16 augusti 2019

Digital innovation, hur långt har ni kommit?


Digitaliseringen påverkar allt fler i allt högre grad för varje år som går, men fortfarande kan företag investera flera hundratusen i ny teknik utan att säkerställa att de som sen ska använda produkterna verkligen har fått möjlighet att faktiskt ens förstå hur de skall använda tekniken fullt ut.

Efter sommaren har det inte direkt varit full fart då flera valt att lägga semestern lite senare i år. Något som jag däremot pratat mycket om är digitalisering och att hitta nyttan med tekniken mer än att fokusera på ny teknik i sig. Idag hade jag kundbesök i Borås hela förmiddag/lunch så det kom sig naturligt att jobba hemifrån på eftermiddagen med administration och återkoppling.

När jag letar i skåpen efter anteckningsblock så ramlar en tidningsartikel från våren 2013 ut. Vid den tiden jobbade jag på ett lokalt utbildningsbolag där jag var ansvarig för området som rör IT- och digitaliseringsutbildning. Tyvärr är det fortfarande lika vanligt att arbetsgivare övertygas om möjligheter med ny teknik, ser vilka fördelar det kan medföra, men av någon outgrundlig anledning så verkar många beslutsfattare tro att allt ska lösa sig av sig själv bara ett vänligt konsultbolag fått installerat mjukvaran. Efter att själv arbetat länge med kompetenshöjning till yrkeslivet så ser jag att det tyvärr fortfarande är vanligt att det snålas in på den stora möjligheten att även räkna med utbildning i projektet och se alla fördelar som det innebär att ha både kunnig och engagerad personal som del i den verkliga framgången av digitaliseringsinvesteringen.

Självklart är det en stor kostnad att medarbetarna behöver vara borta från sin verksamhet under tiden utbildningen genomförs, men samtidigt finns det lösningar som gör att kompetensresan går så smidigt som möjligt och på ett sätt som så mycket som möjligt anpassas efter den enskilde deltagarens perspektiv. Kräver detta ett större engagemang av dig som skall samordna kompetenshöjningen? Ja, det gör det definitivt, riktigt bra resultat nås när tex. vi som utbildningsexpert kan arbeta nära er som verksamhetsexperter! Blir det en större kostnad? Ja, om du räknar med vad du betalar för själva insatsen så kan det absolut bli det, men sett över tid när dina medarbetare behöver lägga mindre tid på att leta svar, sitta i möten kring sådant de kunnat lära sig tidigare etc så är det definitivt en investering som kommer att löna sig, även ekonomiskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *