16 mars 2020

Att arbeta på distans


Det går ju otäckt snabbt just nu med Covid-19 som drar över världen och trots att detta virus är en mikrodel av flera tidigare otäcka pandemier så påverkar det vårt samhälle i väldigt hög takt.

Vi ser företag som SAS som varslar 10.000 medarbetare, Scandic som varslar 2.000 kollegor, Stena Line som varslar 1.000 anställda, hotellverksamheter som på kort takt nästan är nära konkurs för att inte tala om alla småföretagare som ser hela sin verksamhet försvinna på bara några veckor.

Vi är många nu som arbetar på distans, inte för att vi själva är sjuka men för att försöka undvika just detta och hålla nere belastningen på sjukvården. Själv märker jag den snabba förändringen från bara en vecka tillbaka då vi gick från att diskutera nysatsningar i närtid, till att som nu ta djupare diskussioner kring olika innovativa lösningar och så långt som möjligt täcka upp för sådant som kan komma framåt.

Själv har jag hostat litegrann och jobbar sen i torsdags hemma i förebyggande syfte. Idag har jag dessutom sällskap av yngsta dottern som precis fått nyheten från Göteborgs Universitet att hennes två nya kurser (5-6 veckor) kommer att hållas helt på distans, äldste sonen som går på gymnasiet är också hemma på studiedagar (dom kör Googles Meetings och drive för samarbete) och även yngste sonen är hemma två dagar (där är det Office 365 som gäller och jag har tipsat skolan om allt stöd som Microsofts skolgäng arbetar med för att stötta undervisningen).

Jag tror personligen att vi kommer få se mer och mer av distansarbete framåt. Just denna kris kanske är den sista pushen som behövs i en del fall. Men samtidigt är det många yrken och tjänster som ju faktiskt hänger på att möte andra "på riktigt" och jag skulle själv aldrig vilja se ett samhälle som helt bygger på att vi håller oss helt på varsin kant och inte vågar umgås av rädsla att bli sjuka. Hoppas verkligen att vi inte är på väg dit nu...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *