8 augusti 2019

Modern Agile - ett tankesätt jag gillar!

Modern Agile beskrivs ofta som verklighetens svar på den agila resan, dvs hur organisationer (precis som jag ofta föreslår) valt att implementera delar som passar deras verksamhet och alltid med fokus på den mänskliga delen.

Globala organisationer som Amazon, Google, AirBnB mfl lyfts fram som exempel på varför det är så mycket framgångsrikare att gå ifrån äldre ”sanningar” och istället satsa på mer moderna vägar att arbeta tillsammans.

Fyra grundläggande principer som vägleder arbetet 

Hjälp människor briljera
Här är vi tillbaka lite till mitt ”win-win-win”-tankesätt. Du vill att människor briljerar (make awesome) oavsett om det är du själv, dina medarbetare eller kunder. Genom att ta dig tiden att sätta dig in i vilka potentiella hinder någon har, förstå exakt vilket det individuella målet är och vara tydlig med din egen ambition så når vi tillsammans framgång (och gör det gärna igen framåt)

Leverera värde löpande
Det som inte levereras skapar inget värde... att in absurdum försöka skapa perfektion i det tysta ger inga fördelar varken för dig eller den du hjälper. Frågan att ställa är ”hur kan vi skapa värde snabbare” och innebär att vi skapar och leverera mindre beståndsdelar säkert nu, istället för senare.

Skapa trygga förutsättningar
Engelskans ”Make Safety a Prerequisite” jämför med hur vi arbetar med säkerhet inom farliga arbeten. Likväl som att byggarbetare använder hjälm och selar så skall vi arbeta för att skydda människors tid, information, rykte, hälsa och fritid. Denna del tolkar jag även som starkt kopplad till SCARF-modellen där vi bygger tillit och förtroende både internt och externt och därmed minskar osäkerhet och oro och det går även starkt hand i hand med lagstadgade AFS 2015:4, Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö.

Experimentera och lär dig snabbt
Kontinuerligt lärande är ett faktum för framgång och vi vet alla att vi ofta lär oss mest av våra misstag. Att våga testa och ibland misslyckas måste vara en stark del i arbetet för att kunna nå framgång tillsammans. Genom att ta små steg och löpande leverera mindre delar innebär detta även att vi snabbt kan korrigera och ändra riktning där så behövs.

Sammanfattning
För mig personligen känns Modern Agile som en självklar väg att jobba med. Egentligen handlar det hela om att se människan och insikten att vi ju faktiskt vill lyckas tillsammans. Vi är alla olika människor och har du en grundsyn att dina medarbetare och kunder vill nå samma mål (även om vägarna kanske inte ser exakt likadana ut) så är definitivt detta ett tankesätt värt att applicera!

Läs mer
Verkar detta intressant att utforska vidare hittar du mer info på länkarna nedan och du har även diskussiongrupper på Slack och exempel att utgå ifrån på Github!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *