18 november 2021

Hur kommer 2022 se ut för IT-verksamheten?


Idag deltog jag på Tripnets kunskapsfrukost där Radar Group var inbjudna att sia om kommande års utmaningar. För mig som verkligen uppskattar dessa sessioner (har fortfarande många positiva minnen från Tiffany Bovas föreläsningar "Reading the tea-leafs" på tidigare konferenser i USA) så är det verkligen guld att bara kunna sitta och lyssna på framtidssiare...

Jag skrev ner några intressanta detaljer och du kommer säkert känna igen dig i flera

AI-området kommer toucha all vår data i framtiden. Däremot görs det allt större satsningar inom området utanför EU (2 Miljarder inom EU, 28 miljarder utanför EU) och frågan är hur detta kommer påverka oss i närområdet? Synsättet inom EU just nu lutar mer åt "ni må ha teknik att leverera till oss, men vi kan lagstifta så ni inte kan leverera". Kontrollen över området är det som fäller avgörandet och i detta område som i framtiden lägger grunden för makt så ligger Europa efter just nu. USA lägger numer främst intresse i Kina och allt mindre i Europa och när de två största ekonomierna i världen inte har blickarna mot Europa längre lär det påverka oss rejält...

Några ekonomiska detaljer då som också kommer påverka oss; 

Global chip-bristen kommer att vara ett långvarigt problem, nya fabriker byggs visserligen i USA, men planeras vara i full gång tidigast 2024

På 12 månader har spot-priset på el fyrdubblats i Sverige!! Lever du i södra Sverige betalar du nu 10 x kostnad som i norra sverige just nu. Även om regleringar kommer att göra att priserna utjämnas allt mer så kommer detta helt tydligt påverka oss alla oavsett vart i Sverige du bor!

Kompetensbrist är också en av de viktigaste faktorerna för att vinna framåt! Vi måste förflytta oss än mer mot molntjänster och lagstiftningen måste vara klar och tydlig. Vi måste kunna köpa saker som tjänst istället för att lägga tid och pengar på att utveckla själva (exemplet som RadarGroup gav var att vi framåt behöver kunna automatisera och använda AI allt mer istället för att vara beroende av systemutvecklare fullt ut).

IT är en trygg och viktig arbetsmarknad, men vi måste få in fler! Just nu går vi in i ett långt högkonjunktursläge där IT är allt i verksamheten det handlar om och IT kopplat till hållbarhet måste komma in allt mer i alla verksamhets affärsstrategi! 

IT och verksamhet = Teknisk hållbarhet. Den som är mer digitaliserad än genomsnittet vinner 11,6% fler kunder statistiskt! IT-beslutfattare har aldrig varit viktigare än nu

2022... i grund och botten en positiv framtid för oss som arbetar inom IT

  • Mild högkonjunktur inom IT under flera år
  • Teknik och overhead kommer bli dyrare, konsultpriser ökar
  • Hållbarhet måste in i alla strategier
  • Kontroll över tekniker, energi och kompetens skapar dominans

Så, en aning oroande framtid, men generellt en positiv framtid åtminstone om du arbetar inom IT-sektorn kan jag nog sammanfatta dagens föreläsning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *