En utbildningsfantasts resa, del 9

Tänk vad tiden flyter på... Idag gjorde jag min sista arbetsdag på Alpha Competence och det är faktiskt 9½ år sedan jag började i utbildningsbranschen så tänkte vi kan kika tillbaka på vad som hänt under den senaste tiden.

Januari 2012 är första månaden med min nya arbetsgivare, på hemmaplan i Alingsås och i och med att jag och familjen precis flyttat till Alingsås nyaste stadsdel är det verkligen nystart i dubbel bemärkelse. För att inte skoja till det allt för mycket är såklart ett besök på ICT-mässan i januari inbokat och tyvärr blir det en ganska dyster historia där ett minskande utställarantal och en minimal utställaryta bidrar till att jag lite senare under våren blir inbjuden till en lunch-date med Easy Fairs för att ge min bild kring hur man kan locka fler utställare och få tillbaks mässbesökarna.

Februari kör igång och smekmånaden är över. Jag har blivit inplockad för att hjälpa Alpha att växa inom IT-området och jag gör allt jag kan för att både få upp bästa aktuella kursutbud, knyta nya partners till Alpha, växla upp biten kring sociala media och mycket mer. På många håll märks det att jag hamnat på ett mindre bolag och det är ju en del av den roliga utmaningen, att se hur min insats sakta men säkert växlar upp på flera håll och hjälper till att stadga Alphas motto "en leverantör - all utbildning". I ett mindre bolag faller det sig naturligt att alla hjälps åt på alla håll och kanter man kan och för min del faller jag snabbt tillbaka in i spåret att få med mina tidigare positiva erfarenheter in i Alpha. Min förra arbetsgivare är ju ungefär tio gånger så stora och har dubbelt så lång erfarenhet i branschen, så det finns en hel del nyttigheter att plocka med in och få Alpha att växa. Senare under våren märker jag att jag även kommer få nytta av erfarenheter att tala inför publik när jag säljer in mig själv som konsult/kursledare och detta är något som kommer att upprepas framåt. Naturliga ämnen i början är såklart från min egen erfarenhet så ämnen som "konsten att mingla", "Tips för mässutställare", Sociala Media och Sälj kommer naturligt. Semestern sen framåt sommaren blir ett väldigt skönt avbrott när det verkligen känns att kroppen fått jobba sådär 150%, kanske naturligt när rollen är både sälj- och affärsutvecklare :) Denna sommaren är också första på länge där jag inte är någonstans i USA under semestern och det är såklart väldigt uppskattat av familjen, blir en gemensam tripp till Bohuslän istället!

Hösten kör igång med en rivstart när jag sålt in mig själv på kursledaruppdrag inom sociala media. Kanske är det här jag verkligen börjar upptäcka hur kul det är att hålla kurs och vara den där experten längst fram med en grupp kursdeltagare som bara suger in allt man säger. Kursutvärderingar runt 5.8/6.0 visar också ganska klart att det här är något jag har talang för. Det blir ett antal kursomgångar till framåt och en av höjdpunkterna är när jag inför ett samlat affärsnätverk av Alingsåsbolag verkligen kan gå in på fördelarna att som företagare satsa på sociala media, riktigt trevligt och framförallt roligt när man märker att även "äldre" företagare ser möjligheterna!!

Säljmässigt är det lite trögare... Alphas kursportfölj sträcker sig från allt från Vägverkets kurser, logistik, sälj, arbetsmiljö, ISO, härdplast och truck till mer hemtama områden som grafisk design, Microsoft Office och såklart mina hjärtebarn; avancerad IT med servers, nätverk, systemutveckling etc. Det börjar kännas att det är ganska mycket att hålla i luften samtidigt och fokusmässigt kanske jag försöker greppa över allt för många områden. Visserligen har jag lyckats få upp försäljningen kring IT-området, men kombinerat med att försöka få till interna förbättringar, bli bekväm med områden jag aldrig arbetat med (eller ens varit intresserad av) blir allt tyngre. När julledigheten närmar sig är det första gången på länge som jag verkligen längtar efter lite ledighet och en rejäl funderare om detta verkligen är det jag vill göra framåt och mycket tack vare dom sköna arbetskollegorna tar jag beslutet att köra vidare.

Våren 2013 kör igång och en nygammal specialitet gör sig påmind... Upphandlingar... mmm :) Här är verkligen något som Alpha är duktiga på, att hitta nya utbildningsupphandlingar där vår bredd gör att vi i stort sett kan svara upp till alla behov som kommer fram (oavsett om det är härdplastutbildning, projektledning eller IT-frågor). Även om jag suttit med ett antal upphandlingar tidigare får jag ändå erkänna att här vässar jag till mina erfarenheter rejält för det pumpas verkligen ut anbudssvar och i många fall är det EU-finansierade projekt där Alpha kan gå in och leverera!

Ni som känner mig vet ju att jag också gillar att engagera mig i olika sociala nätverk, så när frågan kommer från Alingsås Kommun om att vara med och påverka i ett samlat "IT-råd" ställer jag såklart upp. Under våren blir det ett antal möten och alla som jobbat nära politiska sammanhang vet att det inte direkt går snabbt, men efter hand är vi en skön kärngrupp som känner att vi tillsammans kan bolla fram riktigt bra idéer och se till att även Alingsås får igång ett fungerande IT-kluster.

Arbetet tuffar på och utan att verkligen få igång den där kicken jag hade trott och hoppats på så börjar det kännas som jag kanske gjort det jag kan göra och funderingarna att söka mig vidare börjar ta form. Kanske är det manlig intuition, men efter hand att ha sett förändringens vindar svepa över min gamla arbetsgivare får jag plötsligt en dag ett väldigt trevligt samtal där frågan bollas upp ifall jag skulle kunna tänka mig att komma tillbaka, fast mer i en produktledande roll och ansvara för Microsoftområdet från ax till limpa. Sommaren närmar sig och efter en tids funderande känner jag att det är dags att komma tillbaka. Jag önskar verkligen all lycka och framgång till Alpha Competence och mina sköna kollegor, men efter 1½ års "tjänstledighet" vill jag tillbaka! Det är nog så att det gamla ordspråket stämmer... "borta bra men hemma bäst" och "hemma" i detta fallet är Informator!!
Så... då får ni dras med mig igen på Informator...
NU väntar först lite välbehövlig "semester", men i höst ska vi rocka, eller hur :)
PS: Om ni inte redan läst/märkt av det så är Business Region Göteborgs analys solklar "Botten nådd för konjunkturen i Göteborg - Vändning till hösten", känns som domaren just blåst och yours truly är på väg att lägga upp bollen på straffpunkten... 

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

TRANSLATE