28 november 2020

Utbildningsavtal med Trollhättans Stad, 2021-2023!

 Utbildningsavtal med Trollhättans Stad

Såhär mot slutet av året handlar mycket av arbetet att bygga upp grunden inför kommande utbildningssatsningar och därför är jag väldigt stolt och glad över att Trollhättans Stad varit så nöjda med mitt utbildningsstöd att det befintliga ramavtalet förlängs med ytterligare två år!

Själv arbetar jag framförallt med kontakter inom Västra Götalandsregionen men även visst stöd nedåt Halland och inåt Småland. En röd tråd är att jag i många fall funnits med som utbildningspartner under flera år och jag är stolt över att kunna förvalta dessa kontakter så väl!

Som läget är för tillfället så kommer vi fortsätta med distansleveranser av kurser åtminstone Q1 nästa år och vi får se när vi börjar kunna komma tillbaka till vanliga klassrumsutbildningar på plats igen. Det som då är allra viktigast för mig är att kunna säkerställa min roll som lokal utbildningspartner och möjligheten att kunna genomföra så mycket utbildning som möjligt på plats i här i Göteborg! 

Innan Coronan slog till hade redan flera föreläsningar börjat genomföras online och lokala träffar med intressanta ämnen som sammanhållande tråd. Nu blev det ju tyvärr tvärstopp för mer sådant, men var så säker att när vi väl kan börja träffas igen så kommer vi arrangera mycket intressant för dig som arbetar med IT på något sätt!

Nu är det bara drygt tre arbetsveckor kvar på 2020, blir spännande att se vad som hinner hända mer innan vi stänger ner för julledigt!

22 november 2020

Få fart på affärerna genom utbildning

 

Nu är vi snart inne i december och har ni inte redan börjat planera för kommande utbildningsinsatser så är det hög tid nu! Har du själv något slags ansvar för organisationsutveckling och intern kompetenshöjning vill jag att du läser inlägget här nedan lite extra noga! 

Jag sitter nu i helgen och letar efter en bild från ett tag sedan och råkade ramla över ett gammalt inlägg från förra decenniet där jag räknade lite grann på de ekonomiska fördelarna med att satsa på kompetenshöjning. Utöver de rent praktiska fördelarna att medarbetarna faktiskt kan produkterna de arbetar med så finns det ju också många ekonomiska fördelar med att investera i utbildning för medarbetare såväl som arbetsgivare...

Statistiken från bloggen är ganska tydlig och jag känner att med tanke på alla besökare från stora Svenska arbetsgivare som (ibland) dagligen besöker min blogg så är det en bra idé att efterlysa dig som just nu sitter med ett rejält kompetenshöjningsbehov där vi skulle kunna hjälpa till att få upp ett gäng till en högre nivå inom vilket området det nu kan vara. Gjorde ett litet räkneexempel med en kund (låt oss hypotetiskt säga att det rör sig om Azure-utbildning, otippat va ;)

Säg att ni har 30 medarbetare som i dagsläget levererar bra och av dessa är 10 helt bundna till ett enda projekt hos en större slutkund. Om ni skulle kunna höja effektiviteten med 10% genom att vi tar fram en Azure Academy och under 6 månader garanterar att dom inte bara höjer sin kunskapsnivå utan även breddat kunskaperna till att täcka in områden som tex. säkerhet och AI... Hur mycket mer skulle ni då tjäna om vi genom detta hypotetiskt effektiviserar och frigör tid som motsvarar 2 heltidstjänster per arbetsvecka? Ni har ju själva koll på ekonomin, så räkna lite på det...

Kostnaden för själva kompetenshöjningsdelen är antagligen betald inom ett 3-6 månader, därefter genererar er insats direkt en vinst som sedemera kan utökas om vi fortsätter göra liknande satsningar inom fler kärnområden och så vidare och så vidare...
Exemplet ovan är såklart rent hypotetiskt och inte statistiskt bevisat eftersom just detta utbildningsprogram för exakt dessa personer inte är genomfört, än... Men det jag vill bevisa är att nuförtiden går man inte kurs bara för en certifiering eller för att man "ändå har en veckas kurs som löneförmån per år". Nuförtiden är det framförallt affärsvärdet som styr om någon skall få gå kurs och sett till många av mina gamla kunder som jag nuförtiden ser tillför mer och mer till företaget, så är det extremt konstigt att arbetsgivarna inte fullkomligen överöser oss utbildningsbolag med pengar för att via vår erfarenhet både öka sin egen kompetens och då även maximera sin egen vinstdrivande verksamhet!!

Nuff said... sitter du som något slags chef och vill maxa värdet som just ditt gäng ger tillbaks till bolaget!? Hör av dig till mig och var beredd med en stor pengapåse så lovar jag att utbildningen inte bara kommer att betala sig, det kommer inte dröja länge innan ni ser att den också genererar bättre resultat hos er såväl individmässigt,  affärsmässigt och inte minst arbetsmiljömässigt!


18 november 2020

Digitalisering ökar tillgängligheten

 

Vi upplever just nu en pandemi av sällan skådat slag, ett virus som sprider sig och sätter skräck i människor över hela världen. Samtidigt märker jag ett slags förändringsarbete som nu i flera fall nästan tvingats på oss och många gånger ser vi att det faktiskt fungerar att göra uppgifter annorlunda än tidigare...

För oss på IT-sidan har till exempel distansarbete länge varit ett väldigt bra alternativ till resor, fysiska möten, kompetenshöjning och liknande. Andra branscher har inte haft samma behov och ibland förståelse för tekniken som stöd kontra ett arbetssätt som liksom "alltid varit såhär". Nu kommer rapporter från fler och fler organisationer och arbetsgivare att medarbetarna i så stor grad som möjligt skall arbeta på distans, undvika större grupper av människor och egentligen försöka utföra arbetet på ett sätt som påverkar resultatet så lite som möjligt medans vi minimerar riskerna.

Vi ser organisationer som Microsoft som lyfter fram sin Teams-teknik till stöd för skolor vars elever inte skulle kunna få undervisning på vanligt sätt, virtuella möten blir plötsligt ett vanligt inslag i arbetslivet och insikten att alla möten inte behöver vara fysiska slår allt fler.

Inom utbildningsvärlden har vi sedan länge arbetat med att förbättra tekniken kring distansutbildning och även om det blivit allt mer vanligt de senaste åren ser jag nu att vi har möjlighet att stötta kompetenshöjning än mer även när du som kursdeltagare till och med kan delta på kursen från ditt eget hem och slippa resor och risker som läget ser ut. När jag själv deltog på konferensen EdTechX i London senast så lyfte en av föreläsarna fram att i Nordamerika är det nästan 80% av de som behöver en kortare spetsutbildning som faktiskt föredrar att delta live-online där läraren kanske står i ett klassrum hundra mil bort.

Vi har tidigare lyft fram miljöaspekten med att delta via LiveClass på en utbildning och nu är det än tydligare att vi även kan tillfredsställa kontinuerlig kompetensutveckling även under omständigheter som berör hälsa och välbefinnande. Jag är stolt över att se att samtliga av de öppna utbildningarna som vi har på schemat även går att delta i på distans .

12 november 2020

Red Hat Sales Specialist

Red Hat har jag ju arbetat med i en hemskans massa år som utbildningspartner och innan dess var Novell med sin Suse en trevlig partner så Linux är ju inte direkt främmande. 

Av någon anledning har jag ändå haft ett stort fokus på Microsoft genom åren med en touch av AWS efter att fått med dom som utbildningspartner så för dessa två partnerskap har jag tagit ett flertal certifieringar genom åren, men av någon anledning aldrig något liknande för Red Hat, tills nu då :)

Med tanke på att jag inte är tekniker eller utvecklare så är mina certifieringar mer från ett verksamhets- och affärsutvecklande perspektiv. Lite kul ändå att som här få en stämpel på att jag "have demonstrated comprehensive, applied knowledge and a deep understanding of Red Hat products and solutions", det ni!

Jag har själv alltid utgått från att om jag arbetar med ett visst område så skall jag även ha en viss kunskap kring detta så det är faktiskt med stolthet som jag delar detta diplom :)


10 november 2020

Agilt ledarskap, som en viking!

 

Trust Based Agile, en bok av Tobias Strandh

I somras när jag precis påbörjat översättningen av mina första två böcker om agilt ledarskap så ramlade jag in på ett TV-program om staden York i Storbritannien och förutom de intressanta fornlämningarna fascinerades jag över hur uppskattat det nordiska ledarskapet faktiskt varit. Bilden av forntida vikingar vi i allmänhet har är väl inte direkt den av smidiga ledare...

Vikingaeffekten
Det vi idag kallar agila metoder stämmer i mångt och mycket överens med de värderingar och riktlinjer som våra nordiska förfäder gick efter i sin vardag för flera hundra år sen. Jag letade lite på internet och hittade till sist boken "Vikingaeffekten" av Gunilla Andermo Näsström som släpptes 2009 och visar upp en fascinerande berättelse över hur vi i norden jobbar kring ledarskap.

Ett team, med en ledare, som kan bidra till maximalt samarbete, genom att ta tillvara varje individs unika kompetens,för att nå ett gemensamt mål, till glädje och nytta för alla inblandade,kommer att komma långt och nå stor framgång.

Tycker ni att citatet ovan känns bekant ifrån våra tankar nuförtiden kring agilt arbete? Själv känner jag mig verkligt träffad då dessa gamla idéer stämmer så väl överens med hur jag uppfattar den agila resan. Jag kan varmt rekommendera denna lättlästa och intressanta bok som är baserad på flera års forskning!

Själv har jag ju som sagt precis släppt min engelska översättning "Trust Based Agile - a Viking approach to leadership" och är du nyfiken på den boken så kan du läsa mer och beställa ett eget exemplar här på bloggen. Snart är det ju jul, så kanske den perfekta presenten till chefen i år? :)






Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *