TRANSLATE

4 januari 2010

En utbildningsfantasts resa, del 6

2009 – The Dark force rules, but the resistance is on the rise

Helt otroligt egentligen, men idag är det exakt sex år sedan jag påbörjade min första dag på Informator och mycket har hänt under tiden. Här i Göteborg ses jag numera som ålderman (någon som läst Kamomilla Stad kanske kommer ihåg "gamle Tobias i tornet" :)

2009 är året då många Svenska bolag försvinner och i stort sett alla andra kämpar för att inte tappa allt för mycket. Tyvärr gäller även detta i högsta grad oss i utbildningsvärlden som då ofta får stå tillbaks när företagen verkligen måste sålla bland sina utgifter. En trasig server kanske ofta behöver bytas direkt, men en kunskapshungrande medarbetare kan alltid få en bok och "kompetenshöja sig själv på fritiden". Självklart en extremt dålig strategi i det långa loppet, men om båten börjar läcka ute på öppet hav tätar man med sina kläder och oroar sig senare över hur kallt det kommer bli...

Under våren är läget fortfarande lite instabilt, men vi har ännu inte nått den nattsvarta verklighet som slår till runt april än och själv försöker jag febrilt hitta positiva tankar även mitt i en konstaterad lågkonjunktur. Vi i Informators utvecklingsgrupp gör en gemensam resa ner till Cebit i Hannover för att få lite perspektiv på IT-världen i stort och känna efter lite mer "vart det luktar pengar". För mig personligen är kanske det största intrycket den kinesiska hallen där en sal stor som Svenska Mässan i Göteborg är till bredden fylld med hungriga kinesiska bolag av alla dess kalibrer. Ett land på frammarsch även globalt! I mars kör även Microsoft sin första TechDays i Sverige (Västerås), ett event som jag personligen tycker är mycket lyckat och jag ser redan fram emot nästa omgång i Örebro 2010!

När sommaren närmar sig får jag äran att medverka som sommarpratare på Microsofts återkommande podcaster och åker även upp till Microsofts Marknadsdag i juni för att få lite nya idéer och uppslag. I juli sedan, trots lågkonjunktur så gör Informator åter igen en rejäl satsning och sänder mig plus tre kollegor till Microsofts Partnerkonferens som i år hålls i New Orleans i härliga Louisiana. Det märks även här att vi saknar en del bekantskaper sedan tidigare år och sessionerna under konferensen är riktigt fokuserade på att slå till mot konkurrenter och nagla fast Microsofts produkter. En positiv upplevelse för mig som verkligen gillar att fightas i affärslivet! Vi ses väl förresten i Washington DC nästa sommar!?

Hösten startar lika trevande som året, även om vissa tecken tyder på att konjunkturen håller på att vända... Inga företag vet egentligen om dom skall gasa eller bromsa (och vissa försöker göra bägge saker samtidigt). På Informator ligger arbetstempot på sisådär 150% för att försöka komma upp till ungefär samma resultat som prognosticerat. Vi lyckas riktigt bra, men nu börjar det märkas att det varit över ett halvår av full gas och det är inte mindre än att man börja känna sig lite halvsliten trots semestern någon vecka tillbaks. Själv försöker jag leta nya vägar till att nätverka, träffar Computer Sweden, nätverkar med andra likasinnade via Göteborgsgruppen på LinkedIn, JavaForumträffar, SweNug, IAMCP såklart och många fler möjligheter att träffa nya kunder och partners. Detta rullar sedan på under hösten...

Inför julledigheten har vi sedan någon månad tillbaks starka indikationer på att konjunkturen verkligen börjar vända. Många kunder som varit väldigt tysta under året har börjat höra av sig igen för att planera för framtiden, nya avtal har tecknats, upphandlingar vunnits och såhär i backspegeln är det bara att konstatera att vi ridit ut stormen, nått nya målgrupper, hållit fast vid nyckelkunder och sett till att om någon krona skall läggas på kompetenshöjning så hamnar den budgeten hos Informator! 2009 är för övrigt första året som jag verkligen längtar efter lite julledighet och jag passar även på själv att varva ner året genom att gå en ITIL-utbildning strax innan semestern.

Nu är det bara att göra som bonden och se fram emot skördetid och börja märka av alla de små frön man sått under förra årets torka. Regnet är här och nu börjar vårt hårda jobb ge rejäla resultat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar