28 september 2020

Personlighetsanalys efter ett halvårs Corona


Ni som följer bloggen vet att jag med jämna mellanrum passar på att göra ett sådant där "personlighetstest" och jag testade ju Ascend by Assio i februari innan stora Corona-pandemin slog till rejält i Sverige, så jag tänkte det kunde vara kul att se om något förändrats under den här perioden med Covid19 då jag i stort sett arbetat helt på egen hand sen i mars...


Social stil

När det gäller tillit är jag tydligen mer avvaktande gentemot andra, men desto mer rättfram när det gäller kommunikation, ok det stämmer hyfsat väl! Jag ganska individualistisk, men samtidigt mer saklig, omtänksam och vänlig... ganska bra kombination om jag får säga det själv!

Målmedvetenhet

Jag tar arbetseffektivitet på största allvar, är ordningsam, metodisk och regelmedveten. Samtidigt är jag tydligen också målorienterad, ihärdig, fokuserad, mer intuitiv och instiktiv när det gäller beslutsfattande. Ganska bra ledaregenskaper kan man tycka :)


Balans i arbetslivet

Lugn, obekymrad, stabil i humöret och självsäker men spontan och mindre stresskänslig hänger ihop med mönster som jag arbetat en hel del med för egen del!


Extraversion

När det gäller social framtoning kännetecknas jag av sällskaplighet med en mer dominant social framtoning (!). Energisk i livstempot och mer spänningssökande, risktagande men alltid entusiastisk och lättsam. Förhoppningsvis en person som bidrar i gruppen då!


Öppenhet

När det kommer till lite mer mjuka värden är jag tydligen fantasifull, estetisk och konstnärlig. Jag är känslomässigt uttrycksfull, behöver vanor och rutin men samtidigt konceptuell och innovativ. Kort sagt en komplex person :)

Sammanfattning

När jag jämför med det gamla testet är skillnaderna faktiskt mikroskopiska, jag har minskat en punkt på målmedvetenhet men det är också allt... Jag är ju inte utbildad beteendvetare, men om jag hade varit det hade jag antagligen tolkat resultaten som att jag är en stark person med tydliga värderingar som inte påverkas av en plötsligt totalförändrad arbetssituation. Ändå ganska positivt får jag säga!

Har du bra tips på andra personlighetstester (som helst inte kostar en förmögenhet) så får du gärna tipsa mig. Det är alltid kul att se om ens egen självbild stämmer överens med dessa tester!


25 september 2020

Trust Based Agile - min engelska bok börjar ta form

 


Att skapa en bok är verkligen inte det enklaste och när jag nu slagit ihop mina två första böcker om agilt ledarskap och översatt till engelska känner jag verkligen att jag skulle kunna hålla på att småpilla hur länge som helst, lite "continous improvement" liksom... det finns liksom alltid något som kan göras liiite bättre :) 

Samlingsvolymen som landar på runt 250 sidor väver verkligen ihop alla mina tankar kring agilitet, ledarskap, moderna arbetssätt, hälsoförebyggande metoder och mycket mer. Man skulle kunna kalla det en önskelista för hur jag själv skulle vilja se en attraktiv arbetsgivare jobba. Jag har fått mycket trevlig feedback kring mina böcker som nått ut även utanför den lilla kretsen av vänner, kollegor och andra som jag själv stött på i arbetslivet. 

Självklart  hade jag gärna sett att ni som uppskattar böckerna spridit de vidare inom era organisationer, speciellt som flera av er är ledare och chefer med möjlighet att påverka sådant. Men å andra sidan var det inget mål i sig att bli ekonomiskt oberoende som författare (även om det såklart hade varit trevligt).

Eftersom jag själv även översatt boken till engelska har jag hjälp från flera korrläsare som stöttar med stavfel, syftningsfel, förtydlingar etc och nu är vi på den nivån att det bara är några kapitel kvar innan jag kan säga att boken är färdig att publicera. Jag siktar på att ha den klar före jul, så kanske en eller annan av er känner att det kan vara en trevlig julklapp till chefen, vem vet :)

Kapitlen vi kommer att gå igenom känner du kanske igen sen de tidigare böckerna, men jag har arbetat om ordningen lite och vissa delar har slagits ihop till ett eget kapitel. Hoppas att du hittar några som kan passa bättre för dig!

  • ORGANIZATION & HR
  • IN THE HEAD OF AN HR EXPERT
  • AGILE METHODS AS SUPPORT
  • AGILE TRANSFORMATION
  • CONTINUOUS LEARNING
  • FINDING ZEN IN WORKLIFE
  • VALUE BASED WORK
  • TRUST BASED LEADERSHIP
  • EFFICIENT AND SAFE TEAMS
  • STATUS QUO LEADERSHIP
  • LEADING YOUNG GENERATIONS
  • WORKING WITH FEEDBACK
  • TARGET BASED LEADERSHIP
  • PERSONAL LEADERSHIP TIPS
  • RULER MENTALITY
  • CUSTOMER WORK 3.0
  • DIGITAL INNOVATION
  • MODERN WORKPLACE
  • DISTANCE WORK
  • SOCIAL MEDIA TIPS
Håll utkik här på bloggen och i sociala media! Vem vet, kanske det till och med finns möjlighet att köra en liten release-fest framåt vintern, vi kan ju alltid hoppas!



24 september 2020

Konsten att återkoppla


Feedback i vardagen är ofta eftersträvat i arbetslivet och i en coachande agil kultur som många arbetsgivare strävar efter så är den dagliga återkopplingen något som driver både medarbetare och resultat framåt. Nu när så många av oss även arbetar på distans och inte har möjlighet till de där diskussionerna vid kaffeapparaten blir det än viktigare att vara snabb på att återkoppla!

För mig själv som arbetat med kommunikation i olika roller en lång tid så märker jag att även om det är något vi ser som viktigt både i arbetet både internt såväl externt, i försäljning, marknadsföring och sociala medier så är det tyvärr fortfarande vanligt med utebliven återkoppling. Jag tror personligen att det inte beror på att någon medvetet låter bli att kommunicera, mer att alla personer inte förstår vikten av bra feedback.

När det gäller intern kommunikation är det en fråga om att involvera samtliga i dialogen, från ledning och neråt. Jag har tidigare skrivit om när osynliggörande och utebliven respons används som härskarteknik från person i ledande ställning och hur du kan göra för att bryta detta, men är det något som nästan blivit en standard från flera personer i ledande ställning så är det också ett beteende som ärvs nedåt i organisationen och till sist blir en standard kring hur medarbetare behandlar varandra. Att då försöka visa att snabb återkoppling både gynnar den enskilde personen såväl som alla i organisationen är något som ofta kräver fokuserade heldagar med team-övningar och diskussioner. Snabb lösning här om du känner igen dig i din organisation, bli den som alltid ser till att återkoppla snabbt när någon har frågor så bidrar du till en organisation byggd på kontinuerlig återkoppling!

När det gäller externa kontakter stöter jag relativt ofta på någon som har frågor som jag själv försöker återkoppla snabbt till. Men att sen förstå varför det plötsligt blir tyst i andra änden är inte alltid enkelt. Ofta är orsaken att en person hos den externa parten fått i uppgift att tex. få förslag på en kommande utbildningsinsats och när den personen då får snabb återkoppling från mitt håll betyder inte alltid det att de själva har ett snabbt svar. 

Ibland har den frågeställande parten inte mandat att själv ta beslut utan behöver skicka svaret vidare och är då såklart själv beroende på svar internt innan de kan gå vidare med svar till mig. Själv har jag för länge sedan slutat lägga värderingar på ifall någon är dålig på återkoppling utan ser det som del i mitt uppdrag att hjälpa dem att komma till ett beslut. Ett tydligt nej är alltid minst lika uppskattat som ett klart ja, men att bollas framåt med "det kan vara intressant, ring om en månad - senare i höst - till våren etc är nästan lika frustrerande som total tystnad och inte alls positivt. Tydliga besked är alltid välkommet!

Tips om du arbetar med mig
För några år sedan genomförde jag min första REISS-profil kring vilka drivkrafter som är viktigast för mig och vad jag kan behöva arbeta på. En uppgift som alla vi deltagare fick ta fram var tips kring hur andra bäst kan arbeta med oss och jag tänkte dela med mig av mina råd här och kanske du själv får tips om hur du själv skulle sätta upp detta för egen del?

Gör det här
  • Kom jättegärna med förslag kring förbättringar
  • Leverera dina egna uppgifter i tid
  • Var konkret, rak och ha alltid fakta kring dina argument
  • Allt behöver inte vara 100% perfekt för att komma vidare
  • Håll vad du lovar och lova bara det du kan leverera!
  • Lyft gärna fram bra saker, beröm alla i teamet när vi gör bra saker!
Gör INTE det här
  • Jag vill aldrig höra "vi har alltid gjort såhär" utan argument
  • Var inte sen till möten, vår tid är lika viktig som din!
  • Verkar du missa deadline, säg till innan så vi andra kan justera våra uppgifter!
  • Låt bli att stressa, du jagar upp mig och till slut gör jag ditt jobb och då är du onödig!

10 september 2020

4 snabba tips för att bli en bättre säljare

Idag har jag varit iväg på den första fysiska affärslunchen sen i Q1 då jag blivit inbjuden att medverka och tala på nätverket #Säljboosten på Grand Hotel här i Alingsås. Självklart var det stort fokus på säkerhet med tanke på den rådande situationen, men samtidigt väldigt trevligt att faktiskt få möta andra rent fysiskt!

Att mötas är (åtminstone för min del) ett mänskligt behov och jag märker att även om jag det senaste halvåret haft många möten på distans, så är det så många smådelar som inte hänger med via datorn. Ett leende, en dialog om något helt annat än affärsfokus etc är betydligt lättare när du sitter i samma rum som den du möter.

Jag genomförde ju en presentation kring tips som från min synpunkt gör att en säljare når bättre resultat och lovade dela presentation så här nedan hittar du den! Du kan även ladda ner filen från Slideshare och får jättegärna använda den själv :)


4 september 2020

Microsoft dominerar online-eventsen!

Microsoft Build, Inspire och Ignite - Online 2020

I början av maj skrev jag en text om att 2020 är onlinekonferensens år och såhär i början av september kan vi nog alla konstatera att precis så har det blivit! Var och varannan teknikleverantör har fullkomligt öst över oss det ena eventet efter det andra och utfallet har i de flesta fall varit överväldigande positivt!

Själv är jag en van konferensbesökare och efter mer än tio år av besök i ett antal länder och events med ex antal tusen deltagare trodde jag att i år skulle bli lite lugnare. Det har det väl inte riktigt blivit sett till att jag anmält mig till det mesta som dykt upp och i många fall har det dessutom inneburit avsevärt mindre kostnader då jag dels inte behövt resa, bo på hotell, äta ute etc. Det jag märker att jag och många med mig verkligen saknar är ju de där kontakterna utanför sessionerna, när man helt enkelt bara kan ha trevligt ihop och i många fall skapa nya vänskapsband som håller!

Jag undrar verkligen hur det kommer bli framåt när många lärt sig att det faktiskt funkar att delta på distans och att det ibland till och med är riktigt bekvämt? Själv hade jag lovat frugan att resa mindre och om jag kan sitta på mitt hemmakontor och lyssna till någon som presenterar den senaste tekniken eller tankar kring hur man kan samarbeta bättre så innebär det definitivt inte samma avbrott som att jag tex. är borta över en vecka mitt i varje semester som tidigare :)

Hur tror du själv att framtiden i eventbranschen kommer att se ut?




Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *