!

  Oskar, jaru... licens för att ha husdjur skulle fasiken behövas, många som inte fattar vilket ansvar dom har (men det är en helt annan fråga). Alkohol/tobak är redan reglerat och systembolaget gör tex. mycket för att upplysa om bruket. Med tanke på hur många som hela tiden försöker sluta röka/snusa (mig själv inkluderat) kanske ett förbud skulle hjälpa åtminstone några att slippa skiten, vad tror du!?

  "Anonym" (ska det vara så jäkla svårt att bara skriva ett förnamn/nick!?) Alkoholförbud har testats tidigare, gick inte så bra...

  Lena, bullerproblemen är en annan del av fyrverkerierna. Förstår inte riktigt tanken med tidsbegränsningen 18-24 (kanske 23-01 hade varit lite mer "rätt" här). Bor man i någorlunda välisolerade hus så behöver man inte höra allt för mycket om folk (som du skriver) fattar att man inte får skjuta raketer inom tättbebyggda områden, vilket få verkar ha insikt om idag)

  SvaraRadera
 30. Ja men hur tror du att det kommer funka om man förbjuder fyrverkerier.??????
  Asså folk kommer göra egna bomber som kommer vara mkt mkt farligare o kanske sälja för hand fyrverkerier på öppna gator!
  Jag tycker att det får smällas 22:00-02:00
  sen att förbjuda fyrverkerier har man verkligen gått över gränsen hoppas samhället kommer funka bra om 5 år vad det ser ut nu försöker regeringen förstöra bara landet!

  SvaraRadera
 31. Jasså förbjud fyrverkerier?
  Ja då kommer säkert folk åka över sundet o fira nyåret i köpenhamn!
  snart kommer sverige förbjuda el oxå så jag bör redan vara redo för bli bosatt i något annat land!

  SvaraRadera
 32. Tobias,

  Håller med om att tidsbegränsningen 23-01 är ännu bättre. Eller varför inte vänta med att avfyra raketerna till kl 24 som meningen varit från början och som det var för några decennier sedan? Då var det tyst framtill tolvslaget när fyrverkerierna satte igång. På det viset var det någonting särskilt och högtidligt med tolvslaget vilket det inte är längre. Dessutom var knalleffekterna betydligt blygsammare och lättare att uthärda.

  Jag tror och hoppas att strängare regler är på väg överallt, eftersom människor inte är mogna att själva ta ansvar i den här frågan. Så att emigrera till utlandet lär inte hjälpa. Inte hemmagjorda bomber heller eftersom polisen sannolikt får mer möjligheter att ta fast syndarna i framtiden. Vi som är bullerkänsliga är många och politikerna blir tvungna att lyssna på oss förr eller senare.

  Ett gott råd till alla er som älskar oljud och knallar: Sätter er framför datorn med hörlurar och se något häftigt datorspel med fyrverkerier så slipper ni plåga er omgivning! Akta er bara så ni inte får tinnitus.

  Lena Carlsson

  SvaraRadera
 33. Ett varv till då :)

  Hjalmar, jag tror det skulle funka som med smällare. Idag ser vi inte småbarn springa runt med hemmagjorda dynamiter bara för att smällare är förbjudna. Men som jag skrivit ovan några gånger är jag mer för att utbilda om ansvar och risker än att förbjuda helt...

  Axel, Köpenhamn är väl ändå ett ganska trevligt utflyktsmål så varför inte ta med några kompisar och fira nyår där :)

  Lena, håller delvis med om att det faktiskt är just tolvslaget man firar in, men kanske 22.00 - 02.00 som Hjalmar skriver ovan känns lite mer verklighetsnära. När det gäller fyrverkerier är det väl förresten främst ljuseffekterna man är ute efter och inte knallarna. Som sagt, med välisolerade fönster klarar sig både människor och husdjur från de värsta oljuden (om folk då kan hålla sig till endast ett visst tidsspann)

  SvaraRadera
 34. Varför ska alltid jag (vi) drabbas av förbud för att visa idioter inte kan sköta sig. Ha kvar fyrverkerierna och låt idioterna skjuta av sig fingrarna så har vi snart sorterar bort dem!!

  Är trött på en massa förbud!!!

  SvaraRadera
 35. En sak till, jag är bara ute efter knallarna, det roliga med att titta på SM i fyrverkerier i Norrköping är att det är bra tryck i smällarna. Bara för att du tycker smällarna är tråkiga gör inte vi andra det!!

  SvaraRadera
 36. Ändå kommer folk göra egna bomber o det är värre tro mig mkt mkt värre o folk kommer sälja garanterat i smyg på öppna gator utan att ngn märker!

  SvaraRadera
 37. Anonym, en attityd som din är exakt varför vissa saker får förbud! Flytta till Texas så kan du till och med skjuta med kulsprutor och slänga handgranater på en ranche!

  Hjalmar, om det hade varit så att ett förbud mot liknande hade skapat något slags hobbybombstillverkning, tror du inte att detta redan hade påbörjats när smällare förbjöds!?

  SvaraRadera
 38. sluta skryta allvar jag tror verkligen inte fyrverkerier kommer förbjudas för annars väntas det bli kaos runt om landet...

  SvaraRadera
 39. Allvarligt hitta den länken genom google o jga tycker att det är löjligt att diskutera om saker som inte kommer alls ske!
  Ni som tror att fyrverkerier kommer förbjudas kan fortsätta drömma om det!

  Vi strävar efter frihet här i samhället inte ngn slags förbud parti½!

  SvaraRadera
 40. Felicia, jag hänger inte riktigt med i din meningsuppbyggnad, men tror jag förstår att du är helt emot att förbjuda fyrverkerier iaf.

  Om vi hypotetiskt utgår från att det kommer ett förslag där alla som vill skjuta fyrverkerier behöver gå något slags kort kurs, skulle det verkligen vara så illa!?

  SvaraRadera
 41. Felicia,

  Kaos är det vi har idag, när fyrverkerier får fyras av dygnet runt i veckor i sträck. I USA, ”frihetens land”, är fyrverkerier helt förbjudna i vissa stater, har inte hört talas om några negativa effekter av förbuden. Tror även Thailand har infört totalt förbud.

  Lena Carlsson

  SvaraRadera
 42. Robert, när jag var liten sprang varenda unge runt med smällare i alla möjliga former. När förslag om att förbjuda dessa kom upp trodde alla det aldrig skulle leda någonstans. Nu står vi här med förbud mot smällare och diskussioner för detsamma kring fyrverkerier.

  Lena har helt rätt, spana över vattnet mot USA så finns förbud i ganska många stater och hittills är det inte krigsrubriker runt hemmagjorda fyrverkeriebomber...

  SvaraRadera
 43. Varför tänka på andra länder o härma dem!
  Som sagt här i sverige vågar de flesta inte ta ansvar för sig själva!

  SvaraRadera
 44. Jag håller i ämnet och tycker verkligen synd om hundar men 4 timmars period kan väl hundar hålla sig kanske strängare regler för fyrverkerier att man får endast sälja fyrverkerier under nyårsafton o endast smälla mellan 10-02 det hade sett mkt bättre.
  Men att förbjuda elr använda licens är överdrivet

  SvaraRadera