27 april 2022

Styrelseuppdrag för Swedsoft

Tobias Strandh, invald i styrelsen för Swedsoft

Jag har ju tidigare kunnat lägga tid på olika föreningar där jag tex. suttit i Sverigestyrelsen för den internationella Microsoftpartnerföreningen IAMCP. Nu när jag har en ny roll och mer utrymme att själv styra över min tid känns det mer än naturligt att acceptera nomineringen att delta i styrelsearbetet för Swedsoft, en oberoende, ideell förening som arbetar för att öka svensk mjukvaras konkurrenskraft.

Igår var det årsmöte för Swedsoft och jag hade nominerats till att delta i styrelsen, vilket jag självklart ser både som ett stort förtroende att mina erfarenheter kan bidra till medlemmarnas utveckling och självklart ett spännande uppdrag. Jag har ju tidigare varit väldigt aktiv inom Swedsoft i min roll som nordisk utbildningsdirektör på Informator Tieturi och att nu kunna bidra än mer är bara så positivt!

I samband med årsmötet blev jag intervjuad om mina tankar kring uppdraget och delar gärna med mig av dessa frågor och mina svar här på bloggen!

  • Kan du kort introducera dig själv?

 - Tobias Strandh heter jag, i grunden systemutvecklare med eget bolag som startades mitten 90-talet och sedan millennieskiftet fokus på kompetensutveckling för yrkesverksamma (nu i en roll som VD för utbildningsbolaget Republify). Född och uppväxt på Hisingen (heja BK Häcken!), men sedan 2000 utflyttad till Alingsås strax ovanför Göteborg där jag bor med min familj (där de två yngsta barnen fortfarande bor hemma).

  • Vad ser du som det viktiga med Swedsoft och varför har du valt att engagera dig?

Jag har redan innan via tidigare arbetsgivare varit aktiv inom Swedsoft och med min bakgrund inom IT och kompetenshöjning ser jag den stora nyttan av ett samlande organ som både kan få med synpunkter från större och mindre arbetsgivare såväl som den akademiska världen när det gäller IT-området generellt men framför allt att kunna stötta Sveriges utveckling inom mjukvaruområdet!

  • Vad vill du särskilt bidra med som ledamot i Swedsofts styrelse?

Mitt fokus de senaste 18 åren har varit kompetenshöjning för yrkesverksamma där jag i olika roller varit med om att stötta flera av Sveriges större arbetsgivare inom både privat såväl som offentlig sektor med kortare och längre kompetenshöjningsinsatser. Jag hoppas och tror att min erfarenhet inom detta område kompletterar upp andra styrelsemedlemmars erfarenheter så vi tillsammans hittar vägar att stötta våra medlemmars utmaningar! 

  • Har du någon fråga som du brinner för?

Utöver kontinuerlig kompetensutveckling som är mitt absoluta fokus så har jag även sedan flera år varit intresserad av smidigt och modernt ledarskap, ett område jag publicerat tre böcker inom.

  • Hur tänker du om framtiden för mjukvara i Sverige?

Det digitala området fortsätter växa både i yrkesvärlden såväl som på hemmaplan. Behovet av utbildad personal är fortfarande större än befintligt urval, så sent som igår presenterade Microsoft att det saknas 16 000 cybersäkerhets-specialister i Sverige och vi har väl alla sett siffran 70 000 saknade medarbetare inom mjukvaruområdet generellt. Vi tillsammans behöver satsa än mer för att både höja kompetensen hos våra yngre i den vanliga skolan, men kanske än mer fokusera på utbildning för yrkesverksamma när det gäller att matcha person mot rätt och efterfrågad kompetens!

  • Några avslutande reflektioner du vill dela med dig av?

- Det är hedrande att ha fått förtroendet att medverka i Swedsofts styrelse och för mig en känsla att komma tillbaka till en förening jag redan tidigare haft ett stort förtroende för, helt enkelt en spännande utmaning!


24 april 2022

Vi börjar träffas mer och mer igen

Tobias Strandh, pendeltåg, nätverksträff etc

Nu börjar den där sköna värmen komma till oss och här på västkusten har det varit en 18-20 grader per dag hela veckan, inte helt fel :)

En annan detalj som är riktigt trevlig är att events börjar genomföras på plats igen och själv har jag varit med både på nätverkslunch i Alingsås med fokus "framtidens kompetens" såväl som en frukostföreläsning på Grand Opera i Göteborg där ämnet var att lyckas med sociala medier, superintressant!

En mindre rolig detalj är att jag i fredags testade på igen att ta mig till Göteborg med buss och tåg vilket dels blev en väldigt tidig morgon (bussen gick 06.15 hemifrån) för att kunna tajma en föreläsning som startade 07.45. Det var väl ok, men när jag väl skulle hem sen på eftermiddagen blev det först en liten försening för att datorn på tåget inte riktigt ville vara med och till sist tvärstopp och uppehåll sådär 45 minuter 2 hållplatser från Alingsås innan en ersättningsbuss till sist fullpackad lämnade stationen för att ta oss den sista biten hem. Gamla minnen kom tillbaka där det mer var regel än undantag att bli stående någonstans och hur väl jag än vill, så hade jag med bilen varit hemma på mindre än halva tiden...

Men, men... en skön helg i solens tecken, Bayern Munchen tar sin 10 ligatitel på raken och senare idag ska mitt kära BK Häcken spöa Helsingborgs IF... kan det bli bättre liksom!? :)


19 april 2022

Kemikalielagstiftning för ansvariga

Idag deltog jag på en kurs som kanske inte helt 100 var riktad mot mig "Kemikalielagstiftning för ansvariga" i regi av vår partner Chemgroup. För min del tar jag med mig den nya kunskapen för att dra nytta av den i vårt arbete med miljön och det finns mycket att lära sig kring hantering och inte minst att hitta alternativ som både kan vara bättre ur arbetsmiljösynpunkt och samtidigt ett lyft för vår miljö!

Att se hur våra lärare tar hand om sina ämnen och den pedagogiska modellen är alltid intressant oavsett ämne och likaså var det i detta fall. Samtidigt tar jag med mig upplevelsen att sitta i ett klassrum igen och då faktiskt just ett av de klassrum som Republifys kurser hålls när våra kunder väljer att genomföra utbildningen i våra lokaler!

Är du själv intresserad av området Kemikaliehantering så rekommenderar jag ett besök på Republifys hemsida där du hittar flera olika utbildningar som kan passa just dina behov!




Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *