21 december 2019

Fem heta kompetensområden till 2020

Såhär mot slutet av året brukar vi kika framåt och se vart våra kunder, partners och trender pekar. 2019 har varit ett år där vi sett partners som Microsoft och Amazon satsa hårt på att få verklig nytta ur sina erbjudanden och det är ganska självklart att just kompetenshöjning ger effekt. En användare som verkligen förstår systemen blir säkrare, når bättre resultat och ger utrymme för fler produkter och tjänster.

Ur den mer mänskliga aspekten är jag själv glad att se tex. ITIL 4 som fortsätter traditionen att sy ihop olika fokusteam där DevOps-tänket verkligen väver ihop arbetsroller för att kunna arbeta tätare och mer kundnära. Även SAFe 5 trycker på arbetet med team som visserligen är fristående, men samtidigt arbetar tillsammans mot samma mål. Den kontinuerliga kompetenshöjningen svävar som en sammanhållande filt som stöttar individen samtidigt som det gynnar gruppen och arbetsgivaren.

vad  kommer vi få se mer av 2020?

1. Microsoft Azure
- Vår trogna partner Microsoft stänger ju ner Training Voucher-systemet och januari är sista månaden att beställa utbildning via dessa genom licensen förbetalda kursdagar. Utbildningen i sig kommer du kunna genomföra någon gång fram till sommaren så att det kommer bli en anstormning i januari är ganska enkelt att sia om.

2. ITIL 4
- Ramverket vars uppdatering släpptes under 2019 har börjat omfamnas av organisationer som kommit en bit på sin agila resa. Vi ser stora svenska arbetsgivare som under 2019 påbörjat sin ITIL-transformation och 2020 har vi redan nu börjat planera större utbildningsinsatser!

3. PowerShell
- Microsoft har ett starkt fäste hos svenska arbetsgivare och ju mer arbete som utförs i 365 och Azure, ju mer vill de som arbetar med detta hitta enkla automatiseringar och sätt att snabbare kunna utföra sina uppdrag. PowerShell är inte nytt, men intresset för nyttan har aldrig varit större.

4. SAFe 5.0
- Det agila ramverket SAFe har fått mer och mer fotfäste hos våra större arbetsgivare. Att ha en modell som stöttar arbetet att ta det lättrörliga och smidiga vidare även hos de allra största arbetsgivarna är såklart en väg fler och fler vill utforska. Jag tror själv vi kommer få se ännu mer under 2020!

5. Cisco
- Nätverksjätten Cisco har såklart hängt med länge och har rykte om sig att vara absolut bäst i branschen. Den 24 februari 2020 rullar Cisco ut sitt nya certifieringsprogram, och alla gamla certifieringar ersätts av nya. Det betyder inte att din nuvarande certifiering blir ogiltig, tvärtom finns det goda skäl att göra klart den innan det nya programmet släpps!

Leveransmetoder för individen

Självklart är det inte bara utbudet i sig som kontinuerligt uppdateras, själva leveransmetoden, hur du som kursdeltagare tar till dig ny kompetens uppdateras ständigt! Jag läste nyligen en stor amerikansk studie från i år hur olika metoder tas emot och det är tex. väldigt spännande att se det faktum att nu rankas distansstödd live-utbildning på samma höga nivå som vanlig klassrumsutbildning länge legat.

Jag har själv arbetat med denna metod i över tio år och sett att fler och fler faktiskt föredrar att ta till sig nya kunskaper på distans jämfört med att kanske behöva resa till annan ort. Här tror jag vi kommer få se fler och fler områden ta till sig denna metodik och likväl som på IT-sidan kommer vi få se mer utbildning framåt där elever faktiskt kan sitta i stort sett vart som helst i världen och delta!

Vi har ju redan flera gånger levererat utbildningsprogram där vi över tid blandar självstudier och kortare punktinsatser på distans med lärarledd klassrumsutbildning och detta är något jag hoppas fler och fler hakar på. Kontinuerlig kompetenshöjning över tid ger alltid bättre effekt än kortare punktinsatser utan en längre plan!
Nu säger jag själv stort tack för alla jag arbetat med under året, kollegor, kunder, partners, leverantörer och alla andra! Vi hörs och ses 2020!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *