29 september 2019

Optimerad lärtransfer

När jag nu i helgen satt och letade efter ett gammalt dokument så ramlade jag över ett av mina första utkast till att beskriva en optimerad utbildningsresa och hur jag själv känner är en väg att gå till att verkligen ta till sig nya kunskaper.

Optimerad lärtransfer handlar om kunskapseffektivitet men inte om vilken nivå eller ämne vi siktar på. Det handlar om bästa sättet att få insikt i och verkligen kunna använda ny kunskap.

Effektivitet under och efter utbildningen  
Vad är det egentligen som definierar optimerad inlärning? Både under tiden du får ny kunskap och efteråt när du ser resultat av utbildningen så behöver vi ha koll på vissa moduler;
  1. Tiden det tar för kunskap att bli kompetens 
  2. Tidsfaktorn i kunskapsöverföringen
  3. Resan från kunskap till kompetens 
  4. Insikten - från individuell till organisatorisk
  5. Steget från okunskap till kunskap 
  6. Framgången från tyst till explicit kunskap
Kunskap förekommer i många former och tar sig många uttryck och att hitta rätt mål, strategier och planer för kompetensutveckling är avgörande för ett företags framgång. I en tid av allt intensivare kompetensomsättning är ny kunskap en konkurrensfaktor. Den organisatoriska, såväl som den individuella kompetensen, måste användas och underhållas kontinuerligt, men kunskap är svår att kvantifiera och hantera till skillnad från andra styrfaktorer.

Att tillvarata den organisatoriska kompetensen innebär att den individuella kunskapen och kompetensen behöver kartläggas så att företagets tysta kunskap omvandlas till explicit nytta med processer och best practises som dokumenteras.

En optimerad lärtransferresa reducerar tidsfaktorn i en kunskapsöverföringsprocess på såväl individ som organisationsnivå och producerar högre resultat med bättre ekonomi!

Metoden syftar till att ge ett mer strukturerat arbetssätt kring kompetensutveckling, att uppnå ekonomiska, kvalitets- och tidsmässiga vinster. Dessutom skall processen ge möjlighet till att mäta och följa upp individuell kompetensutveckling som ett stöd till karriärplaneringen.
"There is more to life than increasing its speed."
-- Mahatma Gandhi
Jag har själv lång erfarenhet av att kartlägga, planera, leverera och mäta kunskap, kopplad till både individuell och företagsspecifika affärsmål. Kunskapsnivå i sig är helt oväsentlig när vi diskuterar effektiv inlärning konkret. Effektivitet har inget med ämnet eller nivån att göra, det gäller att hitta en best practice som fungerar på just din verksamhet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *