28 mars 2019

Att jobba ihop som ett lag

med tanke på att Allsvenskan drar igång nu.... :)

Igår kväll hade jag en diskussion med några kollegor när vi jämförde regler och laganda inom idrotten med hur det ser ut på våra arbetsplatser. Jag har ju flera gånger tidigare reflekterat över just nödvändigheten kring att sätta upp tydliga regler som gäller för allas trevnad och också se till att hela tiden efterfölja dessa. 

För aktiva inom idrott är det i stort sett aldrig frågetecken kring att vi tar hand om och respekterar varandra, följer gemensamt satta regler för bästa resultat etc. Om vi däremot går ut i arbetslivet verkar det både som att det ofta inte finns samma fokus på att sätta och följa gemensamma riktlinjer och ofta har vi belöningsmodeller och liknande som gynnar den enskilde mer än gruppen. Konstigt...

Om vi nu kan konstatera att ett visst mönster skapar effektiva team och resultat i idrottsvärlden, vad är det egentligen som hindrar att vi tar med samma tänk till arbetet?

Lite mer om gruppsykologi

Susan A. Wheelans modell IMGD (Integrated Model of Group Development) har fått stort gehör inom gruppsykologi och teamutveckling och är ett namn att lägga på minnet! IMGD är huvudsakligen en livscykelmodell med inslag från andra modeller inom grupputvecklings-området. Teamets utveckling delas upp i olika stadier och gruppen kan både gå igenom samtliga faser tillsammans men samtidigt ibland fastna i någon del. 

Jag har i min boka "Agilt ledarskap i en digital värld" tagit med några förenklade beskrivningar kring team-faser och hur du som ledare kan agera för bästa resultat. Vill du själv fördjupa dig mer på området så rekommenderar jag verkligen att du hittar ett exemplar av Susans bok ”Att skapa effektiva team” och lovar att det kommer att ge dig mycket tillbaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *