13 januari 2018

Förbjuda mobiler i skolan?


Just nu går debatten het på Twitter mfl platser kring förslaget att göra som i Frankrike och förbjuda mobiltelefoner i den Svenska skolan. Jag måste säga att jag är tudelad i denna frågan med en fru som arbetar som lärare (låg/mellanstadiet) som definitivt inte vill att eleverna sitter och pillar med mobiler under lektionen. Själv har jag ju de senaste 25 åren arbetat med olika IT-frågor och just nu väldigt aktivt inom EdTech generellt i min yrkesroll och deltagande i konferenser som EdTechX plus ett stort engagemang för den digitala utvecklingen inom skolmiljön med stöd från tex. Kodcentrum.
Kan det vara så att lärare som i de flesta fall inte vuxit upp med smartphones har svårt att hitta för eleven intressantare användningsmöjligheter än sociala medier?
Det blir tyvärr ofta så lätt att ett förbud gäller allt och kanske också hindrar digital utveckling i lärandet. Det är extremt viktigt att ge tillbaka bestämmanderätten till lärarna utan att alla ungar och föräldrar blir överkränkta som det tyvärr ofta utvecklats till just nu. Jag tror mer på att lärarna får info och utbildning kring fler bra alternativ som tex Kahoot och framförallt har en IT-miljö och utbildad personal som kan cleara vilka appar som går att använda under skoltid.

Det finns flera studier kring mobile learning (läs tex. https://resources.depaul.edu/teaching-commons/teaching-guides/technology/Pages/mobile-learning.aspx) men däremot färre praktiska exempel på bra program vilket självklart har att göra med teknikens utveckling kombinerat med att skolans uppbyggnad i stort sett varit samma sen förra seklet

Just kring användande av mobiltelefoner i undervisning av yngre så har ändå flera länder kommit långt mycket längre än Sverige. Tex. USA har många aktiva grupper som samarbetar och tipsar om aktiviteter som stöttar undervisningen som https://www.teachthought.com/the-future-of-learning/25-simple-examples-mobile-teaching/

Angående mobilförbudsdebatten tror jag absolut att det finns användningsområden i skolan för mer digital teknik, MEN det viktiga är att det är läraren som skall ta beslut om när eleverna skall använda olika hjälpmedel!

5 januari 2018

Hur jobbar du med feedback?


I nästa vecka kör jobbet igång "på riktigt" för många. Själv har jag idag smygstartat lite med några Skype-möten och framförallt förberedelser inför feedbacksamtalen som jag kör igång med min Svenska avdelning i nästa vecka.

Själv arbetar jag med utgångspunkt kring de värderingar som vi tillsammans arbetat fram, som också är något vi känner att vi både står för som bolag och medarbetare. Tillit, Engagemang och Mod är bottenplattan där jag sen lyfter fram både positiva punkter som sticker ut och delar som är utvecklingsbara. Att kontinuerligt ha med dessa områden i våra feedbacksamtal är för mig en del i att hålla värderingarna levande istället för "ord på väggen".

Att ha dessa planerade feedbacksamtal några gånger per år är ju egentligen bara en liten del i en riktig feedbackkultur. Självklart är det högst önskvärt att feedback blir en naturlig del av arbetet, att det känns naturligt att både ge komplimanger likväl som att inte hålla tillbaka feedback som kan vara utvecklande och ge än bättre effekt oavsett vilket område man själv arbetar med.

Förra året gick jag själv flera kurser där feedback var en naturlig och viktig ingrediens som till exempel Orangino Works och Management 3.0. Just då och där var ju allt helt naturligt, självklart skulle feedback-korten från Orangino och delegeringspoker från Management 3.0 bli en del i det vardagliga arbetet, men sen är jag tillbaka i vardagen igen och det kommer liksom inte fram.
Så min fråga blir, hur jobbar du med feedback på ert företag, vilka framgångstips kan du dela med dig av som vi alla kan ha nytta av 2018?

2 januari 2018

Nytt år, nytt boende

dags att flytta till radhus...
Så är det då en vecka kvar på julledigheten och för vår del lite deja-vu till för 6 år sedan när vi tillbringade hela helgen med att packa i flyttkartonger, städa och dona... I mitten januari bär det iväg till andra sidan stan när familjen byter boende till radhus i Ängabo (där resten av släkten bor).

Just nu känns det som vi bor i lådor, men vis av erfarenhet så kommer det att vara ganska skönt att haft lång tid att förbereda flytten och slippa stå i sista stund och packa ner grejer. Ett litet radhus blir det och för mig som bott i lägenhet senaste 30 åren kommer det bli en hel del nyheter som man inte behövt tänka på innan. Men det blir nyheter även i positiv anda som att vi redan börjat planera för en härlig badtunna på baksidan som kommer bli perfekt till nästa jul när vi kommer sitta där i det varma vattnet, känna snön fall och titta på en underbar stjärnklar himmel. Så ser i alla fall mitt scenario ut :)

God fortsättning på er alla och i nästa vecka kör det igång igen på riktigt!

PS: Såhär kändes det när vi var på väg till nytt boende senast...


Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *