18 december 2016

En utbildningsfantasts resa, del 13

Så är det då bara en vecka kvar av detta arbetsår och dags att återigen ta en blick i backspegeln. Mycket har hänt under året och sällan har en semester varit så efterlängtad som just nu.

I januari nästa är är det ju faktiskt hela 13 år sedan som jag kom in i den pedagogiska världen och de senaste åren har jag ju också i allt större grad kunnat vara med och påverka vilken riktning vi tillsammans tar framåt. Utbildningsvärlden förändras allt snabbare och på Informator har ambitionen legat högt och nu när vi ser resultatet är det klart att vi tagit flera steg mot att vara ett modernt edTech-företag, en riktig fjäder i hatten!

2016 kör igång med dunder och brak när hela bolaget åker ut i Stockholms skärgård och intar Sandhamn som nog är lite annorlunda i -17 än på sommaren. Här grundar vi året med att säkerställa hur vi tillsammans kan jobba än mer agilt och verkligen sätta starten för ett lyckat år!


I Q1 börjar jag i allt större grad fokusera på ett pedagogiskt ledarskap och arbeta mycket kring våra leveransmetoder och ta in internationell forskning i allt större grad. Digital innovation och disruption är buzzwords på tapeten och det känns verkligen riktigt bra att vi på Informator inte bara "hakar på" utan verkligen går i bräschen för ett nytt tankesätt. Vår del av branschen har i mångt och mycket sett ungefär likadan ut sen jag började på Informator, men nu förändras omvärlden i allt högre takt! Jag engagerar mig också allt mer kring ledarskap och skriver bland annat en väldigt uppskattad artikel om Härskartekniker och hur man bryter dessa.

Under påsklovet passar jag och familjen på att återbesöka härliga Berlin och det är något speciellt med dessa storstäder, man hittar alltid något nytt samtidigt som det finns mycket härligt att komma tillbaka till. I år blir det mycket sightseeing i och runt staden och det är lite speciellt att köra inne i en stad som har 3-4 filer åt ett håll, planering är bara förnamnet :)

Att kunna ladda batterierna lite sådär i förväg är något jag behövt arbeta fram genom åren. Jag vet inte om det är en liten förvarning, men jag har aldrig tidigare känt att jag behövt vila innan sommar och sen vinter, men i år blir det en skön återhämtning innan vårpuckeln drar igång!

I mitten juni bär det iväg till internationella EdTech-konferensen i London och det är verkligen intressant och lärorikt att höra hur globalt erkända skolor som Harvard, Yale med flera arbetar för att möta en ny kultur och förväntningar på en mer tillgänglig sort av utbildning. Från denna konferens tar vi med oss mycket som vi direkt kan börja arbeta med kring Informators pedagogiska upplägg och ny teknik att fundera på hur och om vi alls skall satsa på det nu eller framåt. Lite synd att vi inte träffade fler branschkollegor från Sverige, men förhoppningsvis kan vi tillsammans arbeta mer med detta framåt!

Någon vecka senare är det dags för årets a Mindset for results med vår lärplattformsleverantör Promote och det är verkligen spännande att umgås med proffsiga människor från såväl stora som små organisationer som delar vårt tänk kring vikten av lärtransfer och pedagogiskt stöd. Fjäder i hatten att vi på Informator får dubbla priser både kring leverans och specifikt utpekat utbildningsprogram för Ericsson som Informator får pris för bästa internationella leverans!


Min semester blir allt senare på sommaren känns det som och ytterligare någon vecka senare så är det dags för mig och vår IT-Chef Milad att resa till Kanada och Microsofts Worldwide Partner Conference som i år huserar i Toronto. För mig är det tionde året som jag deltar och tyvärr känns det allt mer som upprepning av tidigare konferenser och faktiskt inte särskilt bra föreläsningar. Att umgås med partners från hela världen är som alltid trevligt och intressant, men när det presenteras att nästa WPC hamnar i Washington D.C för tredje året på kort tid gör att jag och många med mig med stor sannolikhet inte kommer att delta nästa år...

Hösten 2016 blir inte alls den fortsättning på året som jag sett framför mig. Det har ju varit ett överdrivet tempo i jobbet senaste åren och många i min omgivning har reagerat ordentligt över mitt konstanta resande och hur mycket olika uppdrag som jag tagit på mig både på jobbet och runtomkring. Nu säger kroppen till sist stopp och trots att jag precis haft en skön semester med familjen så är jag inte uppvilad. Innerst inne har ju även jag insett att det inte är hälsosamt att jobba som jag gjort så med siktet inställt börjar jag skala i allt jag kan för att ha kvar det fokus jag faktiskt har som chef och ansvarig för bolagets produkter, marknadsföring och lärare.

Jag har några redan inplanerade aktiviteter, men i övrigt är det fullt drag i handbromsen när det gäller resande och allt som ligger utanför min kärnverksamhet sätter jag ett omedelbart stopp för. Möten kan hållas via Skype och planering kan skötas via Slack och Trello. Fokus för mig blir framförallt att börja ta hand om min kropp och se till att ledig tid viks åt familjen och inte kvälls/helgjobb som tidigare. Oavsett situation så är det verkligen något jag rekommenderar, det gynnar inte någon om jag blir sjukskriven. Jag behöver inte skriva mer om detta, men så länge som jag misskött mig själv så kommer det ta lång tid att komma tillbaka i gammal god form och oavsett så är träning och vila något jag kommer att ha full koll på framåt!

Året slutar ändå väldigt intressant... Informators ägare beslutar sig för att vi skall göra en riktad gemensam satsning med vårt systerbolag Tieturi i Finland och för min del kommer det att bli ett nytt kapitel där jag tar över som Nordisk chef för produkter och marknadsföring med personal på plats även i Helsingfors. Det känns som ett rolig utmaning och något som laddar mina batterier (och självklart en skön julledighet dessförinnan). Att jag också rundar av året med att ta emot flest nomineringar från kollegorna för årets medarbetare som levt upp till Informators värdering MOD gör att jag verkligen känner förtroende för det jobb som jag utfört och har framför mig. 2017 skall bli ett år där vi arbetar smart och framgångsrikt!

1 september 2016

Dags att växla ner

samlat gäng på härliga Skagen
från och med hösten 2016 är mitt beslut att verkligen varva ner, satsa på det som är absolut viktigast och helt enkelt lära mig att börja tacka nej då och då... ett litet steg för vissa men ett betydligt större för mig personligen

1. Alla möten behöver inte vara "live", idag finns det riktigt bra alternativ med Skype, Hangouts etc och framåt kommer detta alltid vara mitt förstaval när någon vill ha en diskussion "ansikte mot ansikte"... finns liksom ingen anledning att jag ska gå upp 04.15 och åka tåg i 3 timmar för ett lunchmöte och sen hem igen...

2. Jag har varit borta allt för mycket från familjen, även när jag varit hemma (men arbetat). Resor kommer skäras ner drastiskt (se punkten ovan). När det gäller jobb så slutar jag 17.00 och helger är inte arbetsdagar, så enkelt är det och ingen tackar mig för att jag svarar på ett mail 21.00 istället för 08.00 dagen efter... Jobbmobilen kommer förresten ligga på laddning då också!

3. Hälsa och eget välbefinnande är något som oftast fått stryka på foten för "brådskande arbetsuppgifter". Hädanefter kommer jag fortsätta som på semestern och träna minst 3 dagar i veckan och med lite tur få upp både kondition och kanske få bort några extrakilon. Får jag in lite mindre snabbmat och mer ordentligt käk också så är det bara positivt! Återigen, att jag lägger en timme på träning kommer ge så mycket extra även i arbetslivet!

4. Sluta reta upp mig på saker och folk jag inte kan förändra. Att svära över personen som slängde sig in precis framför mig på motorvägen kanske känns bra för tillfället, men rent ärligt kan ju jag sakta ner lite själv och med lite tur står farbror blå bakom nästa krök och plockar in fartdåren :)

Jag är övertygad om att både jag, min familj och kollegor kommer se de positiva förändringarna och denna gång står jag stenfast, det här är jag och trivs någon inte med den förändringen så är det antagligen inte någon som jag kommer att känna saknad av framåt heller!

28 juli 2016

Att leda digital innovation

Samlad ledningsgrupp för Informator Utbildning 2016

Nu är vi inne på sluttampen av semestern och om drygt två veckor är det dags för Informators kickoff inför höstens sköna utmaningar! Vi har betat av en hektisk vår där vårt arbete för moderna kursleveranser skördat framgångar i form av dubbla utmärkelser på branschkonventet a Mindset for Results och det är något vi kommer arbeta än mer med i höst för att möta de behov och förfrågningar vi hela tiden får med oss från våra kunder, partners och leverantörer!

Vid den internationella EdTechkonferensen i London fick vi med oss både bekräftelser på att vi gör helt rätt och både följer och leder de förändringsvindar som sköljer över utbildningsbranschen. Nya generationer och agila organisationer ser annorlunda på hur kompetenshöjning bäst genomförs och här får Informator verkligen bekräftelse gång på gång att vi både har förstått och börjat genomföra dessa förändringar och påbörjat en ny 25-årsomgång i utbildningsbranschen!!

Under sommarens stora Microsoftpartnerkonferens fick vi ytterligare bekräftelse på att det är agila organisationer som gäller och att digital innovation står högst upp på dagordningen även för en global jätteorganisation som Microsoft. Det var verkligen en härliga känsla att nästan kunna sitta och bocka av detalj efter detalj i talarnas rekommendationer och känna att det där har vi redan gjort och börjat planera för nästa steg.

När höstens utmaningar snart kör igång är det skönt att känna att vi på Informator inte bara är på rätt väg när det gäller digital innovation och edtech, vi springer i förstaledet och visar vägen!

17 juli 2016

En vecka i Toronto - WPC16

When in Toronto - Microsoft Worldwide Partner Conference 2016
Så är det då äntligen riktig semester efter en fullspäckad konferensvecka med grymt många sköna Microsoftpartners ifrån hela världen! Till att börja med måste jag påpeka vilken underbar stad som Toronto är! Grymt vänliga människor överallt, en promenadvänlig stad med mycket att se, kan inte bli bättre!

För min och kollegans del började konferensen på allra bästa sätt med en lugn och stabil överfart (inte att förglömma att många resor försenats både timmar och dagar). Fredagen bjöd på perfekt väder och en trip tillsammans med ett gäng partners och Microsoftare till CN Tower eller som dom själva presenterar byggnadsverket "världens högsta torn". Perfekt inledning på konferensveckan verkligen! Lördag blir en mjukstart på att träffa nya affärskontakter i mindre formella omständigheter och söndagen sen när Ingram bjuder på utflykt till Niagarafallen kommer varken jag eller övriga deltagare att glömma, klockrent!

Klart det är tummen upp när man besöker Niagarafallen!
Konferensen i sig körde väl egentligen igång på riktigt i samband med Svenska Microsofts Svenskmingel och EM-final under söndagen och i år slog vi tydligen rekord igen med Svenska deltagare trots att jag personligen saknar ett gäng gamla veteraner som valt att stanna med familjen. Inte så konstigt kanske med tanke på att WPC alltid genomförs på bästa semestertid...

Måndag då och vi samlas sådär 20.000 pers inne på Toronto Maple Leafs palats Air Canada Center för att lyssna på Sataya Nadala & Co från Microsoft om året som gått och vilka utmaningar vi står inför. Tyvärr missade Microsoft verkligen i år att nå den där toppen på Keynote som man brukar sätta stämningen med och när den dessutom slutade sådär 1 timme tidigt var jag absolut inte ensam om att undra ifall det där var en enda lång reklamfilm för nya varianter av Office 365 och Azure!? Inte så spännande men det skulle ju komma mera på andra håll...

Första riktigt sessionen handlade om att leda digital transformation och det är ju precis den vägen som Informator hoppat på med hull och hår så verkligen skönt att se extra bekräftelse från Microsofts håll att det är detta som gäller. Förra året var "disruption" nyckelordet och i år kör man hela vägen med "Digital Transformation" och grym tajming verkligen från oss igen då vi både har ett späckat kursutbud med topplärare på området och dessutom kör Leadership Tour i höst igen med just detta som tema, fingertoppskänsla brukar det kallas :)

Empowering Digital Transformation
Jag skulle nog kunna sammanfatta i stort sett alla sessioner med denna upplevelse. Microsoft pekar återigen med hela handen mot att det är dags att hjälpa alla organisationer/företag att våga ta steget och bli mer digitala, oavsett bransch och inriktning! Jag kan bara säga att Informator är med på tåget!

Jag skall inte gå igenom alla presentationer och sessioner under veckan (det blir en hel del :) men jag vill gärna avsluta med att peka på vad just Microsofts Learningdel ser som viktigast just nu och (drumroll...) ja det är digital transformation! Bilden till höger visar deras färdriktning med att bredda produktportföljen (fler områden, inriktningar), optimera leveransprocesser, fyll anställda med nytt tänk och energi och involvera lärarna. Det är precis det som vi har arbetar extremt hårt med senaste 2 åren och att vi har det försprånget ser vi redan nu resultat ifrån!

Nu stänger jag själv ner arbetslivet för ett tag och lägger fullt fokus på familjen fram tills vi kör igång igen den 8 augusti. Jag hoppas ni gör detsamma så kommer vi alla tillbaka i höst, laddade med ny solenergi och redo för nya spännande utmaningar tillsammans!! Trevlig sommar!

6 juli 2016

Allt inlagt och planerat inför #WPC16

Toronto en alldeles vanlig sommardag typ
Så borde då allting vara inplanerat och klart inför årets resa till Microsoft Worldwide Partner Conference. I år är det ju i Kanada och trots att jag rest till USA ett antal gånger nu genom åren så har frugan lyckats skrämma upp mig efter att ha sett "Border Control" på TV. Själv misstänker jag att jänkarna har minst lika hårda regler, men eftersom TV visar upp det allra värsta hela tiden så börjar jag så smått tvivla på att jag har allt klart. Tänk om man råkat missa något (har nog aldrig printat så mycket dokument tidigare), tänk om snusen plötsligt klassas som farligt gods och jag hamnar i ett mörkt rum med surmulna fransk-kanadensare som tvingar mig berätta varför jag snusar!? Ääh... så farligt skall det väl ändå inte vara :)

I år har jag ju en ny compadre med mig och det är vår IT-chef Milad som för första gången hänger med på WPC. Med tanke på de steg som Informator tagit med honom vid rodret känns det extra viktigt att ha med en riktig IT-nörd på denna resa och kanske kunna växla upp än mer när vi kör igång igen i höst! Sessionerna i sig brukar ju inte direkt ligga på lvl300, men ett och annat i expohallen lär vi nog hitta användning för!

Sessionerna då... självklart är det en besvikelse att Tiffani Bova inte kommer i år, hon blev ju rekryterad från Gartner till Salesforce och Microsoft släpper ju inte in konkurrenter på konferensen. Lite irriterande att LeX (Learning) som vanligt har sina sessioner exakt samtidigt som andra sessioner som jag siktat in mig på så vissa timmar ligger det fyra sessioner samtidigt för att timmen efter inte ligga något direkt, dåligt planerat :/ Å andra sidan har det funkat bra när partners runtom vill boka in rundabordssamtal så vi lär hinna med mycket ändå! After hours sessions börjar också fyllas på och inleds med en uppladdande lördag för mig (där flera andra passar på att besöka outlets och liknande som jag redan varit iväg på i år).

Söndagen inleds på bästa sätt när Ingram bjudit in till besök vid Niagarafallen och avrundas med Svenskmingel, blir kul att se hela gänget som deltar i år! Måndagen sen blir knökfull med Keynote, DevOps och Learning på dagen och sen både Office 365 plus Cloud & Enterprisemingel på kvällen... skön måndag :) Tisdagen sen blir mycket möten för min del, många som vill jobba med Informator just nu vilket såklart är väldigt roligt! Svenskmiddag på kvällen sen blir på en Tequilabar, spännande! Sen onsdag och avslutande Keynote med Kevin Turner & Co och avslutningsmingel på kvällen rundas av med torsdagsförmiddag med bara Svenskar och resa hem. Ok, jag tror att allt är kirrat, ser fram emot att besöka Kanada :)


2 juli 2016

Microsoft WPC 2016 - Toronto here we come!


Nu rundar många av för semester och till helgen är det dags för Microsoft Worldwide Partner Conference i Toronto, Kanada och för mig blir det nionde året att delta (Denver, Houston, New Orleans, Washington D.C, Los Angeles, Houston (igen), D.C (igen) och senast i Orlando). Antalet Svenska deltagare har varierat från år till år och i år verkar det saknas några partners som varit med tidigare år, men för oss på Informator är det självskrivet att vara på plats under årets viktigaste Microsoftevent!

I år är det jag, Tobias Strandh (Utbildningschef) och Milad Hashemi (IT-Chef) som åker över till Kanada och det finns många bra anledningar att satsa på detta event. Här nedan tänkte jag lista upp fem skäl som gör att Informator satsar rejält på detta event varje år.

1. Ta del av tekniknyheter tidigt
Microsoft “sparar” många produktsläpp och information för att vi partners skall ta del av detta först av alla. Under WPC fullkomligt dräller det av information kring teknik under utveckling eller precis på väg att släppas till kunderna. Detta är något som för oss som Microsoftpartner innebär en möjlighet att alltid ligga lite steget före… Nu kanske man inte går ner på detaljnivå som på tex. TechEd, Build och liknande events, men för oss som har lite bredare synvinkel är det definitivt det bästa eventet under året när det gäller Microsoftteknologi och framförallt ger det oss en möjlighet att ligga steget före och stötta er kring det allra senaste!

2. Knyt till dig nya partners och kunder
Under WPC har du möjlighet att umgås med branschkollegor under flera dagar (och kvällar) i sträck. Under de år som jag deltagit på WPC har jag hittat både nya internationella partners och även möjliggjort affärer som mer än väl täckt den kostnad det innebär att delta. Egentligen är det mer än så, efter alla dessa resor med i många fall återkommande resenärer är det så att jag hittat flera nya vänner där man egentligen inte alls behöver diskutera affärer utan enbart kan tycka att det är trevligt att umgås ändå!

3. Lär känna Microsoft Sverige
Att WPC är ett enormt viktigt event för Microsoft kan man tex. märka på att vi sedan flera år får se i stort sett hela den Svenska ledningsgruppen på plats under konferensen. Vill du få höra mer hur vindarna kommer vridas den närmsta tiden kommer du helt enkelt inte att få ett bättre tillfälle att kanske få sitta ner och ha ett personligt samtal med den som ansvarar för det område som ert företag arbetar främst med!

4. Kom nära Microsoft Corp
Under WPC som sällan annars har du möjlighet att lyssna på sessioner där den högsta ledningen inom Microsoft sätter ord på sina tankar kring hur vi som partners kan optimera vårt arbete kring Microsoftteknologi. Som exempel så passade jag ett år på att skicka ett mail till Kevin Turner (COO Microsoft) för att tacka för inspirationen under WPC och fick svar redan samma dag “Tobias – Thanks for the note! We will win as a team! //KT”

5. Känn boosten att vara Microsoft Partner
Ok, det kanske kan kännas lite väl amerikanskt “hallelujahmässigt”, men det ger faktiskt en rejäl boost att känna att man är del av något mycket större, en känsla man delar med tusentals andra under minst en vecka där den samlade energin från alla deltagare skulle skrämma slag på konkurrenter som tex. Google, Oracle och Apple. Den här boosten ger mig alltid extra energi till hösten att satsa på Microsofts teknologi och se till att vi kan hjälpa så många som möjligt att gå hela vägen!

Vi ses i Toronto!

1 juli 2016

Med rätt attityd för att nå resultat!

Informator dubbelt prisade på Promote Network Summit 2016
Efter en hektisk vecka har jag nu landat och kan se tillbaka på alla intryck. Det är ju ingen hemlighet att jag det senaste 1½ året har arbetat rejält för att kunna leverera utbildning på för dig på dina villkor och denna vecka har varit en bekräftelse på hur långt vi faktiskt har kommit!

Arrangerat av vår lärplattsformspartner Promote har vi jobbat i workshops kring lärtransfer och fått möjlighet att uppleva intryck både från utbildningspartners och deltagare från globala företags Learning & Development-avdelningar. Vi satsar rejält på att bli ännu bättre så det har varit många Informatörer på utbildning både tisdag, onsdag, torsdag och fredag! Personligen fick jag flera nya idéer som vi börjar implementera i höst när vi tar nästa steg i iterationen

Workshopande kring Promote Best Practices
Självklart var heldagen tillsammans med estradörerna (och utbildningsvärldens rockstjärnor) Professor Robert Brinkerhoff och Dr James Kirkpatrick lika bra som förra året och det är mycket tänkvärt som lyfts upp. Men den allra största behållningen i år för min del var att träffa så många andra partners som tänker kompetenshöjning på ett sätt som jag själv hoppas kunna sprida till än fler av våra kunder framåt! När vi tillsammans börjar diskutera bästa ROE (Return Of Expectations) kontra ROI när det gäller utbildningsinsatser, ja då ser jag ljust på vår framtid inom kompetenshöjning!

Årets "tack alla partners"-tal från Promote :)
Sen skall jag inte heller sticka under stol med att det var riktigt, riktigt tillfredsställande att jag först får ta emot pris för samlade utbildningsleveranser tillsammans med Promote och sen nästan än mer överraskande får gå fram ytterligare en gång och ta emot pris för vår lyckade implementation av förändringsledningsprogrammet ”att leda hjärnor i förändring” hos vår fleråriga kund Ericsson! Där ser vi kraften när vi lyckas nå ut till både lärare och beställare, stort tack till vår lärare Maria Engström Eriksson som både tagit till sig och satsat hårt på vår lärplattform! Med partners och kunder som förstår nytta och värdet av lärtransfer med moderna leveransmetoder så kommer vi se än mer lyckade projekt framåt. För mig personligen är det härligt att kunna ta en välförtjänt semester men ändå redan längta tillbaka till i höst när vi kör vidare!

Samlat gäng Promotepartners ifrån hela världen, skärgårdstur 2016

19 juni 2016

A new Mindset, new Results

Torsdag den 30 juni är det dags för en av årets intressantaste konferenser för oss som arbetar med kompetenshöjning och lärtransfer. A Mindset for Results riktar sig mot alla som arbetar med HR och/eller utbildningsfrågor på något sätt och liksom förra året förväntar jag mig såklart också att träffa en och annan linjechef och affärsansvarig på plats!

Arrangör är vår lärplattformspartner Promote och det är verkligen spännande att märka att fler och fler av våra större kunder också valt att ta in plattformen för alla sina utbildningssatsningar, både internt och externt. Att vi på Informator har mycket goda erfarenheter av plattformen sedan vi introducerade den på samtliga våra öppna kurser för snart ett år sedan speglas verkligen av den feedback som vi får från våra kunder!

I år är vi både med som utställande partner och skickar också en rejäl delegation för att utvecklas än mer tillsammans med framstående talare på området som Dr. Jim Kirkpatrick, Professor Rob Brinkerhoff och Joe Richer (Global Lead for Instructional Design på vår trogna kund Ericsson).
Jag passar också gärna på att tipsa igen om att du som är Informatorkund och inte redan bokat biljett har möjlighet att köpa den subventionerat direkt via oss! Läs mer och boka din plats på https://informator.se/seminarier/a-mindset-for-results-2016

18 juni 2016

EdTechX16 London trendspaning

spaning på http://edtechxeurope.com
Att digital teknik inom utbildning kommer allt mer inom utbildningsväsen överallt är inte direkt någon hemlighet. Men hur jobbar de allra största globala leverantörerna och hur resonerar universitet, myndigheter och internationella bolag kring teknik, det är några av anledningarna att Emil Robertsson (VD) och Tobias Strandh (Utbildningschef) från Informator besökte EdTechX16 i London, en konferens som i år nästan tredubblat antalet deltagare (över 800 personer från 62 olika länder och nästan 200 talare).

När 1/3 av arbetsgivarna inte kan hitta nya medarbetare med rätt kompetens samtidigt som 1/3 av de anställda känner sig överkvalificerade för de arbetsgifter de har så ser vi ett tydligt mönster att vi tillsammans behöver höja fokus på utbildningsinsatser. På konferensen tittar vi på megatrender inom utbildning, vilka insatser kommer påverka utbildningssektorn mest framåt?

Digital Education is the oil of the learning industry

Det är inte så konstigt att just EdTech lägger mycket fokus på att digitalt lärande är huvudnäring inom utbildningsvärlden framåt och vi har ju redan konstaterat att digital transformation är på kartan för många av våra kunder. Mer intressant är när vi borrar ner på mentala delar som personifiering av inlärandet där framtidens generationer är vana att kunna skapa sina egna ”spellistor” (oavsett om det är Spotify, Netflix eller då inom kompetenshöjning). När Richard Culatta (fd huvudrådgivare inom utbildningsfrågor i Obamas administration) visar upp lågstadieskolor i Bronx som börjat med digitala, personifierade scheman där eleverna på morgonen ser vilken lektion de skall fokusera på under dagen, ja då förstår man att det inte är långt borta att fler skolor börjar anamma dessa mer riktade/personifierade utbildningsinsatser. Med hjälp av Big Data och Analytics så kommer vi också se fler och fler av dessa processer automatiserade vilket gör att lärarna kan fokusera på själva inlärandet mer än administrationen runt omkring.

Använd inte ny teknik för att kopiera gammal utbildning, skapa nytt!


Varför är den akademiska världen så trögrörlig och konservativ när världen i övrigt inte ser hinder med att använda ny teknik för innovativa lösningar? Att kopiera en gammal modell till digitalt format är inte innovation… Gemensamt svar när vi lyssnat på flera sessioner och talare är att det helt enkelt finns för många chefer/ledning som varken förstår eller är intresserade av ny teknik. Lösningen är på pappret ganska enkel, se till att utbilda dessa personer kring vad IT kan göra. När både möjligheter och ekonomiska detaljer blir mer tydliga, först då kommer vi kunna se mer teknik och nya innovationer mer utbrett och sanktionerat inom vanlig utbildning likväl som det används allt mer inom vuxenutbildning! Frågan är om det i vissa fall är för sent att tänka på att bygga om och som några talare föreslog, istället sikta på att bygga helt nytt istället för att stånga sig blodiga i försöken att förändra de gamla institutionerna. Byråkrati är annars det största hindret just nu för digital innovation!

Continuous Learning – ett globalt fenomen över alla lärdiscipliner

Att tidsbrist är det största hindret för utbildning har vi ju redan tidigare konstaterat och intressant att se detta återkomma i sessioner inom både vuxenutbildning såväl som akademiska studier och även på en global plattform. Olika tidsbesparande tekniker som lärportaler, flippat klassrum, mobil- och social inlärning (som även vi på Informator anammat) blir mer och mer integrerat i lärandet. En gemensam bild på konferensen är att det gått mycket snabbare än beräknat att få ut dessa tekniker i verksamheten. Överlag har delen med onlineutbildning ökat, även på världskända universitet som Stanford och Oxford och frågan är mer när vi kommer se hela MBA-program och liknande som ren distansutbildning. När nu lärarbristen är ett globalt fenomen behöver vi lägga än mer fokus på tekniskt stöd som möjliggör att fler kan ta till sig de nödvändiga utbildningsinsatserna!

Samlad klokskap kring användning av Virtual Reality inom utbildning
Virtual Reality – en naturlig framtid inom utbildningsvärlden?

För flera år sedan var det Second Life som skulle vara omvälvande, en 3D-värld som vävde ihop gaming, fritid och arbete. Vi såg flera företag som satte upp sina egna hangouts i 2nd Life och satsade rejält med pengar på att attrahera besökare. Då var tekniken inte helt perfekt och projektet föll mer eller mindre i glömska. Nu har vi spelare som Google, Microsoft mfl som med ny teknik tagit Virtual Reality flera steg närmre den personliga upplevelsen. När resande och tidsbesparingar allt mer hamnar i fokus så kan liknande teknik vara ett naturligt svar. Vi har branscher som medicin, energi mfl där även kostnaden för den rent fysiska utbildningsmiljön är ett hinder och här finns det redan företag som arbetat fram virtuella utbildningsmiljöer som används dagligen. Google visar upp projekt som Expedition där de tar den virtuella utbildningen direkt vidare till den vanliga skolvärlden. Är detta kanske det mest utmanande och spännande konceptet som vi kommer se allt mer av framåt?
Teknik kan aldrig ersätta en dålig lärare,
men bra teknik kan göra en duktig lärare ännu bättre!
PS: Vi ses på http://www.edtechsweden.se den 20 oktober!

13 juni 2016

Dags för EdTechXEurope 2016



Så är det snart dags att flyga till London och EdTechXEurope 2016, kanske den viktigaste konferensen under hela året för europeiska och internationella utbildningsföretag.

På Informator har vi nu länge arbetat hårt på olika nivåer för att hitta de bästa metoderna att leverera utbildning för just dig på dina villkor och när vi nu får chans att på första parkett ta del av hur den internationella utbildningsscenen tar sig an de möjligheter som finns så kan jag garantera att vi kommer kunna presentera en och annan nyhet framåt hösten.

Continuous Education är såklart ett hett ämne och där har vi redan börjat producera Training as a Service, ett koncept vi kommer jobba hårt med även under sommaren. Att använda video och andra tekniker för att förstärka utbildningsinsatser lär snart vara en naturlig del i allt fler utbildningar och håller vi stenkoll på fler trender i branschen. Digital Innovation som vi nyligen införde som helt eget utbildningsområde är en naturlig bakgrund till hela konferensen, kanske vi framåt plockar in virtual reality som naturlig del i våra hands-on kurser!? Vem vet, men intressant kommer det bli och självklart skall dessa nya idéer komma Informators kunder till nytta!

PS: Självklart har jag sett till att hinna hem till fredagens Sverigematch mot Italien och där skall vi väl lyckas få till det där lagspelet ordentligt :)

5 juni 2016

Ledare, träffa era kunder!


I måndags var det nog den varmaste dagen hittills i år 2016 och jag personligen spenderade sådär 7 timmar i en bil, på väg till och hem ifrån Skåne. Nu går mina resor oftast till antingen Stockholm eller Göteborg, men ibland får jag även möjlighet att följa med våra säljare ut på kundbesök och det är verkligen extremt nyttigt!

Majoriteten av min arbetstid går ut på att antingen trendspana, hitta nya produkter och områden att arbeta med både kursutbudsmässigt, men senaste tiden även leveransmässigt. Inputen jag får är antingen från events, eller när jag träffar våra partners och kursledare för att diskutera hur vi tillsammans kan få till ett än bättre utbud. Annan superviktig input som vi arbetar med är såklart den information som våra Sales Reps och Account Managers får när de talar med och träffar kursdeltagare och beställare, men när jag får infon så är den såklart lite sållad och det är helt naturligt, annars skulle jag bara sitta och gå igenom detta hela min arbetstid. Men det jag upptäckte igår när jag fick möjlighet att träffa tre helt olika kunder var att det är så roligt och lärande att verkligen höra tankar direkt från de som faktiskt nyttjar våra tjänster. För mig personligen blev det en härlig bekräftelse på hur mycket rätt vi gör som bolag just nu, men också nyttiga insikter som faktiskt driver vår innovation framåt.

Så min fråga går egentligen till dig som arbetar i en ledande position, lite bortanför den dagliga kundkontakten. När träffade du själv era kunder senast och fick möjlighet att verkligen känna hur era produkter/tjänster uppfattas!?

14 maj 2016

Börja om från början

Fokuserat taktiksnack i halvlek med bästa Holmalunds IF P07
Ja lite så är det när jag nu varit med och hjälpt till i minstingens fotbollslag efter att ha följt 15-åringen från poolspel till 11-manna. Många saker som jag känner är självklara är plötsligt riktigt nyheter för dom små och själv märker jag att det behövs läsas igenom gamla regler för hur man spelar sjumannafotboll och egentligen saker jag själv trodde att jag hade stenkoll på. Det är egentligen inget konstigt alls och väldigt lätt att falla in i ”men det här vet ju alla”.

Det jag nu kommer att tänka på är att jag ganska enkelt kan dra paralleller till arbetslivet. Kollegor kommer och går, vissa är helt nya och andra kanske bytt avdelning efter lång tid med helt andra arbetsuppgifter. Som chef är det oerhört viktigt att ständigt påminna sig själv att bara för att du själv har koll på vissa arbetsdetaljer så är det inte lika självklart för alla. Om en ny medarbetare gör fel så beror det i de allra flesta fall på att chefen antingen glömt att visa eller kanske faktiskt till och med visat fel. Jag har själv både har en helt ny medarbetare på min avdelning plus en som kommit till mig från IT-avdelningen.

Det jag behövt göra är att gå igenom arbetsdokument, läsa in mig på rutiner som jag trodde var enkla att förklara men inte är det osv. Till sist är det också väldigt viktigt att komma ihåg att om någon av mina nya medarbetare gör fel så landar det på mig och det enklaste sättet att undvika det är att jag ständigt uppdaterar mig själv kring vad egentligen det är vi gör och ta en extra funderare kring om de gamla processerna faktiskt är bäst eller om vi kanske till och med kan göra vårt jobb på ett smidigare och snabbare sätt.

Personlig utveckling och affärsutveckling i ett helt enkelt!

10 april 2016

Härskartekniker och hur man bryter dem


Senaste inläggen har fokuserat mycket på förändringsledning och disruption. Som alltid finns det starka grupper som har väldigt svårt att släppa sin ”makt” och tex. ”så har vi aldrig gjort förut” är ett av de uttryck jag själv har mest svårt för.

När en grupp skall arbeta gemensamt för att nå vissa mål så finns det mycket skrivet kring hur gruppen på olika sätt skall bli framgångsrika. Något som däremot ofta dyker upp men inte är lika välbeskrivet är när en eller flera personer är rädda att tappa sin position och därmed agerar destruktivt för att stoppa nytänkande och starka personligheter som kanske tänker i andra banor.

Vanliga beteenden för liknande chefer/ledare tex. att återkommande snacka skit om den personen som för tillfället inte är i samma möte/rum som övriga (vilken person det är skiftar, övergripande är att det sprids en kultur av att gå bakom ryggen på kollegorna och sprida osäkerhet i gruppen).
Ett av de vanligaste beteendena är så kallade härskartekniker som Berit Ås har dokumenterat som tydliga punkter/områden. Här nedan tar vi en titt på dessa och även mina egna erfarenheter hur man kan gå in och bryta av detta otäcka beteendemönster.

Osynliggörande

Att stoppa bekräftelse av någons idéer genom att fördröja svar eller helt ignorera personen ifråga.

Exempel:
Den drabbade personen har lagt fram förslag på åtgärder som driver projektet framåt utan att få respons. Senare lyfter någon annan i den inre kretsen upp samma förslag och får beröm. Ett annat exempel kan vara att den drabbade personen har möte med de initierade och när ”härskaren” anländer så ignoreras den drabbade genom att tex. ej bekräftas med en hälsning, eller kan tex. få se ”härskaren” starta en konversation med någon annan och vända ryggen till.

Action 
– var övertydlig och tag plats. Tar vi exemplen ovan så bör den drabbade tidigt lyfta upp att förslaget är den personens, kanske genom att gratulera den andra parten som lägger fram samma förslag till att ha nått samma insikt som du gjort tidigare. Se till att ha alltid ha skriftlig dokumentation när det gäller liknande då detta alltid är enklare att gå tillbaka till! Vid det andra exemplet bryts osynliggörandet genom att du själv tydligt tar ett steg fram och muntligen bekräftar att du är medveten om beteendet genom att på ett positivt sätt själv bekräfta att du sett ”härskaren” och att det är ni som har ett möte. ”Nämen hej, vad trevligt att se dig, vi har ju vårt möte nu strax”!

Förlöjligande

Att genom ett manipulativt sätt framställa någons argument eller person som löjlig och oviktig. 

Exempel:
Ett vanligt sätt är att helt utanför ämnet/yrket jämföra personen med någon misslyckad kändis och kanske ett aktuellt case där vederbörande offentligt gjort bort sig, återkommande kommentarer om lustiga frisyrer (eller för män avsaknad av hår), ”skämt” om fysik etc. Bortviftning av förslagen får oftast kommentaren ”det där har vi redan testat och det funkade inte (då heller)”.

Action 
– ifrågasättande, bli inte tystad utan lyft upp att du både tycker kommentaren är kränkande och när det gäller ”det har vi redan testat” så begär att få resultat från detta test eller om det alls finns något dokumenterat som kan visa om det går att göra annorlunda denna gång.

Undanhållande av information

Att utestänga någon eller marginalisera vederbörandes roll genom att undanhålla väsentlig information.

Exempel:
Vid möte tar du upp en ny punkt upp där kollegor/chef meddelar att det där har det redan beslutats om vid tidigare möte (där du som ”problemägare” borde varit inbjuden). Det kan till och med vara så att man redan fattat beslut i frågan via mailväxling eller telefonsamtal där bara vissa personer varit inbjudna. I värsta fall kan det till och med lämna dig gissande ifall det överhuvudtaget har genomförts någonting alls eftersom du inte ens fått svar till och med när du direkt har efterfrågat detta. Hela denna process är till för att marginalisera dig som kollega och det kan till och med vara så att du uppfattas som en jobbig person eftersom du inte nöjer dig med status quo.

Action 
– Transparens!! I nya fungerande organisationer så är transparens ett av nyckelorden. Alla medarbetare bör ha möjlighet att följa beslut och tydligt se effekt och resultat av dessa. Nöj dig inte med ”det är redan fixat” utan begär att få läsa protokoll och liknande. Skriftlig kommunikation är en viktig väg för att kunna återkoppla till tidigare beslut och det förenklar även att du som intressent kan vara med och påverka. Återigen, tveka inte att lyfta upp på bordet att du som intressent borde ha varit med i processen och att du framåt vill se att det fungerar. Osynliggörande fungerar endast om den drabbade drar sig undan och slutar ställa krav.

Dubbelbestraffning

Att ställa någon inför ett val, och utsätta vederbörande för nedvärdering och bestraffning, oavsett vilket val vederbörande gör.

Exempel:
Du sitter med ett viktigt projekt som har deadline om två veckor, under tiden får du ständigt samtal och mail om andra punkter som ”måste prioriteras”. Här uppstår ofta en dubbelt negativ situation där du redan har ett heltidsuppdrag som du vet kommer bli lidande om du prioriterar annat. Samtidigt kommer du få negativ feedback om du inte hanterar de nya punkterna som ramlar in. Även om du direkt tar tag i de nya uppdragen så kommer detta med största sannolikhet drabba det större projektet med deadline och hur du än gör så framstår det som att du gör ett dåligt arbete.

Action 
– ett liknande beteende lider till utbrändhet och måste brytas, våga säga NEJ vid tillfälle och var tydlig med varför. Om du vet att ett nytt uppdrag kommer att påverka det du redan arbetar med så är du tvungen att välja. Kombinationen kan fungera om det är möjligt att förlänga deadline vilket faktiskt inte är helt ovanligt, var noga med tydligheten kring ditt val! I vissa organisationer är det nästan kutym att trycka på medarbetarna för många uppdrag då det kan stärka chefens förhandlingsposition både kring sin egen roll och även i förhandlingar kring lön, nya tjänster och liknande. Varken du eller organisationen i helhet tjänar något på otydlighet.

Påförande av skuld och skam

Att få en att skämmas för sina egenskaper, eller att antyda att något man utsätts för är ens eget fel.

Exempel:
Vid möten blir du gång på gång avbruten av chef eller övriga kollegor där dom antingen helt byter ämne eller lyfter upp ett ”mycket bättre sätt” att tackla frågan. Detta sker ofta i kombination med att vederbörande antingen tittar ut i det blå eller vänder sig bort från dig mot någon annan deltagare som hen fortsätter sin dialog med. Ett annat otyg är hänvisande till ”oskrivna regler” eller ”så har vi alltid gjort” för att bestraffa initiativ från dig på ett sätt som får dig att framstå som oupplyst eller helt enkelt slarvig och ”inte en teamspelare” (för ”alla andra vet ju hur vi alltid gjort”). Problemet är ofta att man har svårt att lyfta fram konkreta beslut och ofta till och med personer som skulle varit med om att fatta dessa beslut. Hela beteendet stöttar sig på att flocken stöttar ledaren för att i sin tur inte framstå som okunniga, tänk ”Kejsarens nya kläder”.

Action 
– vid mötesexemplet är ett tydligt arbetssätt att ha klara riktlinjer kring hur ”vi” skall arbeta under möten. Exempel på möteslinjer kan vara;

  • Sluta gräva
  • Argumentera inte
  • Värdera inte
  • Avbryt inte
  • Inga personliga påhopp
  • Inga yttre störningar, t.ex. Mobil
  • Passa tiden

När det gäller exemplet med ”oskrivna regler” är det ofta helt enkelt så att den ansvarige ledaren hittat ett visst sätt att arbeta och när någon/något bryter mot detta så är det per default fel och hänvisas till att man redan tidigare kommit fram till något helt annat. Ofta lyfts även framstående interna namn upp som bidragande till dessa tidigare beslut för att förstärka hur fel du har. När du begär skriftlig dokumentation kring dessa beslut kan motargumentet vara att så har aldrig någon annan gjort innan och att det inte är möjligt att skriva ner allt som genomförs.

Svaret för din del där är att om det är ett beslut som påverkar ditt arbete så vill du ha det skriftligt dokumenterat och att förändring är något som gör att företag och personer utvecklas. Vik inte ner dig utan begär att fördjupa ditt förslag vid kommande möte så både du och övriga har tid att ta ett mer nutidsbetonat beslut i frågan!

Sammanfattning

I de flesta fall av liknande övertramp som ovan slutar det hela med att den drabbade söker sig vidare till annan avdelning eller helt byter organisation. Det är få som faktiskt orkar med att ta strid för något när hela meningen med härskartekniken är att få personen som drabbas att känna sig ensam och utesluten. De få fall där den drabbade verkligen orkar med att ta strid för att kunna fortsätta verka på det aktuella stället är exempel på lyckade förändringsprocesser.

Organisationer som fortsätter uppmuntra liknande beteenden slutar oftast på samma sätt. Antingen får ansvarig chef (i vissa fall styrelseordförande) sparken och det kan även gå så långt som till stora skadestånd till både de drabbade och ibland företaget i sig. Det andra alternativet är att företaget går i konkurs då personal flyr och ryktet om den interna ledarskapsmentaliteten sprider sig på marknaden och ut till kunder och leverantörer. Dåliga och skadliga beteenden lönar sig aldrig i längden och det finns alltid gott om andra arbetsgivare på marknaden som mer än gärna tar över både personal, verksamhet och kunder!

8 april 2016

Stolt över Holmalunds duktiga damer

Holmalunds IF Dam från Alingsås som 2016 spelar i Elitettan
Är så stolt att ha kunna varit en del av Holmalunds IF duktiga Damlag som i år krigar i Elitettan, Sveriges näst högsta serie för damer, ni är bäst! För min egen del så är jag väldigt nöjd med att kunnat hjälpt till med informationsflödet där Damernas närvaro på sociala media ständigt ökar och som exempel står de tre damlagen (Elit, F19, Akademi) för över 50% av alla unika besök på föreningens hemsida!! Jag har också fått jättebra kontakt med representanter från övriga föreningar och EFD och det känns verkligen att på denna nivån både krävs och ges det proffsighet i alla led!

Min ambition har hela tiden varit att både ge laget maximal exponering och samtidigt kontinuerligt lyfta upp alla de sponsorer som gör denna resa genomförbar. Trots att jag själv haft starkt begränsad tid att själv vara på plats på träningar och bortamatcher så känner jag ändå att min insats visar möjligheterna om man tar sig an uppdraget som man skulle göra på ett företag (även om de allra flesta inblandade på denna nivån av damidrott såklart arbetar helt ideellt).

Då jag arbetar mer än heltid med mycket resor och personalansvar samt dessutom vill kunna prioritera min egen familj och deras aktiviteter som tagit lite stryk så är det tyvärr så att jag nu inför seriepremiären känner att det är dags att lämna över stafettpinnen till någon annan som har mer tid att lägga det fokus som damerna förtjänar i sin satsning i Elitettan. Stort tack till alla i laget och staben, vi kommer såklart att både ses på Holmen, matcher och i sociala media framåt!

19 mars 2016

Disruption is the new black


In my previous post ”The future was here yesterday” I looked back on the rapid change and need for creative thinking and continuous improvement in our industries that has been the case for at least the last two-three years. Today there are few companies that atually argue they need to look at their business with new eyes and disruption is the word on everyone’s lips. At Informator we’ve recieved a massive interest in our new ways of delivering training, announced programs like “Leading Digital Business Transformation” and “Being Innovative” and lately I’ve also noticed people I’m connected to that also started highlighting these ideas.

So what is really happening, is everyone all of a sudden afraid that newcomers will take their place if they don’t re-invent themselves!? The digital transformation is moving so fast now that there surely is needs for quite some big colossus to begin their agile processes unless they want to continue a downwards spiral. But on other hand, many companies has a great product or service that just need to fit in a new world. New ideas combined with the skills and knowledge from experienced people will always be the best way to approach new markets (and yes, every new decade the kids transform to new clients and co-workers).
Whether a business, an organization or association, you can no longer continue working as you’ve always done just because it is the easiest way. If you want new employees, customers or members, the management must embrace new ways of working or choose not to be around in a few years 
The one important detail right now is that you really cannot continue working as you have all the time in world. Decision makers that take two-three weeks to go further with the tiniest details, will find themselves overrun by more fast moving competition. Of course you sometime need a bit longer to decide whether to go ahead or discontinue something you’re working with. But it is crucial that you have the necessary processes to quickly decide this. And management that stay out of reach for the people actually doing the daily work will soon find themselves alone on a sinking ship! Social and transparency should be two main lead words for every company or organization that aim to still be in business five years from now and remember, disruption is the new black!

16 mars 2016

The reason you fail E-learning

Some months ago I translated my article on training methods for my collegues in Finland and I just realized that I should share it here on my blog as well as the topic is more relevant than ever... 

Education is always needed, but should preferably not cost anything and carried out by happy employees outside normal working hours. E-learning seems to be an optimal solution, but the vast majority lose the battle of finishing an entire e-course.

At this moment, you might be ready to explode, eager to write an angry comment about how you indeed performed X number of e-courses and how well it went. Congratulations, then you belong to the approximately 5 percent who have enough self-discipline (and perhaps the lack of social life), being able to focus enough to both implement and manage e-learning based tutorials. This article is aimed primarily at rest about 95 percent, and perhaps even more important, your managers. We will look at a number of online course options and above all how to optimize learning and provide maximum return on investment skills by mixing them with educational optimal classroom training. I base my statements on this experience from my many years in the education industry, combined with the best practices from my wife (who has worked as a teacher for more than a decade) and other sources that are quoted in the article.

Method 1: E-learning - no more, no less…

The term e-learning was coined in 1998, and the phenomenon has of course been greatly improved since the first tentative attempts. In the IT world, it is often quite natural to seek fast answers to problems you encounter. Search engines such as Google or Bing and movie sites like YouTube have for a long time been the preferred tool where enterprising engineers and developers quickly (on their own) find their way to a large amount of forums and movies where someone else has already found a solution to the particular problem that you encountered. Complementary, we also have forums such as Swedish www.itproffs.se which for a long time has focused on IT-pros sharing their experience with their peer. When you have a clearly defined problem these options are very good choices where you usually find a quick solution.

Some companies are investing in developing customized e-learning. Specialized companies adds a hefty budget to produce video lectures, games, and interactive solutions in an often simple and educational guide to learn new skills. The digital courses are often seen in the introductory levels and roles of the movie or the game can be reused again and again, thus providing an affordable cost per participant. The last two-three years, has shown a dramatic rise in e-learning options for IT professionals as for example Plural Sight (license based), and Microsoft Virtual Academy (free) which user base has grown increasingly. Here you'll find courses in most areas of technology, and cost wise it's a fraction of what an instructor-led training costs.

The cost per person is often the main criteria which many managements hung up on, and when training preferably should be entirely free, e-learning is often as close to the match as you can get (at least if the company does not need to count your leisure on the cost account). If we look at the North American market, it’s said that almost 75 percent of all businesses use digital education, and even here in Sweden this percentage grow each year.

Method 2: Classroom Training

At the other end of the scale (compared with pure e-learning) we find companies who for several years has focused on classroom training for IT professionals and developers. In the current situation, many Enterprise companies has rather generous frame work agreements with for example us at Informator.

Pedagogically speaking, it is difficult to compete with the knowledge your get by spending several days with a leading expert in the field, who not only goes through the general news in a particular technology speaking, but also can provide direct feedback on the special details that you might experience in your own IT environment. This, combined with the ability to sit down and discuss with others in the same situation, is something that in most cases is completely lacking when it comes to e-learning. Cost-wise, classroom training might be a larger investment both course wise but often counting the actual cost of the course participant being absent from work for several, either if you work as a consultant away from assignments or have a permanent position in which the employer may need to call a substitute.

In many cases it is still the superior educational model that makes the difference when someone chose a classroom course - they simply know from experience that it means less actual time to absorb the new knowledge combined with the fact that it usually stays longer. Speaking for my own company, we also have strong educational and technical requirements on our trainers and a detailed follow up to ensure customer satisfaction and opportunities to make improvements in our classes. Maybe this is something that our general schools could emulate in terms of recent PISA assessments.


Method 3: Blended Learning

You may belong to the small group of people who actually have self-discipline enough to really dedicate time to manage a number of e-learning courses, but why settle for that? There is a reason that the elementary school does not consist solely of courses run through the computer, and it is simply that you cannot fully compete with the ability to have an expert on site.

At the same time, we notice that in the primary, secondary and higher education, more and more schools are starting to take advantage of all the knowledge that is already available on the Internet. It’s only natural that training for IT professionals go this route, and there is much discussion about the possibilities of combining classroom education with self-study online, and discussion forums where students exchange experiences and support each other. At the moment we’re working hard on finding the very best technical solution and within soon we are ready to start stage two in professional IT-training!

There are several advantages of combining or “blending” various opportunities to absorb new knowledge. You get live access to a pedagogically trained expert who have the experience to help students in the very best way to absorb new knowledge. You get practical tips on where you can find more to read when it suits you best. At the same time, you have someone who push and helps you to really set aside time to study, a positive pressure that can often be the very thing that makes sure you take the time to study instead of anything else that demands your attention at leisure. 

If you for example set up a training program in cooperation with us at Informator, maybe we can even look at a platform where the class together can dig further in certain subjects. This mixed method leads to a positive pressure which encourage repetition and helps the student to grow within the selected topic! It's a quick way into the new subject, and the new knowledge does last longer.
Why you can’t handle pure E-learning without support

It is said that there are statistics that can underline virtually all claims, and of course, there have been countless inquiries about what kind of training that is the optimal approach. Probably most of you agree with the reasoning that it simply is so much else to add at leisure than just studying (unless you happen to be currently studying full-time and do not have time for anything else). And no matter how committed you are to your job, we all need a break sometime to not end up in the emergency department with suspected myocardial infarction. 

So as a bit of extra support for your next performance review, here are some preventative statistics proving it frankly is a wasted investment to bet on only e-learning:

1. Schools Inspectorate large secondary survey on self-study, 2013:
We begin lightly with a general survey of self-study - it is not only in e-learning, but here we focus on just the human psyche in general. The biggest problems (in Schools Inspectorate) are unawareness of the goal of training, generic training programs that are not adapted to the individual and lack of financial aid. I can quite easily draw direct parallels here for an e-course, can you?

2. University of Gothenburg - "Experiences with mixed forms of training at vocational skills development":
This is a bachelor's degree in human science that even more clearly describes the difficulties surrounding this mode of learning. The interviewee audience in the essay can be found at the Volvo Cars Corporation. One of the findings is as follows:
"Aspects that were considered to hinder the learning was that the different design was ridiculed, that priority tasks, lack of reality and lack of practical exercises to the extent desired by the participants."
This probably seem familiar to many who have tried to implement generic e-learning courses. And it obviously affected the ability and willingness to complete similar self-study in the absence of support from both pedagogical direction and management.

3. Durham University - "Effects of traditional, blended and e-learning on student achievement in higher education": 
We round off with an article where Steve Higgins from Durham University in the UK lists several points, with references to studies showing that e-learning clearly requires jacking to reach the optimal learning rate:
“In e-learning, students can suffer from isolation and lack of direct social interaction, therefore, is a great responsibility on the student to have strong motivation and competence in planning to mitigate this effect” (Hameed, Badii & Cullen, 2008).
“E-learning can have a negative impact on the development of communication skills. In other words, even though a student may have acquired excellent academic knowledge he/she is sometimes lacking the skills to communicate this to others” (Akoyunlu & Soylu 2006; Klein & Ware 2003).
“E-learning can be less effective than classroom learning in aspects of the learning process such as clarification and extended learning as they can be easier to absorb in one training with classmates. In addition, e-learning lack the support that non-verbal guidance provide by observing the interaction between the second” (Al-Musa & Al-Mobark, 2005).

Conclusion

Of course there are also a lot of positive qualities in e-learning, and as stated earlier, you should of course take advantage of this medium. The main thing to take with you when it comes to skills upgrading is that it is always worth spending a little extra, whether it is financial investment or time and personal commitment. In the IT field, we all know how much it costs to invest in new technology, licenses etc., and it should also be a given that those who actually will be using the technology can do this in the best possible way. Technology will never be better than the person using it, and if that person just got a manual plus a link to a free site somewhere on the Internet, it is likely to take an unnecessarily long time before the company can take full advantage of its investment. If you are among the few that can really put everything else aside and totally focus on your e-learning course, you have a good reason to choose the form of education. But I would still recommend to combine e-learning with classroom studies or lectures and of course interactivity in forums or groupstudies. Without interactivity, you lose a part of the learning process, no matter how focused you are.

This article is authored by Tobias Strandh and was first introduced in the Swedish newspaper TechWorld # 5 - in September 2014
Extended reading:

Footnote

Time Efficient alternatives becomes interesting because staff time away from the workplace both costs money and leads to lagging tasks. We listen to our customers and the industry's need for time-efficient training programs. Therefore, we have developed forms of delivery and solutions that tackles the challenge of time and at the same time support your professional development .

This is what we at Informator call Time-to-Skills™

4 mars 2016

The future was here yesterday


I don’t think I’m alone in feeling that our digital world is spinning faster and faster. For me working in the education industry this might be closer to heart than for most of you, when everything I do is trying to find solutions for helping our clients with their struggles.

When I started at Informator back in 2004 it still was pretty simple. Microsoft (Oracle, IBM etc) released a new version of an old technology that everyone needed to update sooner or later and there we were with a fast solution to help integrating new skills. And if we didn’t help, one of our colleagues in the training industry would because we pretty much offered the same courses. The years went by and not much changed until some 3-4 years ago when everyone suddenly started talking about disruption, new thinking and the software industry suddenly started sprinting instead of enduring the endless marathon to the supposed finish line.
The time to start was yesterday,
adopt or die
 was suddenly not just an expression...
All industries were struck by fast moving newcomers and all of a sudden (almost) everyone realized the need for change rather than pressing harder in the same tracks you’ve been successful with before. The time to start was yesterday, adopt or die was suddenly not just an expression as we clearly can see when international giants who all of a sudden started reducing to zero market share. For us at Informator we had to decide quickly, would we settle with being one of the best in what we do or would we have to look at new ways of delivering training!? We chose the latter and then the really hard work began. Change isn’t easy, change isn’t for everyone but change is however necessary to always be the preferred choice and that is where we were heading!!

Where does change begin? 

I and many with me would say that the mental part is the number one place you have to start and also an agile way of working and a transparent chain of command or rather self-governing teams and continuous improvement. When our journey started with a real mission, a true set of values (in actual use every day) and a company united in these ideas, that was the re-birth of our company! Instead of trying to deliver what we assumed was an industry standard, we started evolving with our customers and delivering training in a format they requested.

We looked close on what our core values were and realized that Informator always had been the training supplier for the entire software industry. These days however IT is everywhere and there are so many roles that require so many different new skills that we have to see the bigger picture and team up with other great companies that help us deliver an even more fulfilling menu of courses. We chose to think outside the traditional box and teamed up with companies like Promote that give us the opportunity to deliver training in a more efficient way and other creative ideas as reaching harder into the technology box and starting delivering live courses via Remote Cloud Accessin a way never seen before. I have even more news in my back pocket, but I'll keep them for later this year :)


Innovation & Digitalization

This spring we teamed up with international business academy IMD in Lausanne for their programs in Innovation and Digitalization and I myself will soon attend their global leadership in the cloud program “Being Innovative” together with peers from all over the world. I wouldn’t go so far to say that I have to force myself to be creative, but I’m 100% sure that we have to stop looking at what our competitors are up to and look harder at where the costumers are heading. I must admit that I haven’t even looked at other close branch colleagues lately because my inspiration comes from completely different areas! I surely hope that you or your employer will take this possibility to embrace disruption also, otherwise you might have to start looking for another company that does!

13 februari 2016

Hur du arbetar bäst ihop med mig

Tobias håller tal på 25-årsjubileumet
För ett litet tag sedan genomförde jag en REISS-analys på hela min avdelning och den går ju ut på personliga drivkrafter där du kan läsa mer om min utvärdering här! En av punkterna som vi hade uppe under denna dag var hur man kan hitta vägar att arbeta bättre med andra genom att ha mer koll på hur dom vill bli behandlade och vad dom absolut inte uppskattar.

Men kan tycka att många delar här är ganska självklara, men jag passar gärna på att lyfta fram mina egna tankar ifall du och jag någon gång skulle arbeta ihop!

Gör det här
  • Kom jättegärna med förslag kring verksamheten
  • Leverera dina uppgifter i tid
  • Var konkret, rak och ha alltid fakta kring dina argument
  • Allt behöver inte vara 100% perfekt för att komma vidare
  • Håll vad du lovar och lovar bara det du kan leverera!
  • Lyft gärna fram bra saker, beröm alla i teamet när vi gör bra saker (även mig!)

Gör INTE det här
  • Jag vill aldrig höra "vi har alltid gjort såhär"
  • Var inte sen till möten, vår andras tid är lika viktig som din!
  • Verkar du missa deadline, säg till innan så vi andra kan justera våra uppgifter!
  • Låt bli att stressa, du jagar upp mig och till slut gör jag ditt jobb och då är du onödig!
Vad tror du, är det något som du känner att dina medarbetare bör känna till? Kanske små detaljer som du och andra tar för självklara, men absolut inte är det... Testa själv att skriva ner dina egna punkter!

6 februari 2016

Transparens i arbetet

Ledare från IT, LS, CE, Sales på Informator som lyfter upp möjligheter för alla att se
Hur ofta har du som medarbetare koll på detaljer från andra avdelningar, arbete som kanske egentligen bara berör dig delvis direkt, men ändå påverkar!? På Informator jobbar vi dagligen utifrån våra värderingar tillit - engagemang - mod och jag märker själv att ju mer vi lyfter fram vad vi gör, ju mer får vi tillbaka!

I torsdags hade vi lärarträff igen, första för 2016 och diskussionerna kring vad vi gör och vart vi är på väg känns bara så positiva! Att vi internt har högt i tak och uppmuntrar varandra till feedback och förslag är en sak, men att ha samma öppenhet gentemot medarbetare utanför den interna organisationen känner åtminstone jag är något som inte sker lika ofta överallt. Vi har det senaste året haft en extremt tydlig bild kring hur vi som organisation skall utvecklas och vilket enormt positivt gensvar vi får både från kunder och partners.

Att jag och mina kollegor slitit hårt för att driva på utveckling av moderna leveransmetoder är inte direkt någon hemlighet. Det jag däremot kände nu är att vi verkligen lyckats sätta en bottenplatta som fungerar och att allt vi nu gör bara kommer att förfina varenda liten del kring våra utbildningsleveranser! Det är en riktigt häftig känsla att ha varit med och drivit denna förändring och att vi redan innan nyår hade planer klara som kommer växla upp är bara så häftigt!

2016 är året då Informator redan tagit steget som ledande inom vår lilla nisch av utbildningsvärlden. Nu ska vi ta det till nästa steg och sen... ja det blir ännu en spännande resa :)



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *