En utbildningsfantasts resa, del 11

Tänk, i januari blir det 11 år sedan den där första dagen som jag kom in på Informators Göteborgskontor och körde min första arbetsdag. Det har då hänt en del sen dess...

2014 har verkligen susat förbi i överljudsfart och när det nu är dags att ta lite välförtjänt jul- och nyårsvila är det med ett nöjt leende jag kan konstatera att vi touchar den rejält utmanande budgeten vi satte i januari och framförallt ger vårt hårda, målinriktade arbete i höst otroligt imponerande resultat när vi både når och slår en gammal Vision :)

Januari kör igång i full fart med TechX Office 365 hos Microsoft och efter flera års tjatande om molnet så verkar nu 365 fått rejäl fart bland våra kunder! Något annat som tar fart är att jag dedikerar minst en dag i veckan till att finnas på plats på vårt Stockholmskontor. Pendling kan allt tära på krafterna men första åren på Informator var det pendeltåg ner till Göteborg som gällde, så att pendla åt andra hållet funkar också. När det gäller resor ner till vårt Malmökontor eller diverse events med Microsoft i Malmö, Helsingborg etc så funkar det nästan bättre att ta bilen :)

The Soprano Band
I mars är det dags att åka till Helsingfors och träffa ledningen för alla övriga bolag inom Sopranogruppen. Förutom att det är lite skillnad i våra språk så är det en riktigt intressant att möta alla dessa duktiga och drivna kollegor och få en bättre inblick i vad alla bolagen egentligen gör. Det är även under dessa dagar som det börjar spånas så smått hur jag skulle kunna hjälpa övriga Sopranogruppen, något som även kommer att realiseras senare under året...

Under våren avlöser events och aktiviteter av varandra och det är tydligt att känslan av att Informator är på gång verkligen sprids! Det är rejält slit och klart att det tar på krafterna, men det är ju klart att så här är ju riktigt roligt att jobba när man verkligen ser resultat! Framåt 17:e maj passar vi även på att ta en avstickare till Norge och Oslo för att träffa lite bolag som kan vara intressanta ur ett tillväxtperspektiv. Nu blir det istället ytterligare expansion i Finland där Soprano ser till att vi plötsligt har kollegor i en hemskans massa länder genom att investera i Finlands motsvarighet till Svenska exportrådet (FINTRA). Där stannar vi till ett tag för att säkerställa att integrationen mellan bolagen fungerar fullt ut innan det är dags att titta vidare. Väl tillbaka i Sverige sen igen är det tillbaka till skolbänken för mig när jag hoppar på en av våra utbildningar inom Agilt Ledarskap, oerhört intressant och nyttigt! Tyvärr är kanske detta höga tempo en del i att en av mina produktchefskollegor under denna period beslutar sig för att gå vidare i karriären och testa på konsultvärlden så plötsligt sitter jag där som tf. produktchef även för områdena Agile, Test & Krav, ITIL, Leadership & Project Management. Tack och lov är det redan från start klart att jag kommer avlastas där framåt hösten, när en annan gammal kollega kommer tillbaka från mammaledighet.

En skön majkväll på Gröna Lund med LS & IT

Till sommaren sen är det dags för mitt nästa USA-besök när Microsofts Worldwide Partner Conference denna gång är tillbaka i Washington D.C. Jag har sagt det förut och säger det igen, för en Microsoft partner finns det knappast mer välinvesterade pengar än att umgås med Microsoftledning, potentiella partners och kunder under i stort sett en hel vecka!  Att dessutom kunna göra detta tillsammans med världens bästa VD är en ynnest och det är ju inte heller helt fel att D.C är en riktigt trevlig stad att upptäcka! Nyhetsmässigt brukar det ju alltid släppas en och annan produktnyhet under denna konferens, men det nyaste här är att Microsofts gamla VD Steve Ballmer tackar för sig och lämnar över rodret till Satya Nadella som kommer visa sig vara en rejält frisk fläkt för ett MS som kämpar för att ta sig in på den heta privatpersonsmarknaden. Semestern efter denna resa kommer som balsam för själen och det är bara att sjunka in i family mode och ge lite tid åt de kreativa sidorna när TechWorld efterfrågar en frilanskolumnist med fokus utbildning (min första artikel med fokus e-learning som arbetats fram under sommaren slår ner lite senare till hösten).

I augusti kör vi igång igen och det är dags för mig att officiellt ta på ännu en ny hatt, nämligen som affärsansvarig för Informators samtliga kurser med fokus att öka lönsamheten (något som egentligen redan rullat igång under juni). Tja, det finns ju ett gammalt ordspråk att om man verkligen behöver få något gjort så går man till dom som egentligen inte har tid... I september kommer då äntligen lite avlösning när min underbara kollega kommer in och börjar ta hand om områdena jag temporärt hanterat sen före sommaren. Det är inte bara avlastningen som är positivt utan vi får även in en väldigt duktig och driven kollega i produktledningen och än mer positiv energi som kommer visa sig vara väldigt framgångsrikt för vår grupp och Informator!

I oktober då så ramlar ännu ett hedersuppdrag in som IT-partneransvarig för hela Soprano Oy och plötsligt är det möten var och varannan vecka med mina kollegor i Finland kring partnerskap och andra detaljer. Verkligen intressant att få inblickar i hur man kan tänka i andra länder kring något som jag själv arbetat med så länge och en ära att få detta förtroende! I år är också första gången jag tar en liten break mitt i terminen så att säga, när hela familjen drar ner till Berlin några dagar under höstlovet (en väldigt trevlig stad som jag gärna besöker igen). Precis innan vi går på julledighet offentliggörs såklart ännu en organisationsförändring när jag dessutom får möjligheten att också ansvara för affärsutveckling även inom Open Source för systemutveckling, nätverk och säkerhet. Det ska verkligen bli spännande att få privilegiet att sätta min prägel på dessa områden under nästa år!

Om våren gick snabbt så kan jag nu i december konstatera att hösten verkligen flugit fram i ljusfart. Det har varit tuffa arbetsveckor och mången sen kväll och helg som jag suttit och finslipat kring små, små detaljer kring vårt kursutbud och när resultaten nu är klara för hela året kan jag extremt nöjt konstatera att slitet verkligen lönat sig och Informator står sig starkt igen! Personligen för mig är det både ett erkännande och en stor ära att bli framröstad av kollegorna som årets medarbetare 2014 när det gäller Engagemang!! Ett pris som delades ut på vår julavslutning med följande nominering;
Tobias har under året visat prov på ett oerhört stort engagemang kring att öka Informators lönsamhet. Genom nya arbetssätt, ekonomiska lägesanalyser och visualiserande av ekonomiska förhållanden har ett aktivt arbete med lönsamheten blivit de facto standard för schemakurser och dessutom visat snabba resultat.
Med det som slutkläm kan jag med mer än gott samvete helt koppla bort jobbsamtal, e-mail, Lync, Yammer etc etc och verkligen till 100% fokusera på familjen under ett långt och välkommet juluppehåll! Men kalendern är ju förstås redan 2/3 full i januari 2015, så jag vet vad som väntar (bland annat lite mer kompetenshöjning för min egen del med ett ledarskaps- och chefsprogram som löper under våren :)

PS: Med lite dåligt samvete över att inte hunnit med allt som kommit upp på radarn ber jag dig som försökt nå mig utan framgång att göra ett nytt försök, men först efter 12/1!!

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

TRANSLATE