Förbjuda mobiler i skolan?


Just nu går debatten het på Twitter mfl platser kring förslaget att göra som i Frankrike och förbjuda mobiltelefoner i den Svenska skolan. Jag måste säga att jag är tudelad i denna frågan med en fru som arbetar som lärare (låg/mellanstadiet) som definitivt inte vill att eleverna sitter och pillar med mobiler under lektionen. Själv har jag ju de senaste 25 åren arbetat med olika IT-frågor och just nu väldigt aktivt inom EdTech generellt i min yrkesroll och deltagande i konferenser som EdTechX plus ett stort engagemang för den digitala utvecklingen inom skolmiljön med stöd från tex. Kodcentrum.
Kan det vara så att lärare som i de flesta fall inte vuxit upp med smartphones har svårt att hitta för eleven intressantare användningsmöjligheter än sociala medier?
Det blir tyvärr ofta så lätt att ett förbud gäller allt och kanske också hindrar digital utveckling i lärandet. Det är extremt viktigt att ge tillbaka bestämmanderätten till lärarna utan att alla ungar och föräldrar blir överkränkta som det tyvärr ofta utvecklats till just nu. Jag tror mer på att lärarna får info och utbildning kring fler bra alternativ som tex Kahoot och framförallt har en IT-miljö och utbildad personal som kan cleara vilka appar som går att använda under skoltid.

Det finns flera studier kring mobile learning (läs tex. https://resources.depaul.edu/teaching-commons/teaching-guides/technology/Pages/mobile-learning.aspx) men däremot färre praktiska exempel på bra program vilket självklart har att göra med teknikens utveckling kombinerat med att skolans uppbyggnad i stort sett varit samma sen förra seklet

Just kring användande av mobiltelefoner i undervisning av yngre så har ändå flera länder kommit långt mycket längre än Sverige. Tex. USA har många aktiva grupper som samarbetar och tipsar om aktiviteter som stöttar undervisningen som https://www.teachthought.com/the-future-of-learning/25-simple-examples-mobile-teaching/

Angående mobilförbudsdebatten tror jag absolut att det finns användningsområden i skolan för mer digital teknik, MEN det viktiga är att det är läraren som skall ta beslut om när eleverna skall använda olika hjälpmedel!

Kommentarer

aljapaco @instagram

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

TRANSLATE