14 december 2020

En utbildningsfantasts resa, del 17

17 år i utbildningsbranschen, Tobias Strandh
I januari har det gått 17 år sedan jag kom in i utbildningsbranschen och vilken resa det har varit! Snart är jag inne på mitt tredje arbetsår på det tredje utbildningsbolaget och det är fortfarande lika roligt och spännande att se hur branschen utvecklas!

Vi vet alla hur 2020 har utvecklats och för min del startade året på allra bästa sätt. Trots en 36% budgetökning från året innan så låg jag redan i januari i fas med Q1 men känslan av framgång avbröts abrupt i mitten av mars när Covid19 slog till rejält. Inplanerade utbildningar sköts framåt (men "innan sommaren ska det nog vara lugnt igen") och helt plötsligt var det inte direkt en flodvåg av samtal och e-post med kurstankar om jag uttrycker mig snällt.

Själv hade jag den 12 mars behövt åka hem och plocka upp minst sonen som hostat lite i skolan och därmed blev avvisad hyfsat snabbt. Jag och kollegorna på Göteborgskontoret skämtar fortfarande om mina avskedsord "men vi ses på måndag i alla fall", vi kan väl lugnt säga att så blev det inte alls. I skrivande stund har jag tillbringat 3/4 av året på hemmakontoret och jag vet att jag långt ifrån är ensam om detta och det ser ju inte ut som att början av nästa år blir så mycket bättre. Just att vara en partner under hela kompetensprocessen är något jag själv fokuserat på länge! 

Jobbmässigt för egen del har det fortfarande inte kommit in någon ersättare för Göteborgskollegan som gick i pension våren 2019 och arbetsfokus blir än tydligare när den enda säljande kollegan på Göteborgskontoret först flyttar till Stockholm och sen till sommaren helt går vidare i arbetslivet. Som läget är just nu är det förstås inte upplagt för att nyanställa så inte så konstigt att att i stort sett hela mitt eget fokus just nu är att ta hand om våra västsvenska kunder på allra bästa sätt.

En fördel ändå med att hela världen fokuserar på distansarbete är att så gott som samtliga planerade konferenser nu levereras online och även om jag själv brukar försöka delta på så många events som möjligt har jag aldrig varit på så många konferenser som i år. Microsoft, AWS, RedHat mfl levererar riktigt bra och i många fall är det USA-tid som gäller så för oss i sverige blir det en bra kombination med permitterade arbetstider och konferenser som körs på kvällarna.

Själv passar jag även på att uppdatera lite certifieringar från Microsoft, AWS och RedHat med tanke på att det ju hela tiden tillkommer ny teknik och nya metoder, det blir liksom bättre dialog med kunderna när jag både kan agera på behov och samtidigt arbeta proaktivt med förslag! Certifieringar som Microsoft Modern Workplace Sales Expert, AWS Business Professional, Red Hat Sales Specialist och Microsoft Certified Educator rimmar ju bra med utbildningsfokuset :)

Tobias Strandh, författare
Till sommaren sen har det blivit dags att släppa min uppföljande bok "Smidiga ledare och andra agila myter". Tyvärr är det ju inte riktigt läge för boksläppsträffar och föreläsningar i år, men när vi väl blivit av med Coronan så siktar jag såklart på att komma ut och träffa läsare igen! Väldigt trevligt ändå med den positiva feedbacken som ni läsare skickat in till mig, stort tack! Hösten lägger jag sedan en hel del fritid på att sammanfoga mina första två böcker och översätta dem till engelska. Nu har jag äntligen fått ihop till en rejäl samlingsvolym på sådär 250 sidor och extra roligt att också kunna dela med mig till alla engelsktalande vänner som efterfrågat ett exemplar som de faktiskt kan läsa :)

AW på distans, det nya sättet att umgås :)
Fram emot Q4 börjar det vakna till liv lite mer igen bland utbildningsfrågningarna. Som läget är just nu är det inte längre någon som tror att vi "snart" kommer kunna leverera kurs på plats i klassrum på ett bra tag. Detta tillsammans med vår erfarenhet och suveräna feedback från att leverera distansutbildningar gör att även kunder som inte hörts av på hela året nu börjar komma igång  igen! 

Själv säkrar jag upp för längre tid framåt när vi som exklusiv leverantör för avancerad IT-utbildning tecknar fleråriga ramavtal med flera viktiga kunder inom den offentliga sektorn i Västra Götaland samtidigt som andra kunder tydligt också visar att de planerar för framtiden tillsammans med oss genom att investera förbetalda kompetenskort inför nästa år! Ramavtal är en trygghet och absolut i en omvärld som vi nu upplever! Jag får en väldigt positiv magkänsla för framtiden när jag märker att vår offentliga sektor nu kommit igång att planera ordentligt för kommande utbildningsinsatser och förbättringsarbete och en tacksamhet att vi gjort ett sådant bra jobb att dom väljer mig som utbildningspartner! I skrivande stund går jag faktiskt på julledighet med en ännu bättre klar insäljningsbas för Q1 2021 än motsvarande period samma tid förra året (som även då var bättre än året innan), helt otroligt och väldigt skönt att se!

PS: I vanliga fall brukar min årskrönika även ha med lite mer personliga inslag, men i år har det ju varit rent bedrövligt med aktiviteter. Vi har som så många andra inte kunnat komma iväg på varken planerade resor, konserter eller andra events under året. 

Trots att kidsen haft jämna födelsedagar som 13, 20 och 25 så har det inte blivit några födelsedagsfiranden i större format av naturliga orsaker. Vi har ju inte ens kunnat komma iväg och se BK Häcken spela fotboll på plats som vi såg fram emot när vi satt och frös på Bravida där i februari... 

Men nästa år, eller... kanske 2022, eller nåt... då jäklar :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *