En utbildningsfantasts resa, del 15

15 år i utbildningsbranschen
Vi närmar oss slutet på arbetsåret 2018 och en hyfsat aktningsvärd resa om 15 år i kompetensbranschen för min egen del! Som traditionen bjuder tar jag nu en titt i backspegeln, eller kanske "årsretrospektiv" ligger mer rätt i tiden om vi tänker agilt? :)

Change Management - Managing Change

För Informators del är det förändring i än högre fart som gäller redan från start. Sedan årsskiftet ungefär har vi nytt blod i ledningsgruppen och många olika viljor som på olika sätt försöker göra det bästa möjliga för att sätta lite extra fart i maskineriet. För min egen del försvann ett visst mått av bollplanksstöd och energi slutet 2017 och det är tydligt att det nu är många olika viljor som inte alltid ser saker på samma sätt.

Missad alla-hjärtans-dag igen
På ett personligt plan har familjen just köpt hus med all den tid och energi detta innebär och det är ganska tydligt att det är långt ifrån optimalt att jag själv spenderar all den tid på resande fot som jag gjort de senaste åren. Ledningsmässigt har jag ju ändå beskrivit tidigare hur jag försöker använda den digitala tekniken så mycket som möjligt för att stötta dialog och samarbete, men för att kunna arbeta optimalt utifrån personalhänseendet så behövs det personliga mötet ändå med jämna mellanrum, men jag börjar verkligen allt mer tappa energi på grund av allt resande och allt annat jag missar!

Informator - ISO 9001 auktoriserade
En stor del av arbetet våren 2018 går åt till att förtydliga och optimera våra egna processer. Både som ett naturligt förbättringsarbete, men även som en del i bolagets ISO 9001-certifiering där jag själv är en av de mest bidragande vilket inte är så konstigt både med tanke på min roll men också att jag faktiskt varit med på bolaget såpass länge och vet vart alla dokument är gömda :) Det är med stolthet jag sen ser sigillet för auktorisering och en stämpel på att vårt kvalitetsarbete är väl underbyggt!

Tieturis gamla kurslokaler
I Finland är det ju högkonjunktur för första gången på flera år och det märks verkligen att företagen längtat efter att kunna satsa på kompetenshöjning igen. Att vi arbetat hårt med att få tillbaka Tieturi som ett starkt varumärke ger effekt och att det är våra områden Agile och Systemutveckling som verkligen lyfter ger mig en bekräftelse på att det jobb vi lagt ner på att förbättra produktutbud och partnernätverk nu verkligen ger effekt! Learning Solutions-teamet har under resans gång blivit mer och mer självgående och för mig känns det som ett tecken på att jag faktiskt lyckats optimera bort min egen roll. Oavsett så ger detta mer utrymme att kunna fokusera mer på Sverige efter ett hektiskt 2017 där det stor del av fokus legat på vännerna i öster. Det jag ändå är allra mest nöjd med är att min avdelning verkligen visar vägen för ett nordiskt samarbete och hur vi som en större grupp kan dra nytta av varandras styrkor!

Samlat Learning Solutions-gäng Stockholm 2018
I slutet av maj samlas hela Learning Solutions i som det skall visa sig, det sista gemensamma avdelningsmötet då vi träffas i Stockholm för att arbeta med våra DISC-resultat och sätta allra bästa fokus för att både förstå varandras likheter och skillnader. Jag vet inte riktigt om beslutet redan var taget vid denna tiden, men hösten skulle sen komma att se lite annorlunda ut än de senaste åren. Jag är väldigt glad att vi äntligen fick möjlighet att träffas "live" allihop efter alla videokonferenser och digitalt arbete ihop.
Tack alla i gänget för två riktigt bra dagar ihop!

Tobias Strandh och Tommy Wiklund på EdTechX 2018 i London
I juni är det dags att för tredje året besöka EdTechX i London där både globala jättar som Google och välkända institutioner som Harvard deltar och visar upp de senaste rönen kring att jobba med digital teknik ur ett utbildningsperspektiv. I år tar jag med min färskaste kollega Tommy som vi anställt som områdesexpert kring det agila området. Det är verkligen inspirerande att se och höra om alla framsteg som görs på kompetensområdet, men samtidigt lite frustrerande att inte själv ha möjlighet att lägga mer fokus just kring leveransdelen och ibland funderar jag på hur det skulle vara att arbeta i en grupp med samma fokus och kanske fler möjligheter att verkligen realisera alla idéer...

Informator prisas på Promote Network Summit 2018
Men med det sagt är jag fortfarande väldigt stolt över det arbete vi utför och det visar sig inte minst när vi för tredje året i rad vinner pris på Promote Network Summit och jag tror det är en fråga om när både vi som leverantör, våra partners och framförallt våra kunder är redo att våga satsa lite mer utanför det leveranstänk som mer eller mindre varit praxis de senaste 100 åren. Stort tack till Jon & Co på Promote som visar vägen!

Amazon, Official AWS Training Partner
I augusti blir det då äntligen officiellt, Informator har efter långt och hårt arbete presenterats som Authorized Amazon AWS Training Partner vilket ger oss möjlighet att än mer stötta våra kunder som valt det molnspåret! Strax därefter är det även dags för årets event för Svenska Microsoftpartners och det är verkligen superkul att träffa alla härliga branschkollegor, partners och kunder som jag lärt känna genom åren! Lite tråkigt i det hela då att Microsoft valt att stänga ner det partnerområde som primärt fokuserat på just utbildning, men det är ju bara att ta till sig förändringen och göra det bästa av de nya möjligheterna som öppnas!

Samlat gäng på Informator i Göteborg 2018
Under året har jag fört dialog med vår VD och ägare kring min egen arbetssituation och främst då med det konstanta resandet som bas. Kombinationen av ett allt mer självdrivande learning-team och min egen minskade lust att pendla veckovis till Stockholm och Helsingfors mynnar ut i att jag i oktober släpper min nordiska roll, inklusive personalansvar och går tillbaka till en nygammal roll som Produktchef för Informator med huvudbas på vårt Göteborgskontor kombinerat med hemmakontoret vid behov. En finsk kollega träder in istället, vilket ju passar bra även för att kunna ha riktigt tät kontakt med VD som också numer huserar i Finland. Själv får jag en friare roll, med fredagar ledigt och äntligen tid att påbörja ett efterlängtat projekt att sammanfatta alla mina tankar kring ledarskap, coachning och organisationsutveckling till en bok som jag siktar på att ha klar under nästa år!

På Frölundamatch med Candidator 2018
Inför 2019 har jag fått förmånen att i än högre grad kunna fokusera på partners och utbildningar som rör områdena Agila Metoder, Ledarskap, Kommunikation, Projektledning, Systemutveckling, DevOps, Krav och Testning som jag ju också brunnit lite extra för sedan länge! Att kunna arbeta än mer fokuserat med dessa områden som just nu är mest efterfrågade har jag verkligen längtat efter!

I januari har jag arbetat i 15 år inom kompetenshöjning och i februari firar jag 20 år tillsammans med min underbara fru Ulrika, två jubileum som smäller högt på var sitt sätt :)

Kommentarer

  1. Du har gjort avtryck i branschen unge herrn! Well done (so far) :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack PS! Tiden går verkligen fort när man har roligt :)

      Radera

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!

aljapaco @instagram

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

TRANSLATE