24 mars 2020

Håll kvar ditt fokus


Just nu känns det som alla nyheter lutar åt det negativa hållet och i många fall är det verkligen svårt att hitta positiva detaljer. Jag hade tidigare idag ett samtal med en gammal kollega och jämförde med en period då lågkonjunkturen verkligen slog hårt mot framförallt IT-branschen...

Skillnaden då var att jag i många fall satsade på att träffa så mycket nya potentiella kunder som möjligt och att delta på events, mässor, konferenser etc kanske inte är direkt lika naturligt denna gång. Det finns annars möjligheter att växa även i lågkonjunkturer och trots att det ibland innebär 150% arbetsvolym så är jag övertygad om att vi får igen det arbetet flera gånger om när vindarna vänder!

Under 2009 märkte via att många företag klart påverkades av omständigheterna, men vi såg samtidigt flera arbetsgivare som fångade möjligheten som uppstod att istället låta personalen investera sin tid i att öka på sina kunskaper och ta till sig nya färdigheter som gör arbetet mer effektivt och på så sätt bygga för att kunna spara pengar och öka effektivitet genom att gasa istället för att bromsa...

I dagsläget märker jag själv att fler och fler arbetsgivare uppmärksammat att medarbetarna i många fall verkligen behöver kunna arbeta hemifrån. Teknik som tex. Microsoft Teams har i många fall varit något som funnits med i 365-licensen, men kanske inte använts i så stor utsträckning och absolut inte varit en standard som det investerats särskilt mycket utbildning inom. Nu i veckan har jag flera kunder som både genomför sina utbildningar via Teams och många andra som också pekat ut produkten som nästa utbildningsinsats. Om vi skall se något positivt i situationen kanske denna kris kommer vara det avgörande i ett mer uppkopplat och digitaliserat samhälle, även utanför IT-sektorn!?

PS: 2009 var förresten även året som Svininfluensan spreds över världen, inte så många som pratar om den idag så vi kommer förhoppningsvis kunna dra fler erfarenheter från årets omgång. Den charmiga bilden till höger visar förresten tydliga instruktioner hur du bör tvätta händerna, ska vi kanske se till att ha liknande posterbilder på alla offentliga toaletter framåt!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *