29 april 2020

Mindre och mindre inspiration dag för dag


Imorgon påbörjar jag den åttonde veckan på hemmakontoret och rent ärligt börjar det bli väldigt, väldigt tråkigt att inte ha kollegor, lärare och kursdeltagare omkring mig som jag är van vid...

Jag är van att ha många olika diskussioner igång, mycket skratt och roliga utmaningar som avlöser varandra. Just nu är det ganska många kontakter som i vanliga fall är grymt snabba på att återkoppla som kanske arbetar en begränsad tid per dag och då är det svårt att lägga fokus även utanför det allra närmsta kärnområdet. De som inte gått halvt under jorden jobbar istället dubbelt så mycket för att kunna hålla tempot uppe att inte heller där blir det så mycket tid över för vanligt tjöt...

Vi har internt satt upp återkommande virtuella fikaträffar, roliga aktiviteter, tävlingar och det märks verkligen vilket sug det är på att bara se varandra och ha lite roligt ihop. Kundmöten däremot genomförs ju uteslutande via tex. Teams, Hangouts, Zoom etc så även om själva essensen av mötet finns kvar blir det ju aldrig de där intressanta diskussionerna som går lite utanför ämnet. I många fall är det just de helt udda diskussionerna om vardagen, sport och annat som ger mig personligen en extra energikick under dagarna och nu är det verkligen fullt fokus på business och inget annat...

Hur känner du annars?
Vart hittar du de där extra energikickarna?
Kom igen, dela med dig av dina tips! :)

22 april 2020

Distansworkshop - ett case study

Jaja... lite kul får man väl ha med webkameran :)

I måndags var jag inbjuden till en halvdagsworkshop i ämnet ”en hjärna på topp” där facilitatorn Maria Engström Eriksson testade ett distansbaserat leveranssätt. Nu har det gått några år sedan Maria genomförde motsvarande workshop för min dåvarande ledningsgrupp och verkligen intressant att se hur hon förädlat konceptet vidare!

Hur fungerade det med inklusion då när samtliga deltagare är med från varsin uppkoppling?

Nu var ju gruppen inte så stor, men jag tycker det fungerar väldigt bra att få alla involverade i diskussionerna överlag! En tanke som slog mig är att det visserligen är väldigt bra och pedagogiskt med genomgången av verktyget i början av workshopen, men den delen borde kunna vara något som deltagarna faktiskt genomför innan träffen. Med tanke på att instruktionerna också är likadana oavsett vilken grupp som deltar så borde det optimala vara att spela in genomgången och skicka ut innan så alla känner sig ”redo” direkt från start!

Förtydliga syftet med utbildningen

Jag personligen var ju väldigt nyfiken på både hur Maria utvecklat konceptet sen senast och vilka de övriga deltagarna var. Inlämnings/förberedelseuppgifter är ju något jag arbetat med tidigare och det är ytterligare en detalj som bör vara en uppstartsdel av utbildningen som genomförs individuellt före första onlineträffen! De riktigt vågade kan ju till och med spela in en liten film och skicka in (nu när alla ändå sitter med webkamera på).

Deltagarnas nyfikenhet och vilja att delta förbättrar allas deltagande!

Nyfikenhet är för mig ganska lika syfte, dvs av vilken anledning vill/behöver jag delta i tex. en utbildning. Det är självklart inte exakt samma, men en väldigt viktig komponent som behöver belysas extra redan innan utbildningen kör igång! Under själva träffen sen är det viktigt av facilitatorn att kittla med några små detaljer i början och tydligt informera att det kommer mer utförligt senare. Detta gör också att deltagaren inte behöver undra och lägga onödigt fokus på vad som kommer senare i utbildningen.

Hur håller vi uppe energin under en onlineutbildning?

För min egen del var det framförallt första två timmarna av workshopen där jag hade mest energi. Detta trots att flera högintressanta delar med konkreta exempel för mig att ta med i mitt eget arbete dök upp mot slutet av utbildningen! Jag tror det kan bli lätt som facilitator att ryckas med i ganska personliga diskussioner med någon individ i gruppen och de andra deltagarna som inte har exakt samma frågeställning och intresse just där och då har då lätt på distans att börja kolla mail etc och därmed missa när vi är tillbaka på spåret igen. Där tror jag det behövs tydligare besked från kursledaren som tex. ”väldigt intressant fråga, jag besvarar kort här så kan vi ta det vidare på tu man hand sen” eller liknande.

Jag märker annars att jag som nästan aldrig är tyst i en utbildning blir mer dämpad på distans när det inte är så tydligt när någon pratat klart och det finns utrymme med mer dialog. Här kan kursledaren behöver hitta ett sätt att uppmuntra detta också (om tiden ger utrymme såklart). Den allra viktigaste insikten annars för mig är hur lätt det är att korta ner tiden för gruppdiskussioner i break-out-rummen, antagligen för att få ner den samlade tidsåtgången för utbildning. Där hade fem minuter till per diskussion gjort underverk för energinivån för mig personligen då det var i det mindre formatet som dialogen verkligen kom igång!

Personliga Aha-upplevelser

För mig själv blev det framförallt aha-moment att formatet fungerade så väl, både det digitala leveranssättet och kortare helhet istället för en heldag. Skulle vi vidarutveckla detta mer så tänker jag ur ett deltagarperspektiv att en längre utbildning uppdelad i kortare sessioner över tid ger mig både utrymme att fokusera och framförallt tid att reflektera och se hur jag kan ta med de nya idéerna i mitt eget arbete. En samlande plattform/portal som håller fast den röda tråden under utbildningsprogrammet är ju en tydlig fördel för att hålla ihop gruppen, dela dokument, tankar och idéer och där finns ju tex. TEAMS som ett självklart exempel!

Sammanfattat är distansutbildning ett leveranssätt som fungerar väldigt väl för min egen del. Det är viktigt att ha ett välförberett upplägg och involveringen av deltagarna både före, under och efter själva träffen bidrar verkligen till en optimal upplevelse. Jag har själv arbetat med detta sätt att bedriva undervisning under flera år och som läget ser ut i världen just nu är jag övertygad om att vi även framåt kommer se distansundervisning som ett naturligt val!

9 april 2020

Passa på nu!


Utbildning

I veckan som gått har jag haft flera diskussioner kring möjligheterna just nu att satsa lite extra på kompetenshöjningsdelen när så mycket annat ligger i limbo... Att jobba med utbildning har alltid haft den stora fördelen att alla du har dialog med ser positivt på möjligt stöd för att bli bättre på det arbete som dom behöver utföra!

Själv har jag passat på att skriva in mig på en sex veckor lång distansutbildning med fokus Managing Disruptive Change på RWTH Aachen University. Förhoppningsvis kommer jag kunna snappa upp både ett och annat där som underlättar mitt eget arbete framåt! Jag märker också att många av de som jag har diskussioner med börjat kika på fler distansalternativ och då alla våra ordinarie utbildningar på schemat nu levereras med möjlighet att delta på distans oavsett vart du är är det fantastiskt att se hur många som faktiskt uppskattar detta alternativ allt mer! Även självstudiekurser inom tex. Microsofts Officepaket, Teams för distansstudier men även e-learnings från partners som Microsoft, AWS, RedHat, VMware, Cisco mfl kommer nu upp allt mer i diskussionerna!

Det som slår mig allra mest är alla som nu ser utmaningarna som en möjlighet att lägga mer tid på sin egen kompetensutveckling och faktiskt komma tillbaka starkare än innan, precis som våra atleter när de råkar ut för en skada som gör att de behöver träna och kämpa med fokus att komma tillbaka och kriga om medaljerna!




4 april 2020

Investera din tillgängliga tid i kompetenshöjning!!


Har ni investerat i er kompetenshöjning framåt? Just nu står vi inför en situation där ni kanske redan inlett korttidspermitteringar vilket såklart är superviktigt i det rådande läget, men den tiden som frigörs behöver också planeras!

Om jag drar jämförelsen till idrottens värld så är skadeavbrott tyvärr ganska återkommande på de högre nivåerna. När våra atleter siktar på att bli bäst så är de som stöttar alltid beredda på vad som behöver göras under perioder när det inte går att köra på som vanligt. Om vi drar paralleller till vår arbetsvardag just nu så är vi inne i en rehabiliteringsperiod där det är extra viktigt hur vi arbetar för att komma tillbaka i så bra form som möjligt!

Jag märker mer och mer dialog kring hur detta är även en period där det behövs investeras i kompetens för medarbetarna. Just nu, frivilligt eller inte, så finns tiden för nya kunskaper antingen om du ska bli ännu vassare på det du arbetar med eller om ni sett behovet att helt nya kunskaper som kan förenkla ert arbete eller nå nya områden och tekniker som ni kanske inte jobbat med tidigare.

Jag fortsätter stötta er med ny kompetens inom områden som IT-teknik från Microsoft, Cisco, VMware, RedHat mfl teknikleverantörer, men också "mjukare" områden som ITIL 4, Agila metoder och inte minst teknik för dig som mest använder IT som ett stöd i din arbetsroll!

Några tips på kompetensinsatser jag kan hjälpa med

1. Kompetenskort - minska era samlade kurskostnader genom att förbetala utbildningsinsatser!

3. Är det svårt att synka medarbetarnas tid för flera dagars sammanhängande kurs? Vill ni sprida ut kompetenshöjningen över tid? Vi har även e-learning för IT-proffs inom områden som Microsoft, Cisco, Citrix, VMware, RedHat, Oracle och även ITIL!

För verkligt ökad effekt och säkerställd inlärning över tid kan vi även skräddarsy ett utbildningsprogram där ni kombinerar självstudier som ovan med expertstöd liveOnline i kortare punktinsatser! Kontakta mig för ett förslag hur en sådan insats skulle kunna se ut för just er!

2 april 2020

Tre veckor med distansjobb


Idag går jag in på tredje veckan med distansarbete och även om det går att göra väldigt mycket arbete från hemmaplan med Teamsmöten, telefon och mail så märker jag verkligen hur enormt mycket jag saknar att ha kollegor nära för att inte tala om alla möten med kunder och parterners som inte riktigt blir samma grej via datorn...

Positivt nu är att många jag talar med börjat få allt mer framtidstro och den där paralyseringen som drabbade alla branscher i början av mars verkar släppa allt mer. Många samtal har varit med kunder som bokat kurser nu under mars/april och att vi lyckats lösa så gott som allt inplanerat genom distansalternativ som att kunna delta på utbildningen hemifrån har visat sig väldigt framgångsrikt! Oavsett läget så måste ju alla försöka bli bättre kontinuerligt och nu ökar till exempel utbildningsbehovet på teknik som Microsoft Teams när allt fler behöver kunna arbeta på distans.

Något jag ändå gärna skulle vilja se mer av är återkoppling, speciellt när det gäller personer som du har en pågående dialog med, samarbetspartners etc som jag nog kan lova hellre tar ett besked att just nu vet du inte hur läget är än att helt bli utan svar. Att vi som arbetar med kundnära relationer behöver lägga än mer tid och energi på att komma fram är självklart, men att mötas av total tystnad är aldrig trevligt och rent ut sagt ohyfsat (som vänner i UK skulle säga, rude...)!

Nu börjar vi väl ändå se något slags ljusning framåt och även om jag personligen saknar sport och events något otroligt just nu så är ju ändå det viktigaste att vi alla jobbar mot samma mål att vi tillsammans kommer att lösa denna kris och oavsett när vi är tillbaka i bättre tider så är det ju alltid bra att vara förberedd så börja gärna planera redan nu!!

Nästa vecka är det annars påsklov, då kommer det verkligen vara fullt i huset här hemma och för oss som brukar åka utomlands just under påsk får det väl bli lite mer tid i trädgården eller något :)



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *