4 oktober 2019

Omgivning och målinriktning bidrar på individnivå


Som du kanske vet så gillar jag fotboll rejält och favoritlagen är såklart BK Häcken lokalt, men även Bayern Munchen och Liverpool. En av mina absoluta favoritspelare är Coutinho som jag älskade i Liverpool, men som sen försvann helt när han gick till Barcelona. Nu är han tillbaka i en klubb som förstår hans behov av trygghet och omtanke och han blomstrar verkligen i Bayern Munchen!

Tänk vad konstigt det är att en person som verkligen är på topp hos en arbetsgivare inte alltid framträder lika tydligt i en annan miljö. Jag kan tänka mig att tex. i Coutinhos fall så finns det starka krafter i ledning och runtomkring som inte vill att nya spelare skall överglänsa existerande stjärnor och rädslan att tappa det som gått bra länge blir starkare än viljan att våga vara innovativa och testa nya vägar att växa. Jag tänkte jämföra lite ur fotbollsmiljö, men tänket går att applicera på egentligen vilket arbete och arbetsgivare du vill.

Hur du kan ta en högmotiverad person till en mindre engagerad medarbetare

Låt oss bygga ett exempel sett från fotbollens värld och se framför dig att du har en riktigt vass spelare som är med och leder hela laget till framgångar. Självklart kommer konkurrenterna få upp ögonen för denna spelare och lockar inte helt sällan över med fina löften för framtiden

Steg 1 - Bakgrund (en stjärna under uppbyggnad)

Hårt arbetande och kreativ anfallare som hugger på allt, gör mycket mål, arbetar i ett lag med en idé att jobba framåt tillsammans hela tiden

Resultat

Bra offensiv, men lite väl öppna bakåt, gör mycket mål men släpper även in en hel del vilket gör att laget inte riktigt når upp till högsta placering i tabellen. Toppspelarna i laget är inte helt ointresserade av erbjudanden från andra klubbar på lite högre nivå

Steg 2 - Värvning (löftet om regnbågens guld)

Forwarden värvas till den ledande seriekonkurrenten som redan har tre utpekade forwards och en ambition att låta alla verka i samma roller som innan. Ambitionen är att ligga som kreativ, framåtjagande mittfältare som bidrar till en riktigt vass och nytänkande offensiv med nya spelidéer. I den rollen serverar nyförvärvet fler assists än tidigare, men med en roll längre ner i planen blir det färre mål personligen än i det tidigare laget.

Resultat

Välbalanserat lag som spelar med stark press och har en bred försvarslinje som täcker upp om någon slinker igenom mittfältet. Nyförvärvet bidrar starkt till ett vasst anfall och laget förstärker sin position i topp av tabellen och har en välförberedd trupp för kommande Europaspel. Det gamla tänket med maskinen som levererar som den alltid gjort är på väg att förändras till något nytt och spännande.

Steg 3 - Verklighet (såhär har vi alltid gjort förut)

Lagledningen visar över tid att de är mer oroliga för att släppa in mål än inriktade på att faktiskt fokusera på nya anfallsvägar. Det starka anfallet som på pappret såg så framgångsrikt ut ger i verkligheten endast utrymme för två forwards och när den tredje backar hem till släpande offensiv mittfältare trycks nyförvärvet ner i försvaret för att täcka upp för saknade lagkamrater som slutat med fotboll eller gått vidare till annan förening.

Resultat

Den gamla linjen att hålla hårt i försvaret som länge varit en framgång gör att laget visserligen släpper in färre mål, men samtidigt spelar allt fler oavgjorda matcher och spelet i Europa känns allt längre bort. Det kreativa nyförvärvet har fått gå tillbaka i en gammal roll som libero vilket visserligen bidrar rejält till lagets försvar, men inte alls är den positionen som utlovades från start. Den allt försiktigare spelidéen blir till sist inte alls det steg som vårt nyförvärv bidrog med i sitt gamla lag, men kanske en ny transfer kan ge tillbaka det gamla spelet!?

Sammanfattning

Exemplen ovan är inte helt ovanliga att uppleva inom fotbollens värld och du kan säkert se en och annan spelare framför dig som gått igenom något liknande. Men är det kanske minst lika vanligt i det vanliga arbetslivet där synligheten i media inte är lika påtaglig? Jag misstänker att det kan vara så, men vi märker inte av det på samma sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *