29 oktober 2020

Ubildningsavtal med Chalmers, 2020-2024!


Att säkra upp leveranser under längre tid är alltid tryggt och jag kan nu stolt meddela att från och med 1 november i år till och med 31 oktober 2024 har jag ordnat avtal med Chalmers Tekniska Högskola om att leverera en mängd utbildningar för att stötta deras kontinuerliga kompetensutveckling internt!

Jag har ju en lång historia att stötta Chalmers med tekniska utbildningar på högsta nivå och att vi nu får förtroende i fyra år till är hedrande förtroende för vår expertis inom såväl de olika tekniska områdena såväl som pedagogik på allra högsta nivå!

Områden som omfattas av ramavtalet är tex.

Systemutveckling

I utbildningsområdet Systemutveckling inkluderas i avtalet utbildningar i systemutvecklingens olika faser och arbetsmoment, t.e.x.:

  • Krav
  • IT-arkitektur
  • Programmeringsspråk
  • Test
  • AI & IoT

Ledning och styrning

I utbildningsområdet Ledning och styrning inkluderas i avtalet utbildning med inriktning på ledning och styrning av kundens IT-avdelning, olika typer av IT-projekt och inriktning på IT-lösningar i verksamheten t.ex.:

  • IT-projektledning
  • Risk och kvalitetshantering
  • Informationssäkerhet
  • Grön IT

Infrastruktur

I utbildningsområdet Infrastruktur inkluderas i avtalet utbildningar för IT-tekniker gällande installation, konfiguration, drift och förvaltning, t.ex.:

  • Nätverk
  • Informationssäkerhet
  • Klienthantering
  • Servrar
  • Lagring, print och kopiering
  • Molntjänster
  • Databaser

Support/Användarstöd

I utbildningsområdet support/användarstöd inkluderas i avtalet utbildningar för supporttekniker gällande användarstöd, support och kundbemötande, t ex:

  • Pedagogik/Utbilda inom IT
  • IT-kommunikation
  • Felsökningsmetodik

För mig personligen är det väldigt tillfredsställande att kunna samla lokala utbildningsbehov här i väst och när vi väl börjar komma igång med utbildning på plats igen, förenkla för genomförande på plats här i våra fina kurslokaler i Göteborg! Tillsammans med ramavtal med stora lokala arbetsgivare som Göteborgs Stad, VGR, Volvo, Stena mfl förenklar det verkligen för oss alla!

28 oktober 2020

BK Häcken, en ovanlig säsong

 


När jag och Benjie-boy i början av året satt och frös på Bravida med matcher i Svenska Cupen så var det mer än en gång vi pratade om hur härligt det kommer bli när Allsvenskan kör igång och vi planerade till och med upp små familjeutflykter att passa med bortamatcher på behändigt avstånd. Att dumpa resten av familjen på stranden i Varberg några timmar eller varför inte Borås Zoo låg liksom med i planeringen....

Sen slog Corona till...
I början var det lite småmysigt att kunna följa resterande matcher i Svenska Cupen på GP's hemsida, men ju närmre vi kom Allsvensk start märkte vi att det här kommer nog hänga i, så lika bra att slänga pengarna i sjön, förlåt... satsa på en prenumeration från Dplay (antagligen världens sämsta streamingtjänst) som plockat hem rättigheterna till årets Allsvenska.

Som läget har varit sen i mars/april där så har vi ju inte ens tänkt tanken att gå till någon sportbar och kolla matchen med vänner, men ikväll är det dags! En Alingsåsvän som har den dåliga smaken att heja på Djurgården messade i veckan "bokar du bord på Stures till på onsdag"? Jomenvisst, så länge vi har lite sans och balans så litar jag på att restaurangen håller riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och ikväll smäller det! Visserligen är Häcken inne i en riktig dalgång medans Djurgården verkar hittat vinnarspåret igen, men matchen körs på härligt blåsiga Bravida på Hisingen och vi har fasiken revansch att utkräva från första mötet i våras. Nu kör vi, 3 poäng till gulsvart blir den perfekta efterrätten till krogmaten ikväll :)


27 oktober 2020

Ny trender inom utbildning, vågar du testa?

 

Tänkte reflektera lite över 4 megatrender som presenterats på EdTechX Europe och se hur långt vi kommit när det gäller framsteg inom dessa områden... Att digital teknik inom utbildning kommer in allt mer inom utbildning är inte direkt någon hemlighet och vi har väl inte minst i år 2020 märkt alla möjligheter digitalt stöd ger till kompetenshöjningsinsatserna. Men hur jobbar de allra största globala leverantörerna och hur resonerar universitet, myndigheter och internationella bolag kring teknik? Det var några av anledningarna till mina besök på EdTechX Europe i London – en konferens som får med sig över 1.000 personer från 65 olika länder och nästan 200 olika talare.

Digital Education is the oil of the learning industry
När 1/3 av arbetsgivarna inte kan hitta nya medarbetare med rätt kompetens samtidigt som 1/3 av de anställda känner sig överkvalificerade för de arbetsgifter de har så ser vi ett tydligt mönster att vi tillsammans behöver höja fokus på utbildningsinsatser. På konferensen tittar vi på megatrender inom utbildning, vilka insatser kommer påverka utbildningssektorn mest framåt?

Digitalisering möjliggörare för ett individanpassat lärande
Inte så konstigt att mycket fokus läggs på just att digitalt lärande är huvudnäring inom utbildningsvärlden framåt och vi har ju redan konstaterat att digital transformation händer i de flesta branscher. Mer intressant är när vi borrar ner på centrala delar som individualisering av lärande där framtidens generationer är vana att kunna skapa sina egna ”spellistor” (oavsett om det är Spotify, Netflix eller då inom kompetenshöjning). När Richard Culatta (fd huvudrådgivare inom utbildningsfrågor i Obamas administration) visar upp lågstadieskolor i Bronx som börjat med digitala, individualiserande scheman där eleverna på morgonen ser vilken lektion de skall fokusera på under dagen, ja då förstår man att det inte är långt borta att fler skolor börjar anamma dessa mer riktade och individualiserade utbildningsinsatser. Med hjälp av Big Data så kommer vi också se fler och fler av dessa processer automatiserade vilket gör att lärarna kan fokusera på själva lärandet mer än planering och administration.

Använd inte ny teknik för att kopiera gammal utbildning, skapa nytt
Varför är den akademiska världen så trögrörlig och konservativ när världen i övrigt inte ser hinder med att använda ny teknik för innovativa lösningar? Att kopiera en gammal modell till digitalt format är inte innovation. Gemensamt svar när vi lyssnat på flera sessioner och talare är att det helt enkelt finns för många beslutsfattare som varken förstår eller är intresserade av ny teknik. Lösningen är på pappret ganska enkel, se till att utbilda dessa personer i digitaliseringens möjligheter. När både möjligheterna och ekonomin blir mer tydlig kommer vi kunna se mer teknik och nya innovationer breda ut sig och sanktioneras inom skolans värld, likväl som inom vuxenutbildning. Byråkrati och kunskapsbrist inom digitalisering är det största hindret just nu för innovation inom utbildningsvärlden. Använd ny teknik och kunskap om neuro science för att skapa engagemang, effektiva utbildningsformer och personligt anpassad utbildning som erbjuder en för individen optimal studietakt, en accelererande inlärningsmetod och dessutom kopplar utbildningen till personliga intressen och erfarenheter för att skapa engagemang, motivation och hög igenkänning. Från att vara ett management-system och replikering av den traditionella utbildningsprocessen måste dagens utbildningsteknik vara mer som ”Webb 2.0”.

Continuous Learning – från engångsinsatser till livslångt lärande
Tidsbrist är det största hindret för utveckling av utbildning. Detta återkommer i sessioner inom både vuxenutbildning såväl som inom den akademiska världen. Olika tidsbesparande och effektiviserande tekniker som lärportaler, ”flipped classroom”, mobil- och social inlärning blir mer och mer integrerat och förbättrar lärandet. En gemensam bild på konferensen är att det gått mycket snabbare än beräknat att få ut dessa tekniker i verksamheterna. Överlag har delen med online-utbildning ökat, även på världskända universitet som Stanford och Oxford och snart ser vi sannolikt hela MBA-program och liknande som ren distansutbildning. När nu även lärarbristen är ett globalt fenomen behöver vi lägga än mer fokus på tekniskt stöd som möjliggör att fler kan ta till sig de nödvändiga utbildningsinsatserna.

Automatisering och maskinlärande kommer att göra stor del av dagens verksamma arbetskraft utan jobb under de närmsta 15 åren. Gapet i digitala färdigheter måste stängas och utbildning behöver baseras på färdigheter och inte på memorerande av fakta – kompetensbaserad utbildning helt enkelt. Skolsystemet, universitet och utbildningsföretag som tillhandahåller professionell yrkesutbildning måste erbjuda utbildning i kompetenser såsom programmering och innovation. Eftersom den tekniska utvecklingen går fort blir ständigt lärande en nödvändighet för att vara attraktiv på arbetsmarknaden, inte en examen. Continous Learning blir den nya normen.

För att citera Courseras ordförande/medgrundare Daphne Koller:
People have to Re-Skill throughout their lives.
Virtual Reality – en naturlig framtid inom utbildningsvärlden?
För flera år sedan var det Second Life som skulle vara omvälvande, en 3D-värld som vävde ihop gaming, fritid och arbete. Vi såg flera företag som satte upp sina egna hangouts i den virtuella världen och investerade för att attrahera besökare. Då var tekniken inte helt perfekt och projektet föll mer eller mindre i glömska. Nu har vi aktörer som Google, Microsoft m.fl. som med ny teknik tagit Virtual Reality flera steg närmre den personliga upplevelsen. När reserestriktioner och tidsnöd är en verklighet för många kan liknande teknik bli en möjliggörare. Vi har branscher som medicin och energi där kostnaden för den fysiska utbildningsmiljön är ett hinder och här finns det företag som arbetat fram virtuella utbildningsmiljöer som simulerar de moment som måste tränas. Google visar upp projekt som Expedition där eleverna får besöka platser runt om i världen virtuellt, som del av skolundervisningen. Är detta kanske det mest utmanande och spännande konceptet vi kommer se mer av framåt?

23 oktober 2020

Över 1500 inlägg på snart 14 år

 

Noterade just att räkneverket på bloggen tickat upp på 1500 inlägg och när jag kollar bakåt i tiden så är det första inlägget på denna bloggen från januari 2007, nästan 14 år sen. Lite imponerande ändå att jag hållit bloggen vid liv såpass länge om jag får säga det själv :) När jag läser det allra första inlägget här så får jag ändå en känsla av att jag börjat blogga på en annan plattform, men jag kan för mitt liv inte komma ihåg exakt vart det skulle varit, tyvärr....

Jag gjorde ett litet collage från inläggen 2007 (ovan) och kan väl lugnt påstå att det varit en en Microsoftfokus genom tiderna. Lite reklam för sköna Windows Vista, Windows "Live" (när Hotmail bytte namn första gången), Office 2007-event och inte minst en banner från min allra första partnerkonferens med Microsoft i härliga Denver, tänk vad tiden går. Den där "fräcka" mobilen från Ericsson köpte jag ju sen plus några olika varianter, kan faktiskt sakna den ibland, nostalgi kanske.

På den tiden var bloggen rejält välbesökt och att blogga var verkligen det man skulle göra för att synas och dela sina tankar. Nuförtiden känns det tyvärr som att många inte ens orkar läsa längre texter och olika poddar och vloggar har tagit över mer och mer. För egen del vill jag inte tappa skrivandet och med tanke på att jag fått användning av mina gamla texter i tre böcker så får jag ändå säga att det mer än väl varit värt den tiden det tagit att skriva.

För egen del är det riktigt kul att då och då gå tillbaka och fräscha upp minnet från allt jag varit med om och det är riktigt kul att läsa om gamla kampanjer, events där jag träffat personer jag än idag har kontakt med och mycket mer. Även om besökarantalet sjunkit drastiskt så ser jag ändå i statistiken att varje inlägg besöks sådär i genomsnitt av 100 personer och det räcker gott för mig att någon mer är intresserad av vad jag hittar på :)

Nu kör vi vidare, många nya utmaningar och personligen kommer jag allt att fortsätta skriva ner mina funderingar här på bloggen, så fortsätt gärna besöka då och då!



12 oktober 2020

Distansutbildning mest populärt

 

Distansutbildning eller klassrum

Sen i mars arbetar många av oss i en helt annan verklighet än vi varit vana vid. För oss inom utbildningsvärlden har steget över till distansutbildning varit ganska kort med tanke på att vi arbetat med liknande leveranser länge. Skillnaden nu är att vanlig klassrumsutbildning inte varit ett val med hänsyn till den pågående pandemin så därför har fler och fler elever behövt välja distansutbildning vid sin kurs. 

Nu i oktober har situationen varit i stort sett oförändrad i över ett halvår och samtidigt börjar det släppa på vissa ställen där vi ser folk som jobbar vissa dagar på kontoret eller kanske till och med gått tillbaka helt till kontorslandskapet. Jag är såklart nyfiken på hur det resoneras just nu kring klassrumsutbildning eller deltagande på distans, så jag satte upp en frågeställning på LinkedIn och bjöd in mina kontakter att svara på om dom känner sig redo för "vanlig" klassrumsutbildning igen, faktiskt föredrar distansutbildning eller kanske fortfarande är för osäkra för att chansa. 

Till att börja med var det faktiskt fler än jag trodde (47%) som var redo att komma tillbaka till klassrummen igen och jag förstår att det är många fördelar med att verkligen träffas på plats, byta idéer och tankar både i klassrummet och i pauser. Samtidigt var det 30%, drygt en tredjedel av de som svarade som faktiskt föredrar distansutbildning och jag förstår även detta då jag personligen uppskattar flexibiliteten att kunna delta hemifrån på de utbildningar och events jag själv deltagit på i år. 23% eller dryga fjärdedelen av de som deltog i undersökningen är då fortfarande för oroliga för att chansa på att träffa andra rent fysiskt och som läget är just nu är det inte svårt att sympatisera.

Sammanfattat är det alltså fler än hälften av de deltagande som inte kan eller vill delta på en vanlig klassrumsutbildning just nu. Jag är verkligen glad över att jag för mer än tio år sedan var med och införde mer fokus på distansutbildning och även om det då var flexibiliteten att slippa onödiga resor som var det mest avgörande så ser vi idag att det var en investering som verkligen lönat sig!

När vi idag ser rubriker som att Microsoft framåt kan tänka sig låta alla som kan och vill arbeta på distans utan någon tidsgräns så inser jag att digitaliseringen nog är här för att stanna, även inom utbildningsindustrin! Vad tror du själv?



10 oktober 2020

New book Trust Based Agile is ready to order!

 

Trust Based Agile - a Viking approach to leadership

A small step for mankind, a larger step for Tobias Strandh as author when my book Trust Based Agile, a Viking approach to leadership is released for sale! This is the English compilation of my first two books on agile leadership and pretty much notes from my leadership experiences so far in the 21st century! 

This is the book for you who look for guidance within leadership, curious of how a more trust based approach to modern workplaces and a vision with continuous learning can help you as a leader and your company to gain success both with more happy and productive employees as well as better results for your business!

You can order your own ex either here at the Aljapaco blog (and get it signed and dedicated) or directly from the publishers the book-shop site! I do not have expectations of an international best-seller here, but as I've received quite some questions on when an English translation would be out, I know that there are some folks around the world waiting for it.

I hope you all enjoy and please, send me any feedback and extra bonus if you send me a selfie with the book of course, I love pictures :)

 

6 oktober 2020

Fika på distans

 

Tobias Strandh - different faces of fika

Varje tisdag och torsdag har jag satt upp en Teams-fika-tid i kalendern för att åtminstone litegrann få tillbaka den där "snacka-skit-tiden" som vi inte får på vanligt sätt nu när alla arbetar på distans. Att inte ha några kollegor alls att umgås med på dagarna kanske passar en del, men jag själv börjar bli extremt trött på att bara prata med katterna under dagarna...

Vi har i bolaget haft både stor-fika-på-distans såväl som olika roliga tävlingar man kunnat haka på om man ville bara "umgås" litegrann, men mina vecko-fika-möten är återkommande och en trevlig påminnelse att göra något mer än att faktiskt bara jobba på framför datorn för att ingen kommer och avbryter :)

Undrar lite hur det ser omkring på olika företag när nu uppmaningen fortfarande är att vi som kan ska fortsätta arbeta hemifrån under rådande läge? 


3 oktober 2020

Utbildningsavtal med Göteborgs Stad, 2021-2025!

Jag har själv arbetat med utbildningsinsatser till Göteborgs Stad sedan över 15 år och levererar även just nu utbildningar inom ett flertal områden till staden med bolag och övriga som valt att haka på avtalet. Från och med nästa år och 4 år framåt (2021-03-01 till och med 2025-02-28!) inom området "Datautbildningar för professionella användare", ett tydligt växande och även prioriterat område!

Jag är oerhört stolt över att det arbete som vi tidigare levererat är av allra högsta kvalitet och också fått detta stora förtroende att växla upp ytterligare under en så lång period!

Utpekade utbildningsområden

  • Område A – Microsoft
  • Område B – Cisco
  • Område C – Vmware
  • Område D – ITIL
  • Område E - Krav & Test

Skulle det vara så att just det utbildningsbehovet som du letar efter ligger inom ett område som inte omfattas av kategorierna ovan så är det inga problem alls då jag även är exklusiv avtalsförmedlare kring övriga områden! Så även då är det bara att kontakta mig för bästa utbildningsalternativ!

  • Område F - Förmedlare av datautbildningar - för samtliga övriga utbildningsbehov som ej täcks av specificerade områden A-E kontaktar du mig för hjälp. 

Avtalet innebär volymrabatt på öppna/schemalagda kursplatser samt stöd kring företagsintern grupputbildning som offereras separat för vardera aktivitet med rådgivning kring kompetenshöjningsalternativ. 

Beställare som kan åberopa avtalet

  • Beställare inom Göteborgs stad enligt www.goteborg.se 
  • Göteborgs Begravningssamfällighet
  • Göteborgsregionens Kommunalförbund och ISGR AB
  • Räddningstjänsten Storgöteborg
  • Gryning Vård AB
  • Stiftelsen Göteborgs sjukhem inklusive ingående stiftelser och bolag
  • Härryda kommun
  • Kungälvs kommun
  • Mölndals Stad inkl. MölndalsBostäder
  • Orust kommun
  • Partille kommun
  • Stenungsunds kommun
  • Tjörns kommun och de under ramavtalstiden vid var tid existerande kommunala bolagen
  • Öckerö kommun inkl. bolag, Öckerö Fastighets AB, Öckerö Rederi AB

Jag ser verkligen fram emot att växla upp än mer tillsammans med denna fantastiska kund!

1 oktober 2020

Hälsobingovinnare

 

Såhär när många av oss fortfarande arbetar på distans och ofta tappar bort vardagliga rutiner är det nästan än mer viktigt att hålla koll på din mentala och fysiska energi! Idag tänkte jag ge ett extra kudos till marknadsavdelningen som tagit fram ett fantastiskt "hälso-bingo-spel" för alla oss som behöver en liten extra spark för att komma igång :)

Några utav "brickorna" var ganska lätta att kryssa i som "ät en frukt", "ring någon som känner sig ensam", "tipsa om ett hälsosamt recept" etc, men smart nog låg inte några av dessa i direkt anknytning till varandra. Däremot gick det snabbt för en kollega att få till en enkelrad, förklaringen var tydligen så enkel som att "har man ingen familj kan man fokusera fullt ut på sånt här" :)

För egen del trodde jag att jag aldrig skulle bli klar med vissa delar, en helt vegetarisk vecka till exempel fick bli enbart för mig själv här hemma då familjen revolterade. 100 situps i "gruppen" körde jag på egen hand här hemma och den där skärmfria kvällen satt väääldigt långt inne, men det gick :)

Överlag så är det alltid kul med tävlingar, men för egen del ser jag verkligen dubbel bonus här med att även få till ett gäng hälsosamma aktiviteter som jag nog i vissa fall inte hade genomfört på eget initiativ. Hoppas att fler företag passar på att göra något liknande, det behövs!!




Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *