30 december 2020

Nytt år, nya utmaningar, välkommen 2021

välkommen 2021
Idag är min sista arbetsdag för i år och nu är vi snart inne på ett nytt år! 2021, jeesuz... för mig som är född 1971 (yup, fyller 50 år i april) så känns 2021 ungefär lika verkligt som Star Wars gjorde på 80-talet och ändå är vi nu snart där! Vi har snart tagit oss över den där hemska 2020-tröskeln, Covid-vaccinering har kommit igång och kanske (om vi har tur) så är vi någorlunda tillbaka i våra vanliga liv sådär framåt sommaren...

Under tiden ska vi tillsammans göra det bästa av situationen, omfamna (den i vissa fall påtvingade) digitaliseringen och faktiskt se de positiva delar som förra årets utmaningar drog med sig! Det är ju positivt att slippa resa i onödan och många aktiviteter går lika bra att genomföra digitalt! Detta märker vi ju inte minst i utbildningsbranschen där väldigt många kunder upptäckt fördelarna med att genomföra utbildning på distans och jag tror personligen att flera kursdeltagare kommer att fortsätta välja distans framåt även när vi börjar öppna upp klassrummen mer igen! Självklart skall vi som utbildningsleverantörer säkerställa att det går lika bra vilket som och vi har ju faktiskt även tidigare genomfört väldigt många kurser där vissa deltar på plats och andra från sin hemmamiljö! Det behövs en pedagogisk kompetens för att kunna sälja in det man gör på ett riktigt sätt så att kunderna bättre förstår värdet av det de köper!

Jag vet att det sjuder i planeringsarbetet att höja den interna kompetensen inom områden som ny teknik i molnet, användarkompetensen på redan inköpt teknik och inte minst förbättra säkerhetsaspekten när det gäller både tekniken i sig men framförallt på användarsidan. 

Jag tänkte lyfta fem områden jag själv tror och hoppas fyller upp våra planerade kurstillfällen framåt

Fem heta utbildningsområden för 2021

1. Till att börja med så kommer Agila arbetssätt och metoder att fortsätta växa och vi kommer se allt fler arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor som tar tillbaka vårt gamla nordiska sätt att jobba med förtroendebaserat ledarskap!

2. Fler och fler arbetsgivare kommer att fortsätta förfina sin IT genom molntjänster från Microsoft Azure, AWS Cloud och inte minst RedHats olika lösningar som jag själv är väldigt nyfiken på efter IBM's uppköp och nu senast ytterligare medveten satsning när dom köpte upp duktiga Nordcloud!

3. Samtidigt kommer nätverk och säkerhet vara extremt viktiga områden och då går det helt enkelt inte att komma ifrån att Ciscos olika alternativ fortfarande är världsledande! Det är ingen billig leverantör, men kostnaden för säkerhetsintrång och hacking är verkligen flera gånger högre så det är en väl värd investering för att kunna sova lugnare framåt!

4. IT-styrning och gemensamma rutiner, samspråk och förståelse mellan arbetsenheter är extremt viktigt och vi kommer se än mer fokus på modeller som ITIL 4, DevOps, SIAM, Kepner & Tregoe med mera. Att arbeta enhetligt sparar både tid, pengar och framförallt så minskar vi samtidigt risken för felsteg som både kostar i stress och ekonomiska risker!

5. Kommunikation, självledarskap, stresshantering och liknande områden kommer få än mer fokus framåt och inte minst hur vi kan stötta varandra när vi arbetar på distans! Att leda på distans eller kunna erbjuda rätt verktyg för att medarbetarna skall må bra även när vi inte kan träffas är nyckelkunskap för hälsomedvetna arbetsgivare utan tvekan!

Så vad känner du själv? Vilket av områdena ovan känner du är mest intressant och aktuellt för din del?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *