31 maj 2018

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Ett trevligt välkomnande på morgonen är guld värt!
Nu känns det som jag varit iväg på kompetenshöjning i över en vecka, men såhär framåt sommaren passar det ju väldigt bra att faktiskt ta tag i de där bitarna som kommer stötta arbetet under hösten och framåt!

Igår var det dags för lagstadgade AFS 2015:4 - Organisatorisk och social arbetsmiljö som jag personligen tycker att alla med ledaransvar bör gå, oavsett om du har personalansvar eller inte (tips, 24/8 kör vi kursen igen så passa på att boka nu innan semestern suddar ut alla tankar kring jobb :)! För min del känner jag att pusselbitarna med input från såväl SAFe-kurs som DISC-workshop gör att min bild av helheten blir väldigt tydlig. Självklart kommer bolaget som helhet kunna leverera än bättre om alla medarbetare verkligen mår bra och har en sund arbetsbelastning och i övrigt en arbetsmiljö som uppmuntrar detta. Statistik från kursdagen säger att en stressad medarbetare i genomsnitt levererar 35% lägre än en kollega som mår bra och har arbetsuppgifter som känns överkomliga! SAFe-ramverket visar tydligt både fördelarna att stycka upp stora projekt när det gäller såväl leverans i tid som lönsamhet i det långa förloppet, så det är verkligen konstigt att inte fler arbetsgivare sätter just arbetsmiljö som prio ett i sina visioner!

För egen del märker jag att den plågsamt utdragna ISO 9001-processen som vi äntligen är klara med också ger mig som chef ett jättestöd kring processer som arbetsbeskrivningar, miljöpolicy etc så länge dessa processer inte bara behandlas som just ett dokument någonstans på intranätet! Det viktiga att inse är att det precis som i den agila processen är en fråga om kontinuerlig utveckling och att alla dessa vägledningar skall vara ett stöd som vi hela tiden tittar på ur synvinkeln "hur kan vi göra det här ännu bättre framåt?". Vi har kommit en lång bit på vägen, men hur ser det ut i din organisation, har alla chefer fått utbildning kring arbetsmiljö? Har ni processer som stöder personalutveckling och inte bara produktutveckling? Jobbar ni tillsammans med dessa delar för att få en gemensam bild som alla har med sig varje dag? Många frågor kan det bli, men vi människor är ju också ganska komplicerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *