29 november 2022

Unimeet 2022

Tobias, Ellen och Felicia från Cilbuper, Republify, Swedsoft på Unimeet 2022

Vad får du om du knör ihop sådär 800 besökare med ett 30-tal utställare i källaren på Pedagogen i Göteborg? Unimeet 2022 förstås!

Göteborgs Stad tillsammans med Göteborgs Universitet och Chalmers öppnade för första gången upp till en fysisk träff där alla engelsktalande studerande i Göteborg var välkomna att möta potentiella arbetstagare, få tips kring sin CV, lyssna på intressanta föreläsningar och få en proffsbild till sin LinkedIn-profil... Vi från Cilbuper Group representerade Swedsoft och det var verkligen full fart från start till slut. Jag vet inte hur många gånger vi drog samma pitch om vad vi kunde hjälpa till med, men många gånger var det!

Detta var ett riktigt trevligt event och jag ser personligen fram emot nästa träff och lovar se till att vi har ännu fler ankor med oss som giveaway :)


18 november 2022

Swedsoft STEW-konferens 2022

Swedsoft STEW-konferens 2022
Varje år arrangerar föreningen Swedsoft en konferens med fokus systemutveckling och årets tema var "The release is not the end – mastering the software lifecycle". Att arbeta med fokus kontinuerlig utveckling och för den del kompetenshöjning ligger ju mig väldigt varmt om hjärtat!

Årets konferens genomfördes på plats i Teknikbolagens lokaler vid Östermalms Torg. Väldigt centralt och bra, även för mig som efter en morgontur med fakirtåget promenerade de ca 2 km bort från centralstationen. Med tanke på att mitt tåg var inne runt 08.30 och registreringen för konferensen körde igång först vid 09.30-tiden känns ju timingen perfekt både för lokalbor och tillresande, bra uppstyrt!

Jag har ju varit med tidigare år och av någon anledning var uppslutningen i år kanske bara hälften av tidigare, trots ett välfyllt schema med intressanta talare. Misstänker att många under pandemin vant sig att kunna sitta i morgonrocken hemma och följa diverse events, tråkigt bara att missa den sociala delen med workshops och mingel...

Då den första talaren Eric Provost från Oracle fått problem att resa körde han sin session om Metaverse och Digital Twins på distans. Även om själva innehållet var bra och intressant så förtar det ju lite känslan när presentatören bara syns i en liten ruta på skärmen. Även om innehållet var lite vinklat mot tjänster Oracle kan stötta med, så var det ändå flera tänkvärdheter som att tex. i framtiden kunna "prova" dina kläder online för att säkra upp att storleken stämmer. Extra tänkvärt ur en klimatsynvinkel!

Spotifys Christina Tanase däremot var på plats och berättade om hur lifecycle-arbetet ser ut hos dom. Intressant att höra hur relativt platta arbetsgrupper kan synkas med att lyfta ut experter från de olika teamen som tillsammans bildar temporära beslutsgrupper om sådant som berör alla.

Efter de inledande keynotesen blandades vi deltagare upp lite, både i diskussionsgrupper, men även i två separata spår där jag själv valde Internet of DevOps med Jeanette Almgren från Syntell och sen bytte rum till Data-driven Continous Learning av Adha Hrusto som visserligen representerade Lunds Universitet, men samtidigt jobbade på System Verification, ett trevligt bolag jag jobbat med mycket tidigare! 

Superintressant sen att lyssna på David King från EA och jobbet som spelutvecklare gör. Steinar Danielsen från Volvo Cars berättade om deras jobb att leverera bilar som en tjänst (!) och avslutningsvis Stefan Engeseth som skrivit böckerna om Sharkonomics om hur det är att arbeta efter hur en haj skulle göra. Riktigt trevligt också att jag fick samtliga dessa till bordet för den uppföljande middagen och där fick möjlighet att höra dem utveckla sina tankar lite sådär "off-screen" :)

Till nästa år hoppas jag såklart på en än större uppslutning och ser fram emot vilka intressanta talare som kommer att vara på plats. För du som är Swedsoft-medlem dyker väl upp!! :)
 


9 november 2022

8 månader med Republify

Tobias Strandh, VD - Republify

Så har det då gått ungefär 8 månader sen vi körde igång med det egna bolaget Republify.... Tiden går fort när man har kul säger dom ju :)

Jag får ganska ofta frågan "hur går det" och jodå, vi har flera härliga kunder som fått stöd med kompetensinsatser och fler som planerar för utbildning mot våren! Tanken från början med bolaget var ju att framförallt kunna erbjuda Cilbuper-kunder mer utbildning även utanför talangprogrammen och där har vi ju levererat ett flertal kurser inom både systemutveckling, IT-säkerhet, IT generellt och ledarskap, agila metoder och annat som stöttar medarbetarnas arbete!

Om våren framförallt gick åt att jobba med partnerskap, bygga upp ett stabilt produkt/kursutbud, sätta ihop en webbsida och börja synas på tex. sociala medier, så har hösten än mer vikts åt kundkontakter. Det tar sin lilla tid att visa upp ett nytt varumärke, även för mig som varit i branschen i så många år och har kontakter på de mest udda ställen :)

Nu har vi börjat sätta upp återkommande meet-ups med olika fokus för att än mer stötta och visa på olika områden som vi kan hjälpa till. Nu i november har vi tex. fokus på agila metoder och saker en Scrum Master INTE ska syssla med, i december är kollegorna på Pagesplit tillbaka från den stora SQL-konferensen PASS i USA och delar med sig av sina bästa intryck. I januari sen föreläser Christina Haugsöen om hur det är att vara ledare men inte chef (tex. för dig som är projektledare, Scrum Master etc) och fler träffar är på gång under våren!

Vårt fokus kring utbildningar är som tidigare Security, Teamship och Technical och även om inte alla utbildningar fått samma intresse är jag ändå glad att se att våra leveranser touchar samtliga dessa områden. 

Har ni sett behov och utrymme för att höja kompetensen internt på något speciellt område framåt så får du gärna höra av dig! Jag brukar säga att även om inte just exakt ert behov är helt tydligt i någon av de publicerade kurserna så kan vi med vårt nätverk av experter antagligen hjälpa till med utbildning ändå!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *