Att skriva en bok - resan inleds

Jag har länge fantiserat om att skriva en bok och efter sådär 15 år plus som bloggare och skribent så har jag nu gett mig själv utrymme att faktiskt lägga undan vardagens måsten någon dag per vecka, sätta på lite skön musik (tipsar gärna om spellistan YIN) och samla ihop funderingar och tankar på ett enda ställe. Jag kommer kanske ge några smakprov från boken under vägens gång och tänkte börja med förordet, nu är jag igång!

Ledarskap, från kök och idrott till digitalt på distans

Foto:Frida Rönnholm
Att stötta någon att lyckas och göra lite bättre resultat för varje gång är en egenskap som ofta uppmuntras, men inte alltid efterlevs i dagens hektiska samhälle. Redan i skolåldern går arbetet numer allt mer mot grupparbeten och oavsett hur man ser det så behövs det alltid någon som är tillgänglig att visa vägen och (när så behövs) coacha en vän som kanske fastnat på någon uppgift. Ibland är det en förälder, en lärare eller kanske din chef...

Vi kan se det i idrottens värld, där kommunikation verkligen är något som behöver nötas in då det sällan kommer helt naturligt för våra minsta att vi ofta får bästa resultat när alla lyckas tillsammans. Känslan när ett barn märker att ju bättre vi samarbetar, ju bättre resultat når vi, är magisk!

I yrkeslivet hittar vi såklart flera yrken där du ofta arbetar helt ensam i utförandet, men om vi saknar dialog och planering så kan resultatet bli att 10 kollegor lyckats var för sig, men det gemensamma målet nås inte för vi har inte haft en gemensam och tydlig bild exakt vart vi är på väg. Tänk dig ett företag som har 100 produkter att sälja och kravet för leverans är att vi nått minst 10 sålda exemplar för just den produkten. Säg att företaget har 10 superduktiga säljare som var för sig lyckas sälja inte mindre än 50 enskilda produkter var under en period. Sett till individen är det ett suveränt resultat och det blir många ringningar i säljklockan i veckan. Men när det sen väl är dags för leverans så upptäcker leveransavdelningen att inte en enda av de unika produkterna nått upp till minimigränsen för leverans, för alla säljarna har lyckats pricka in olika produkter. Resultatet blir att ingen av kunderna kan få sin beställda produkt just då och säkerligen väljer flera att köpa av någon annan i branschen. Det är här som en vägledare behövs, en person som både kan lyfta fram vilket resultat vi vill nå, men även vara med att stötta och guida mot målet under resans gång! 

För mig handlar ledarskap just om förmågan att stötta med tydliga mål, ge alternativa redskap för att nå dit och framförallt kontinuerligt vara där och coacha varje individ för att skapa ett resultat där vi alla lyckas. Att hitta det där samarbetet där du har modet att vara trygg med både ditt eget engagemang samtidigt som du har tillit att dina kollegor arbetar på samma sätt, då vinner vi ihop!

Min första erfarenhet som teamledare inleddes i restaurangvärlden då ägaren till ett ställe jag arbetade på samlade oss kockar och helt enkelt sa till mig ”nu får du ansvara för att stötta dina kollegor så vi tillsammans blir effektivare” (egentligen var det mer i stil med ”nu får det f”#¤n vara slut på veleriet, DU får ansvara för jag orkar inte mer” men nu är det min lite snällare tolkning som får gälla). Under resans gång har jag därefter lett en grupp telesäljare inom försäkringsbranschen, mig själv som egenföretagare (jobbiga diskussioner), varit regionalt ansvarig för flera ideella organisationer och nu senast lett medarbetare inom IT-utbildning både här i Sverige såväl som i Finland och ofta på distans.

I denna bok har jag samlat erfarenheter under resans gång, både personliga men också nya kunskaper som jag själv tagit till mig via olika utbildningar och konferenser som jag deltagit på genom åren. Vi är alla olika så varje liten del kommer säkert inte att tilltala just dig, men min förhoppning är att du kommer hitta några guldkorn som kan stötta just er resa! Välkommen!

Jag heter Tobias Strandh och har arbetat med ledarskap och kommunikation sedan 90-talet. Sedan 1992 är jag även förälder och sedan dess har det blivit sex barn. Jag tillägnar denna bok åt min tålmodiga hustru Ulrika och mina kära döttrar och söner som stöttat mig hela vägen i ur och skur!

//Tobias

Kommentarer

  1. Ska bli kul att få läsa den sen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Patrik! Har kommit en bit på vägen idag, men får påminna mig själv om att ibland måste man låta saker ta lite tid också, nu är det helg på riktigt :)

      Radera

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!

aljapaco @instagram

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

TRANSLATE