EQ - När du interagerar med din omgivning positivt

EQ-Test från eqtestet.se
Jag har tidigare skrivit mycket om kommunikation, gruppdynamik med mera och som ni vet tycker jag att det är väldigt intressant och lärorikt att pröva på diverse personlighetstester som DISC, Reiss mfl. Ett begrepp som det diskuteras mycket om är EQ som får allt större uppmärksamhet när det gäller hur vi människor arbetar och fungerar väl tillsammans i grupper
EQ står för "Emotional Quotient" dvs emotionell, känslomässig och social intelligens, där man mäter en persons sociala kompetens och förmåga att bearbeta känslor. Ibland även kallat EIQ som innebär Emotionell Intelligens testning. Många forskare och rekryterare i arbetslivet förutspår att dessa egenskaper som mäts i testet kommer att efterfrågas ännu mer i framtiden än det traditionella intelligenstestet, samt är ett bättre mått på att förutspå framgång i yrkeslivet.
Vi har alla arbetat med den där personen som verkar gå över lik för att nå framgång och ofta utnyttjar härskartekniker som jag skrivit om tidigare. En sådan person i en grupp (oavsett om det är på jobbet, i ett fotbollslag eller en skolklass) skapar ofta mer skada än flera andra tillsammans har möjlighet att reparera genom att vara bra förebilder och fokusera på hur vi tillsammans kan nå framgång.

Kan du träna upp din EQ?

Det korta svaret är ja, det går att träna upp EQ och det är ofta enda lösningen till att få en grupp som strävar mot samma mål och har respekt både för varandras olikheter och synsätt. Framförallt är det en fråga om förbättrad självinsikt, hur uppfattas du av andra? Självklart går det att flyta på genom livet och skita fullständigt i vad andra tycker om en eller hur ens eget uppförande påverkar andra, men i slutänden blir det ett väldigt ensamt liv.

För min egen del har jag jobbat mycket med tekniker som Mindfullness och utbildningar som Stressförebyggande ledarskap. Det har varit mycket för min egen del, men även en väldigt viktig komponent för att få mitt team att jobba än mer effektivt tillsammans. Den allra viktigaste delen är att ta till sig hur andra ser på dig som kollega och få en självinsikt i att även om alla inte har samma synsätt som dig så finns det många olika lösningar och ibland är det värt att testa nya vägar även om det kanske känns långt ifrån hur din egen lösning ser ut. Här har DISC för hela avdelningen varit en väldigt bra ögonöppnare och jag kan verkligen rekommendera Storytel med tonvis av ljudböcker inom området för dig som på ett enkelt sätt vill ta till dig nya idéer!

Har du en minut över så har Karriärcoachen Katarina Brommesson i videon nedan en riktigt bra bild över vad EQ är och hur du kan jobba med din egen EQ!

Kommentarer

aljapaco @instagram

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

TRANSLATE