18 september 2019

Modern kompetenshöjning, på dina villkor


När jag själv inledde en karriär inom utbildningsbranschen 2004 så var processerna fortfarande relativt enkla. Våra partners Microsoft (Citrix, Cisco, Oracle, IBM mfl) släppte med jämna mellanrum en ny version av gammal teknik som alla förr eller senare behöver uppdatera och då hittade du utpekade utbildningspartners som stöttade med i många fall en hel veckas utbildning. Om inte jag kunde hjälpa till så kunde säkert en branschkollega stötta, för de flesta utbildningar var fortfarande ganska likformade på den tiden.

Det stora hindret idag att komma iväg på utbildning är ofta just tidsbrist! Vissa HR-avdelningar löser problemet genom att köpa in en bunt e-learninglicenser och voila, där kan dom bocka av kompetenshöjningsdelen från sin agenda. Tyvärr är det ganska få som utan rätt stöttning tar sig igenom en hel e-kurs, men rätt kombination med lärarstöd, distansutbildning, klassrumsundervisning och praktiskt lärande i arbetsvardagen så uppstår något som jag själv gärna kallar för kontinuerlig kompetenshöjning. Att du som kursdeltagare själv i så hög utsträckning som möjligt kan välja när, hur och till och med vart du vill ta till dig dina nya kunskaper är ofta det som efterfrågas allra mest just nu när jag diskuterar anpassade/skräddarsydda utbildningar!
Utbildning behövs alltid, men det ska helst inte kosta något och gärna genomföras utanför ordinarie arbetstid. E-learning verkar vara en optimal lösning, men de allra flesta orkar inte genomföra en hel e-kurs på egen hand utan stöd... 
Precis så inledde jag min artikel "därför pallar du inte E-kurser" i TechWorld för några år sedan och tyvärr stämmer detta fortfarande i allra högsta grad! Nuförtiden finns det förstås en uppsjö alternativ för dig som letar efter en "quick fix" för just ett litet problem som dyker upp i arbetet, men för att ny kunskap verkligen skall sätta sig och ge effekt krävs interaktion med både lärare och kurskamrater. Att diskutera och utbyta erfarenheter är kanske den allra viktigaste komponenten, men hur skall detta kunna fortsätta när tiden tillsammans i klassrum blir kortare och kortare? Digitalt stöd via Teams under läratransfern är en väg som jag arbetat allt mer med den senaste tiden och det finns en mängd varianter på marknaden.

Ett motto som jag arbetat själv efter länge är utbildning för dig på dina villkor och när vi kombinerar klassrumsundervisning med tex expertstöd plus webinar och e-learning i ett paket så skalas plötsligt det där problemet bort att någon annan dikterar när och hur du går utbildning. När vi dessutom kopplar på LiveClass@home så har du även möjlighet att delta på kursen från precis där du vill så länge du har en hyfsat snabb uppkoppling!

Somliga kallar det för Digital Innovation, jag kallar det helt enkelt för modern kompetenshöjning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *